Andreea Tincu despre modelele pentru Carmen Iohannis și tendințele vestimentare 2016

Românul s-a născut poet. Și comentator sportiv. De câteva zile încoace și critic de modă. Ținutele Primei Doamne au devenit tema favorită a jurnaliștilor și creatorilor autohtoni, dar și a publicului larg, care pare mai familiarizat cu lungimea unei rochii decât cu politica externă sau codul fiscal. Am rugat un designer ale cărei creații fac parte din garderoba prezidențială să ne spună mai multe despre acest proces, cum recunoști un designer bun și ce se poartă la anul. Citiți interviul cu Andreea Tincu despre modelele pentru Carmen Iohannis și tendințele vestimentare 2016

1Andreea Tincu este un designer cu peste 15 ani de experiență în industria modei. Absolventă a Universității de Arte George Enescu din Iași, secția murală ambientală, a fost creator pentru Irina Schrotter, Ravioli și Mancetta. Din 2008, e designer pentru brandul Sense și are propria linie vestimentară Andreea Tincu. Colecțiile ei au apărut pe podiumurile internaționale din Kiev, Viena, Atena, Amsterdam, Sarajevo, Zagreb, Paris și Londra. Mai multe pe: andreeatincu.com, fashionsense.ro

Recent a scris pe blogul ei, ca răspuns la un articol apărut în presă sub titlul „Carmen Iohannis și-a angajat al patrulea creator de modă”: „Eu am fost cea care am contactat-o pe Doamna Iohannis si i-am propus sa poarte tinute create Andreea Tincu si sa sprijine astfel creativitatea romaneasca. Nu este vorba despre nici un angajament, plata sau alte chestiuni de ordin material. Ținutele respective fac parte din colecții proprii sau sunt modele create pentru anumite evenimente si absolut toate se returneaza dupa ce sunt purtate.” Tot pe blogul Andreei găsiți un comentariu lung referitor la ținutele Primelor Doamne ale diverselor țări occidentale, de-a lungul deceniilor, care se încheie cu precizarea: „și eu îi voi semna câteva dintre ținutele Doamnei Iohannis, așa cum probabil și alți colegi de breaslă o vor face.”

24life.ro: Ținutele doamnei Iohannis au fost extrem de controversate, nu doar de public și jurnaliști, dar și de designerii înșiși! – așadar, de specialisti, despre care nu putem spune că nu se pricep… care crezi că este explicația acestui fenomen?

AT: România a avut o lungă perioadă de timp în care soția Președintelui s-a ferit să apară în public și să îi fie alături soțului ei, așa cum este normal. Problema nu este strict legată de ținutele doamnei Carmen Iohannis. În România, multe persoane sunt conservatoare în ceea ce privește vestimentația și anumite  mituri, gen rochie de ocazie care trebuie să aibă mâneci, sunt încă aspecte crezute, chiar dacă ele nu sunt adevărate. Nu am citit articole semnate de designeri pe această temă, ca să pot înțelege explicațiile lor, astfel încât nu știu cât de specialiști în acest tip de ținute sunt cei care au scris comentariile. Există designeri extrem de talentați, tip Yamamoto, dar pe alt segment de piață decât Valentino de exemplu, la care eu aș apela cu încredere pentru un deux-pieces. Aceasta nu înseamnă că Yamamoto nu e specialist, ci doar că el creează într-un stil evident avangardist.

andreea 1

Preşedintele Klaus Iohannis şi omologul său, Heinz Fischer, împreună cu soţiile au asistat la spectacolul de operă “Die Eroberung von Mexico” (“The Conquest of Mexico”) în cadrul vizitei oficiale din Austria, Salzburg (oraşul natal al lui Mozart). Rochia roșie de mătase a doamnei Iohannis e semnată Andreea Tincu.

24life.ro: Ai scris despre circumstanțele în care ai ajuns „unul dintre designerii” Primei Doamne. Poți să ne spui mai multe despre asta? Cum ți-a venit ideea, a fost o propunere pentru o ținută anume sau o propunere generală? Știai unde (cu ce ocazie) le va purta?

AT: Expresia –designerii Primei Doamne- are o latura ironică evident și am comentat-o în același stil ironic, pe blogul meu. Creez ținute de acest gen de foarte mulți ani și mi-am dorit să îmi văd creațiile pe doamna Carmen Iohannis, deoarece este Prima Doamnă în stat, este soția unui președinte european și consider o onoare să poarte ținutele vestimentare semnate Andrea Tincu. Nu este vorba doar de mine, ci inclusiv de fetele din atelier, inginera care le proiectează, toate suntem mândre de acest proiect. Știam care sunt ocaziile și locul unde vor fi purtate.

24life.ro: Creația a fost un proces comun, i-ai cerut părerea doamnei Iohannis privind gusturile ei în materie de culori, țesături, linii sau i-ai propus ceva care credeai că i se potrivește? Ai avut de respectat anumite reguli?

AT: Doamna Carmen Iohannis știe ce vrea și am avut discuții cu dumneaei înainte să desenez. Modalitatea mea de lucru este foarte simplă. După ce aflu ce culori îi plac celei pentru care creez, stilul, anumitele particularități fizice, desenez mai multe variante, dintre care doamna – în cazul de față Carmen Iohannis – alege ceea ce îi place. Regulile le cunoșteam, deoarece mă documentez înainte de a începe lucrul un proiect.

