În curând la Washington

O știți pe Andreea Runceanu, „fata de la Amadeus”: o artistă frumoasă și talentată, de 15 de ani în industria de entertainment, cu mare succes la public, mămică a doi copii. După ce a cucerit Londra, trupa speră să ajungă în curând la Washington. Aflați ce planuri are Andreea pentru carieră și viață, cum reușește să-și mențină silueta, programul strâns de repetiții și capul de afiș pe scenele lumii și pe cea de-acasă…

Andreea Runceanu

foto: Robert Marooni

Andreea Runceanu a ales un mod neconvențional de a da glas viorii, altminteri un instrument clasic, într-un nou gen muzical, care cuprinde cele mai diverse stiluri, de la muzică populară la cafe concert, latino, swing sau jazz. Din 2000, Andreea a cântat cu Amadeus pe aproape tot mapamondul și a atins performanțe la care nu visa. Recent, fetele au cântat la Londra, la o expoziție internațională dedicată industriei de entertainment.

24life: Ați fost invitate să susțineți un concert la Londra. Cum a fost spectacolul? Dar Londra?

AR: A fost primul nostru concert la Londra. Este un oraș fascinant, cred că orașul cu spiritul cel mai viu în care am cântat vreodată. Am fost invitate de către un producător român să susținem un concert la ExCeL London, în cadrul ICE Totally Gaming 2015, cel mai mare târg de profil din lume. Am avut bucuria de a găsi acolo un public total nou, pe care am reușit să-l surprindem. Avem o satisfacție mare atunci când ni se zice după concerte : „Wow, nu am mai văzut niciodată un grup ca voi”. Asta ne dă încredere și mai mare să fim originale pe scena și să cântăm piese deja cunoscute, într-o manieră nouă.
Am stat trei zile în Londra și ni s-a părut că a fost prea puțin, pentru că ai atât de multe lucruri de făcut acolo încât nu ai cum să nu regreți că pleci. Ne-am pus în plan să „furăm” cât mai multe imagini speciale din Londra, așa că  ne-am trezit în fiecare zi de dimineață și ne-am plimbat cât am putut de mult. Într-una din seri am luat cina cu un coleg și prieten drag, cunoscutul pianist Sergiu Tuhuțiu, care este stabilit deja de câțiva ani în Londra. Singurul regret a fost că nu am apucat să vedem niciun spectacol, dar data viitoare ne vom rezerva bilete de acasă. În urma concertului de la ExCeL, am avut bucuria să fim invitate să susținem un concert în cadrul unei galerii de artă contemporană, așa că sperăm să ne întoarcem cât de curând.

24life: Unde ați mai cântat de-a lungul anilor, unde ți-a plăcut cel mai mult, unde plănuiți să vă întoarceți?
AR: Am cântat în anii ăștia în multe capitale europene, dar și în locuri mai îndepărtate, ca Singapore, China, Kuwait, Alger, Egipt. Sau mai nonconformiste, ca Afganistanul. Mi-a rămas ca amintire prețioasă concertul nostru din cadrul Carnavalului de la Veneția din 2008, unde a fost o atmosferă absolut fascinantă. Ne-ar plăcea mult să ajungem în SUA și e posibil să ne îndeplinim acest vis, în curând. În martie va apărea un interviu pe 13 pagini într-o revistă de fashion de acolo și avem și propuneri să organizăm niște concerte în Washington.

24life: Cine stă cu copiii toată ziua, când ești plecată la repetiții și concerte? Ce spune familia, protestează că nu stai mai mult acasă?
AR: Încerc să fiu cât mai organizată, fetele mă înțeleg că seara este foarte important pentru mine să stau acasă lângă familie, așa că, exceptând plecările din oraș și concertele, absolut toate activitățile – repetiții, ședințe, etc, le avem în timpul zilei. Soțul meu m-a sprijinit întotdeauna, mi-a înțeles stilul de viață profesională și n-am simțit niciodată vreo presiune din partea lui. Ianis are 6 ani și un pic, este deja în clasa zero, iar Igor va împlini în aprilie 4 ani și este în primul lui an de grădiniță. Se înțeleg foarte bine și sunt cei mai buni parteneri de joacă, dacă sunt împreună, nu le mai trebuie nimic altceva.

Soțul meu lucrează într-o companie multinațională, are un program mult mai previzibil decât al meu, așa că eu rămân elementul „surpriză” atunci când ne organizăm viața de familie. Mă ajută foarte mult, nu numai cu treburile casnice, ci și în toate aspectele esențiale. Eu cred că te poți descurca în aproape orice situație, dacă exista iubire, bune intenții și echilibru. Și mă gândesc că părinții noștri au avut o viață mult mai grea decât a noastră și au reușit să treacă peste toate greutățile fără să se vaite. Noi chiar nu ne putem compara, suntem niște norocoși.

Cred că principalul pericol pentru generația copiilor noștri este superficialitatea.

