Andreea Raicu: „Cât dai, atât primești”

După 20 de ani în lumina reflectoarelor, Andreea spune că nu crede în noroc, ci în capacitatea fiecăruia de a munci și în curajul de a face alegeri: „Nu am niciun regret în general în viață. Fiecare decizie pe care am luat-o a fost atent cumpănită şi astfel toate m-au făcut fericită. Nu aş schimba nimic, pentru că fără deciziile pe care le-am luat nu aş fi ce sunt azi, iar eu sunt foarte mulţumită de prezent.”

În urmă cu câteva zile, Andreea Raicu scria pe pagina ei de Facebook: „Vreau să vă spun că la finalul acestui an colaborarea mea cu postul Prima TV se va încheia. (…) În acest moment însă politica de programe a postului nu mai corespunde cu dorințele și cu planurile mele de viitor, așa că am luat decizia de a pune punct colaborării noastre.”

La birou, cu unul dintre tricourile din colecția ei, Tssshirt

Am fost curioasă să aflu mai multe și Andreea mi-a răspuns, reiterând ideea lansată pe Facebook: „Politica de programe a postului nu mai corespunde cu lucrurile pe care mi le doresc în acest moment. În același timp, faptul că niciunul dintre proiectele pe care mi le-au propus nu au mai reprezentat o provocare, a fost decisiv. Pentru mine, televiziunea nu e doar o ocazie de a apărea pe micul ecran. Nu-mi doresc să fiu la televizor doar de dragul de a fi văzută!” Ca să înțelegi mai bine sensul cuvintelor ei, trebuie s-o cunoști mai bine.

Am cunoscut-o pe Andreea cu mulți ani în urmă, pe când pe când avea doar 21 de ani, câștigase deja locul 1 la finala națională Elite Model Look și premiul Best Elegance Elite Model Look de la Seul, prima româncă recompensată cu un astfel de premiu, era editor de beauty la „Viva!”, și prezenta Pro Fashion la Pro TV. Apoi „Reuniunea de clasă” și „Stil”, la Prima. La vârsta la care cei mai mulți dintre noi își împart viața între școală și casă, Andreea jongla cu 3 joburi în paralel și începea să-și asume statutul de vedetă. Îmi amintesc că, o dată, când eram în redacție la Viva!, Andreea ne povestea că nu poate scăpa de „mâini”, atunci când merge pe stradă. Nu de strângerile de mână prietenești, ci de pipăielile românilor. „Vizibilitatea” are și neajunsuri. Cred că voiau de pe-atunci să atingă măcar o bucățică din starul ce avea să fie ceva mai târziu.

Și Andreea a avut dintotdeauna „stofă de star”. Nu look-ul a facut-o vedetă, deși el e cel care a lansat-o. Ci caracterul, voința și disciplina. Andreea are dintotdeauna un program strict de viață și de muncă, o dietă și antrenamente de sportiv de performanță. „Echilibrul este vital pentru un om şi pentru a-l obţine trebuie să avem un stil de viaţă echilibrat”, spune ea. „Sunt convinsă că, şi dacă nu aveam un job în televiziune, tot la fel de atentă aş fi fost cu modul în care mă comport cu corpul meu – cu ce îl hrănesc, cum îl îngrijesc, cît sport fac – pentru că, aşa cum spuneam mai sus, cât dăm atât primim! Dacă nu avem grijă de noi, nici corpul nostru nu va rezista. Nu este despre frumusețe, este despre sănătate. Și sănătatea este până la urma o alegere.”

Jerry Seinfeld a atins ratinguri extraordinare printr-o muncă și o disciplină asiduă. Stilul perfecționist al Madonnei, atenția pentru detalii și mai ales repetițiile nesfârșite până la perfecțiune sunt cele care i-au adus statutul de invidiat. Tom Cruise muncește ca un apucat și preferă de multe ori să-și facă propriile scene de cascadorie, pentru ca totul să fie cât mai autentic. Vedetele au întotdeauna „un ceva” diferit de ceilalți: o capacitate de muncă extraordinară, un efort și o disciplină autoimpuse ieșite din comun. Emisiunile în direct sunt cele care au dat Andreei adevărata măsură a caracterului ei. Siguranță. Măsură. Autocontrol.

Zâmbește, Andreea, se filmează!

14 ani de direct și filmări, aproape zilnic, sunt o realizare importantă. Mult mai importantă decât lungimea picioarelor, alinierea sprâncenelor și nuanța rujului – detalii pe care le tot discută lumea, pentru că sunt cel mai ușor de observat. Mai puțin munca din spatele lor. Pentru că Andreea face ca munca să pară ușoară, firească, de la sine. Am vrut să-i enumăr realizările, dar sunt atât de multe încât aș umple pagina doar enumerându-le. Le găsiți pe Wikipedia, așa cum le găsiți la orice vedetă internațională. Sunt toate acolo, inclusiv vârsta, cariera în televiziune și statutul de fashion icon. Acestora li s-au adăugat, de-a lungul anilor, un rol într-un film, un site al ei, o carte cu rețete sănătoase, o serie de conferințe lansate sub titlul „Trăiește frumos!”, canalul ei Youtube și magazinul online, o linie tricouri și bijuterii care îi poartă numele.

