Negresa era prea simplă, tortul de bezea – prea complicat. Așa că am făcut o prăjitură între cele două, pe care am numit-o brownie cu bezea și cremă de ciocolată, vă invit să vedeți ce a ieșit.
Aluatul cu cacao și stratul de bezea:
- 4 ouă
- ½ cană de zahăr ptr aluat, 120 gr zahăr pentru stratul de bezea moale de deasupra
- ½ cană lapte
- 100 gr unt
- 50 gr cacao
- ½ cană făină
- 1 vârf linguriță praf de copt dizolvat în puțin lapte
Se pun pe foc zahărul, pudra de cacao și laptele. Când începe să fiarbă, se dă deoparte și se pun în compoziție untul tăiat bucățele și apoi gălbenușurile, unul câte unul, amestecând vioi 🙂
Se adaugă praful de copt dizolvat și făina cernută și se amestecă bine, să nu fie cocoloașe.
Cele 4 albușuri se bat spumă tare, ca la bezea, cu 120 gr zahăr. O treime din compoziția de albuș se amestecă ușor în aluatul de mai sus, după ce am pus făina. Restul de albușuri bătute cu zahăr se păstrează la frigider.
Turnăm aluatul de brownie într-o tavă unsă cu unt și îl dăm la cuptorul încins în prealabil, la 175 grade Celsius. După 15 minute (timp în care crește și face o crustă ușoară deasupra) scoatem prăjitura din cuptor și punem peste ea restul albușurilor bătute cu zahăr (un strat generos). Se dă din nou la cuptor, la 150 grade, timp de 25-30 minute, până ce stratul alb de deasupra se rumenește ușor.
Se scoate din cuptor și se lasă să se răcească.
Crema de ciocolată
Pentru cremă, există mai multe posibilități, iată două dintre ele:
- topim ciocolată neagră cu puțin lapte, zahăr pudră (după gust) și 1 pliculeț de zahăr vanilat, plus o lingură de unt, apoi o turnăm călduță peste bezea.
- eu am făcut o cremă ușoară din 1 cană de lapte, 2 linguri de zahăr, 1-2 linguri de cacao și 2 linguri de amidon (amidonul se dizolvă în lapte rece). Se fierbe până se leagă amestecând mereu și apoi încă vreo 3 minute, pe foc. După ce e gata și s-a mai răcit un pic, se pune în ea 30-50 gr de unt, după cât vrem să fie de consistentă. În crema de ciocolată se mai poate pune, la final, 1 lingură de coniac/rom/vodcă.
Crema se pune peste stratul de bezea. Prăjitura se poate tăia și servi imediat, dar e mai fermă după ce stă o oră la frigider.
O altă variantă
Stratul de bezea poate fi copt și separat, caz în care se aluatul de brownie nu se mai scoate din cuptor și se ține 30 minute cu totul (15 minute la 175 grade, 15 minute la 150 grade).
Albușurile bătute cu zahăr se întind într-o tavă similară cu prima (sau în aceeași tavă, după ce am copt aluatul) în strat de 1-2 cm, pe o foaie de hârtie de copt, timp de 30-40 de minute (15 minute la 150 grade, încă 15-20 minute la 120 grade). Se lasă să se răcească și se pune peste brownie, fixat cu un strat de cremă de ciocolată între ele.
Poftă bună!
- Olive Bliss de la Sabon și forța vindecătoare a măslinelor - January 16, 2025
- Ortopedia adaptivă, în premieră în România - January 13, 2025
- 5 Soluții inteligente în domeniul medical beauty-tech 2025 - January 10, 2025
Comments