Foto: Robert Marooni

Foto: Mircea Netea

24life: Copiii au înclinații artistice? Aveți planuri bine determinate privind educația lor?

AR: Da, amândoi copii au înclinație spre artă, dar am încercat să aflu ce le place lor mai întâi. Ianis, de exemplu, mi-a tot zis de la începutul anului școlar că vrea să învețe să cânte la chitară și abia acum l-am înscris la cursuri. Îmi doresc să aprecieze cu adevărat muzica și să-și dorească asta cu ardoare, nu de gura mea sau doar așa, sa încerce și să renunțe repede și să treacă la altceva. Cred că principalul pericol pentru generația copiilor noștri este superficialitatea. Au prea mulți stimuli în jur, prea multe jucării, prea multe opționale la școală, prea repede se întâmplă totul și nu apucă să înțeleagă pe de-a-ntregul de fapt nimic. Noi avem tendința să le dăm de-a gata totul, iar lor le furăm bucuria de a descoperi, de a trece prin filtrul propriu, și până la urmă le furam orice victorie de a avea ceva „al lor”. Privind educația lor, am ales împreună cu soțul meu, aproape intuitiv, Școala Româno-Finlandeză. Nu de vreo fiță ascunsă, nu pentru că am visat vreodată să-mi duc copilul la o școală privată. Ci pentru că am găsit acolo continuarea educației pe care le-am dat-o noi acasă. Am găsit disciplină, respectul în toate formele lui, bucuria de a învăța și de a cunoaște lumea din jur și promovarea valorilor fundamentale de care mi se pare în ultimul timp că societatea românească a uitat de tot.

IMG_4425

foto: Mircea Netea

24life: Cum ai reușit să revii, după două sarcini, la silueta de invidiat? Ții regim, mergi la sală?
AR: Am avut pur și simplu noroc. M-a ajutat bagajul genetic, părinții mei sunt slăbuți amândoi și s-a transmis mai departe asta. Nu am ținut niciodată regim de slăbit, pentru că nu am avut nevoie, în schimb deși mănânc destul de des, nu mănânc mult și nu mi-au plăcut niciodată dulciurile sau mâncărurile grase. Din păcate, de când s-a mărit familia, nu am mai reușit deloc să fac sport și simt pe pielea mea că este un lucru negativ. O să se schimbe situația asta, mi-am promis că anul ăsta mă apuc din nou de sport!

24life.ro: Care crezi că e cea mai mare realizare și ce ți se pare cel mai dificil de împlinit ca artist? Dar ca mamă?
AR: În plan profesional simt că cea mai mare realizare a noastră este că am reușit să ținem Amadeus pe scenă din 2001 până acum. Este foarte dificil să treci peste schimbări de trend, peste schimbări de componență și chiar peste schimbările care se petrec în noi, ca oameni, trecând de la o etapă a vieții la alta. Noi ne-am reinventat continuu, iar anul trecut a însemnat enorm pentru noi.

Ca mamă, nu mi se pare nimic dificil. Sună ciudat, nu? Este atât de frumos, încât tot ceea ce este foarte, foarte greu, treci cu vederea la prima îmbrățișare.

Când mă uit în urmă, aproape nu îmi vine să cred cât de multe am făcut și cât de împlinită mă simt pentru asta.

Citesc o carte acum, ”The Mommy Myth”, în care e scoasă la iveală, într-o manieră aș zice puțin prea feministă, imaginea eronată a mamei perfecte din zilele noastre, cea promovată de reviste, reclame tv și chiar vedete tv. O imagine care poate să aducă anxietate în sufletul mamelor care nu știu că acolo este doar marketing, și au senzația că e ceva în neregulă cu ele dacă nu li se întâmplă și lor la fel. E adevărat că a fi mamă nu are nicio legatură cu femeia impecabilă care, cu zâmbetul pe buze, într-o bucătarie strălucind de curățenie, cu un coc perfect finisat, scoate din cuptor plăcinta cea mai gustoasa din lume, facută numai din ingrediente bio și o pune pe masa copiilor ei, pieptănați, cu hăinuțele călcate și cu mânuțele nemurdărite de carioca.

P1100837-001A fi mama este genial, dar înseamnă o viață foarte plină, poate multe treburi neterminate, poate o dimineață în care nu apuci să mergi deloc la baie decât după ce au plecat copiii spre școală, poate o lipsă de răbdare cu copiii tăi, seara tarziu. Dar asta nu diminuează cu nimic frumusețea vieții și iubirea pentru familia ta.

24life: Ce îți dorești pentru viitor?

AR: În plan personal, îmi doresc să păstram echilibrul ăsta frumos, știu că suntem foarte norocoși și sunt recunoscătoare pentru asta. În plan profesional, îmi doresc să fim din ce în ce mai bune, să ajungem și mai cunoscute în plan internațional, iar în următoarea perioadă să lucrăm piese noi, originale, și să scoatem un album.

Foto: arhiva Andreea Runceanu

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 250 de cuvinte, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.