Am întrebat-o care din ele a fost „jobul” preferat și mi-a spus că „toate”: „Niciunul nu a fost întâmplător, pentru fiecare dintre ele am muncit, le-am dedicat timp, energie, determinare şi astfel le percep ca fiind parte din mine. Toate aceste «joburi» sunt complementare şi îmi aduc foarte mari satisfacţii. Site-ul, de exemplu, este «copilul» meu, în creşterea căruia m-am implicat zi de zi. Televiziunea este «dragostea vieţii mele», am crescut în această lume… Toate au avut un impact major în viaţa mea şi m-au determinat să am încredere în mine, să lupt pentru ce îmi doresc, să muncesc cu responsabilitate şi să dau tuturor priectelor importanţa cuvenită. Sunt mândră de realizările mele, pentru că am muncit pentru ele!”

Nu cred în noroc

După 20 de ani în lumina reflectoarelor, Andreea spune că nu crede în noroc, ci în capacitatea fiecăruia de a munci și în curajul de a face alegeri: „În cei 20 de ani de când am intrat în viaţa publică am avut ocazia de a creşte firesc, nu am sărit peste rând, am mers pas cu pas! Toate etapele carierei mele – de la debutul ca model, la intrarea în televiziune sau presa scrisă – s-au succedat treaptă cu treaptă formând scara pe care am urcat! Toate aceste ipostaze – de model, de prezentatoare TV, de redactor de beauty şi modă la revista Viva! – m-au provocat să îmi depăşesc limitele. Pentru fiecare am muncit enorm, am avut disponibilitatea de a învăţa, de a evolua, de a mă dezvolta, mi-am dat seama cât de important e să fii serios şi cât de multe satisfacţii poţi avea de pe urma propriei munci! Acest mix dintre ceea ce am dat şi ceea ce am primit din fiecare etapă profesională este lucrul care îmi place cel mai mult: echilibrul! Cât dai, atât primeşti. Am mai spus asta: eu nu cred în noroc. Cred în capacitatea fiecăruia de a munci pentru a-şi îndeplini visurile și în ințelepciunea, deschiderea și curajul de a face alegeri. Foarte multe dintre visurile mele au devenit realitate.”

Efect 30Visurile i-au devenit realitate, Andreea Raicu e un nume în show-biz, cu mii de fani, dar mereu atentă la cei mai puțin norocoși. Se implică activ în proiecte de caritate, e membră în consilul director al Festivalului Brazilor de Crăciun susținut de Organizația Salvați Copiii și prima personalitate publică din România care a devenit purtător de cuvânt al campaniei „Moda țintește cancerul mamar”. „Cred că cea mai importantă calitate ale unei vedete este sa fie om”, spune Andreea. „La fel de importante sunt onestitatea faţă de el însuşi, determinarea, voinţa, respectul de sine, disponibilitatea de a munci şi onoarea.”

Căsătoria nu e un scop în viață

Poate că lumea se întreabă de ce Andreea nu e căsătorită, așa cum ne-am aștepta de la o femeie cu poziția, celebritatea și statutul ei social. Sau poate că dimpotrivă, realizările profesionale au fost o piedică în drumul matrimonial?

Cu mama ei, la Paris, octombrie 2014

Cu mama ei, la Paris, octombrie 2014

„Pentru mine, căsătoria nu este un scop în viaţă!”, ne lămurește ea. „O văd ca pe o etapă dintr-o relaţie armonioasă, ca pe un angajament pe care un bărbat şi o femeie care se iubesc şi-l iau unul faţă de altul, nu ca pe o obligaţie pe care doi oameni trebuie să o bifeze. Eu nu îmi doresc să fiu nevastă, eu îmi doresc să iubesc şi să fiu iubită. Nu cred că m-ar ajuta cu nimic să am un soţ, dar să nu am iubirea lui sau să fie una care nu mă face fericită. E ceva ce am refuzat de câte ori am fost pusă în fața acestei situații. De altfel, cred că se pune un preţ nejustificat de mare pe «starea civilă» a oamenilor. Cât despre „piedicile matrimoniale” menţionate… Cred că un om care se simte intimidat de lucrurile pe care le ai enumerat este omul nepotrivit pentru mine. Eu sunt toate astea, cu munca mea, cu pasiunile mele, cu priorităţile mele. Dacă se simte intimidat de ceea ce sunt eu înseamnă că sunt lucruri pe care le-ar schimba la mine, iar eu nu cred că dragostea înseamnă condiţionări, ci acceptare şi înţelegere. Iubirea nu are legătură cu atuurile fizice, cu situaţia financiară, nu e filtrată de contul din bancă, ci cu bucuria de a trăi împreună cu un om pe care îl admiri, îl respecți, îl însoțești în bune și rele și îi dai sufletul tău, fără regrete.” Că vine vorba de regrete, o întreb dacă are vreunul: „Nu, nu am niciun regret în general în viață. Fiecare decizie pe care am luat-o a fost atent cumpănită şi astfel toate m-au făcut fericită. Nu aş schimba nimic, pentru că fără deciziile pe care le-am luat nu aş fi ce sunt azi, iar eu sunt foarte mulţumită de prezent. E foarte bine cum e!”