24life.ro: Ce poți să spui despre celebrele două „detalii” în discuție: lungimea fustelor și lungimea mânecilor doamnei Iohannis – au fost cerute ca atare de domnia sa? Există vreun protocol implicit în ce privește ținuta soției președintelui, având în vedere că la noi nu există un departament instituțional dedicat Primei Doamne? Sau deciziile se iau pur și simplu de designer și persoana care le poartă? Intenționezi să schimbi ceva în propunerile tale viitoare privind ținutele dnei Iohannis, luând în seamă controversele?

Kiev Fashion Week

Kiev Fashion Week

La săptămâna modei de la Kiev

La săptămâna modei de la Kiev

Toamna-iarna 2015-2016

Toamna-iarna 2015-2016

In My Yellow Tree Project & Moodboard Andreea Tincu

In My Yellow Tree Project & Moodboard Andreea Tincu

AT: Eu nu sunt un designer care să schimbe ceva deoarece o parte dintre cei care discută despre acest subiect cred că trebuie altceva. Lungimea fustelor doamnei Carmen Iohannis, în aparițiile de după jurământul de investitură, este în dreptul genunchilor sau mai sus puțin, ceea ce mi se pare ok. Eu nu am văzut-o pe doamna Iohannis în costum cu fustă midi sau rochie exagerat de scurtă. Să folosești pentru articole critice poze cu doamna Iohannis la un meci de tenis – consider efectiv o rea-voință. Lungimea mânecilor este un alt subiect pe care nu cred că are sens să îl dezvoltăm foarte mult. Lumea se schimbă și s-a schimbat foarte mult în ultimii ani. Dacă la noi încă mai sunt persoane care nu acceptă la un eveniment oficial o rochie fără mâneci lungi, aceasta nu înseamnă ca este o literă de lege. Un departament instituțional, dacă se ocupă și cu acest aspect, al mânecilor de la rochie și al coafurii oficiale, cred că este o pierdere de bani, deoarece nu pentru aspecte legate de fashion trebuie creat. În același timp, dacă nu avem încă aceasta instituție, nu înseamnă că nu avem o soție de Președinte care trebuie să ne reprezinte în toate evenimentele oficiale din țară și străinătate. First Lady este un termen creat în SUA în 1877, cand Mary C. Ames l-a folosit într-un articol din The Independent, scriind “The Lady of the White House, and by courtesy, the First Lady of the Land.” În ani, termenul a fost preluat de multe țări, pentru referiri la soția Președintelui. Inclusiv în Polonia, soția Președintelui este numită „Pierwsza Dama”, ceea ce se traduce cu „Prima Doamnă”. Regina Rania a Iordaniei este numită First Lady într-un top important, realizat de catre Forbes. Și este Regina, dacă analizăm titulatura. Preluând termenul de la americani, nu văd de ce ar fi o problemă sau de ce ar fi condiționat strict de o instituție. Dacă sunt persoane care preferă zona rusească și influențele de acolo, aceasta este deja altceva. Cât despre mâneci, le vom vedea și pe acestea, deoarece urmează sezonul toamnă/iarnă, dar doar la modelele unde este cazul. Am vazut zilele acestea în presă o poză cu Margit Fischer, de la evenimentul din Salzburg, în evening dress fără mâneci, chiar dacă doamna în cauză nu este măsura S și nu are brațele subțiri. Nu am găsit în presa austriacă acest subiect comentat sau generând discuții peste discuții.

24life.ro: Cum trebuie să fie un designer bun? Care e designerul tău preferat? Dacă ar fi să-i recomanzi doamnnei Iohannis un designer străin, care ar fi acela?

andreea

Carmen Iohannis la Salzburg, într-un deux pieces semnat Andreea Tincu

AT: Un designer bun are experiență și este interesat în primul rând de imaginea persoanei care îi va purta ținuta, nu de o creație care să pună persoana într-un plan secund. Un designer bun spune ce are de spus clientei, chiar dacă este posibil să o supere la prima impresie. Este sincer cu persoana din fața sa și o analizează critic, exact cum fac toți când persoana respectivă apare în public. Nu este ușor să lucrezi cu un designer bun, dar rezultatul este important și ceea ce văd ceilalți. Eu nu am un designer preferat deoarece admir cel puțin 10 nume din modă. Soțiile de Președinte au în viața lor evenimente oficiale la un nivel foarte înalt. Dacă ar fi să aleg, cred că opțiunile sunt Armani, Valentino, Chanel și alți designeri pe aceeași linie.

24life.ro: Ce se poartă toamna acesta pe podiumuri și/sau pe stradă? Care crezi că va fi trăsătura de bază a anului viitor, care vor fi tendințele?

AT: Sunt mai multe tendințe și preferatele mele sunt Transition, Slow Folk, Organised Chaos, Romantic Stories și Revaluation. Este mult spus „ne îndreptăm”, dar cu siguranță vom asista la o reîntoarcere a clasicului, a valorilor esențiale într-o nouă viziune. Structuri tip Herringbone, Prince of Walles, pied-de-cocq, reinventate în imprimeuri și structuri inovative. În ceea ce privește culorile în trend sunt marsala, grena, navy, white creams și powder tones.

Foto: colecția personală Andreea Tincu

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 250 de cuvinte, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.