Câini antrenați să depisteze coronavirusul în urină

Știu că vă plac pisicile, dar unii câini sunt pur și simplu uimitori. Ei pot depista prezența virusului SARS-cov-2 în mostre de urină cu o acuratețe de 96%, conform unui studiu publicat recent în PLOS One.

caini labrador

foto: pexels.com

Chiar dacă rezultatele obținute până acum sunt promițătoare, „testele canine” pentru depistarea SARS-CoV-2 sunt încă departe de practica curentă. Și asta pentru că animalele antrenate au reușit să distingă cu precizie rezultatele negative sau pozitive numai pe eșantioanele studiate și au dat rateuri când li s-au prezentat probe complet noi.

Câinii sunt capabili să detecteze mirosuri specifice mai multor boli, iar studiile anterioare au arătat că SARS-CoV-2 are de asemenea o „semnătură” olfactivă puternică, ce poate fi depistată în salivă și transpirație. De fapt, câinii au fost deja folosiți pentru a detecta covid-19 pe un aeroport din Dubai, conform studiului menționat. Dar nu se știe dacă animalele antrenate au reușit să semnaleze virusul în urină inclusiv în cazurile în care încărcarea virală a fost scăzută, menționează studiul.

Pentru a verifica ipoteza, un grup de cercetători a dresat 8 labradori și un ciobănesc belgian (malinois) să recunoască mirosul unei substanțe sintetice cunoscute drept „compus universal de detecție” (CUD) al cărui miros nu este prezent în mod natural în mediul înconjurător. Au pus compusul într-unul dintre cele 12 spații ale „roții cu mirosuri” și au recompensat câinii atunci când reacționau la CUD.

După ce au învățat să recunoască acest compus, cercetătorii au folosit mai departe „roata mirosurilor” pentru recunoașterea probelor de urină luate de la pacienți pozitivi SARS-CoV-2 (2 adulți și 5 copii) plus 6 copii cu teste negative.

După 3 săptămâni de antrenament, toți câinii au reușit să identifice mostrele pozitive la coronavirus cu o acuratețe de 96%, cu 0,1% fals pozitive și câteva (mai multe) fals negative. Motivul acestor rezultate poate fi găsit în regulile stricte în care s-au desfășurat testele; când câinele trece de o probă pozitivă fără să reacționeze, testul a fost etichetat ca eșec.

„Nu le cerem un lucru simplu câinilor”, spune Cynthia Otto, directorul Centrului de Medicină Veterinară a Universității din Pensylvania. „Ei trebuie să fie foarte preciși în recunoașterea mirosului infecției, dar trebuie să fie și capabili să îl diferențieze de toate celelalte mirosuri ale mai multor oameni”.

Poncho, un labrador retriever de 2 ani și jumătate care a făcut parte din echipa de câini antrenați să detecteze probele pozitive la SARS-CoV-2. Foto credit: Pat Nolan

Și nu le-a fost ușor. Cel mai adesea au fost „încurcați” de probele unui pacient care avusese recent covid, dar avea testele PCR negative. „Câinii ne tot semnalau prezența virusului iar noi le tot spuneam că nu”, povestește Otto. „Dar în mod evident detectau ceva în urina pacientului, care îi determina să reacționeze.”

Din cauza faptului că animalele au fost antrenate cu aceleași probe, nu au reușit să aibă aceeași reacție la mostre cu totul noi, ceea ce face ca metoda să nu poată fi aplicată încă pe scară largă. Cercetătorii spun că au început deja „Studiul tricoul”, în care câinii sunt învățați să detecteze prezența SARS-Cov-2 și dacă cineva a fost vaccinat prin simpla adulmecare a unui tricou purtat de o persoană.

„Colectăm mai multe alte probe pentru studiu – sute sau chiar mai multe – decât am avut la dispoziție în primul și sperăm că astfel vom reuși să aducem rezultatele mai aproape de situația reală”, spune Otto.

Citește și: Pilula vaccin anticovid. 4 noi vaccinuri în ultima fază de testare
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 250 de cuvinte, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.