După 14 ani de Prima TV

Probabil că e mulțumită și de decizia pe care a luat-o de a pleca de la Prima TV, deși aici a crescut ca om de televiziune și a petrecut 14 ani minunați, alături de oameni care i-au marcat cariera: „Este o parte extrem de importantă din viața mea, la care am să mă gândesc mereu cu drag. In acești 14 ani nu am câștigat doar experiență și clipe minunate, ci am câștigat și oameni, care mi-au devenit prieteni si pe care îi voi păstra în viața mea pentru totdeauna,” scria ea pe facebook. O întreb ce crede despre evoluția emisiunilor TV, ca om cu experiență bogată în televiziune: Simt că acum emisiunile TV se bazează foarte mult pe reacţiile oamenilor, au o componentă emoţională foarte puternică. Reality show-urile sunt vârful de lance şi ele exact pe asta se bazează: oameni simpli devin cunoscuţi, publicul vede cum un anonim capătă notorietate, îi urmăreşte reacţiile în situaţii neobişnuite, se bucură sau suferă alături de el. Tocmai această puternică implicare a publicului mă face să spun că aş schimba modul în care unii oameni din televiziune înţeleg să-şi facă meseria. Emisiunile politice au devenit foarte agresive, chiar şi cele de divertisment aduc în faţa publicului nişte personaje nu tocmai benefice; simt că moderatorii nu îşi mai fac treaba – ei nu mai moderează, nu mai temperează conflictele care apar între invitaţi, ci chiar le alimentează ceea ce mi se pare o abatere gravă de la statutul de jurnalist! – şi cred că e nevoie de mai multă responsabilitate faţă de telespectatori şi faţă de meserie. De asemenea, cred că aş structura mai pronunţat emisiunile TV, astfel încât publicul să ştie exact ce urmează să vadă – umorul să fie umor, nu batjocură, emisiunile informative să fie informative, nu manipulatoare – şi aş introduce în grila de programe nişte emisiuni de divertisment de pe urma cărora oamenii să înveţe mereu câte ceva. Nişte emisiuni pozitive, care să aducă plus valoare, de la care să rămânem cu nişte lecţii, dar fără să fie foarte didactice.”

India 1

La Taj Mahal, templul închinat iubirii (cel mai bine păstrat monument din lume, construit de împăratul Shah Jahan, ca mausoleum pentru soția sa)

India – o călătorie importantă

Dacă televiziunea e prima ei pasiune, călătoriile sunt a doua. Andreea s-a întors recent dintr-o călătorie în India, pe care am putea-o numi inițiatică: „Am văzut foarte multe ţări şi îmi e greu să fac un top al destinaţiilor preferate, dar, da, India ocupă un loc special în inima mea. În India am plecat singură. Am plecat acolo când traversam un moment foarte delicat al vieţii mele, când nu mai reușeam să văd jumătatea plină a paharului, când nu mai vedeam Binele, ci doar Răul şi am revenit după mai bine de o lună un om care s-a reîntâlnit cu el însuşi. A fost o călătorie cu mine şi spre mine în care am aprofundat tainele meditaţiei, în care am învăţat ce înseamnă introspecţia, onestitatea faţă de sine şi dorinţa de a te cunoaşte. E foarte important să ne întâlnim cu noi, să ne cunoaştem cu adevărat pentru că doar aşa ne putem da seama de ce avem nevoie, ce ne face cu adevărat fericiţi, cum putem evolua, cum ne putem dezvolta şi cum putem obţine echilibrul. Exact asta am făcut eu în India: am stat cu mine, am învăţat să-mi ascult inima şi corpul, mi-am dat seama care sunt priorităţile mele reale şi cum pot să mă bucur cu adevărat de fiecare zi! Pentru că în fiecare zi avem motive de fericire, trebuie doar să fim conştienţi de ele.”

Și Andreea e perfect conștientă de motivele ei de fericire. De munca ei, familia și prietenii ei minunați, pe care îi iubește din toată inima și care îi sunt mereu aproape. Ce își dorește pentru noul an? În primul rând, sănătate pentru toată lumea. „Îmi doresc ca şi în 2015 să fiu deschisă către toate cele care mi se vor întâmpla, îmi doresc să primesc cu sufletul deschis cât mai multe experienţe noi şi frumoase, să am puterea de a găsi în fiecare întâmplare un beneficiu – pentru că eu sunt convinsă că tot ce trăim are un scop şi că primim ceea ce avem nevoie, chiar dacă nu e neapărat ceea ce ne închipuim noi că ne trebuie – şi să am în jurul meu cât mai mulţi oameni fericiţi, încrezători şi echilibraţi.”

 

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 250 de cuvinte, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.