Castelul Mikes Zăbala, o evadare romantică în inima Transilvaniei

Dacă sunteți în căutare de destinații romantice în Transilvania, conacele si castelele din Ținutul Secuiesc ar putea fi exact ceea ce vă doriți. Castelul Mikes din Zăbala, cunoscut și ca Zabola Estate Transylvania, este de-o eleganță și de-un romantism aparte. Și foarte primitor cu oaspeții, pe care îi răsfață la standarde turistice occidentale – de încercat, neapărat.

Cuplu in barca pe lacul de la Zabola Estate

La Zabola Estate mergi ca să scapi de aglomerația sufocantă a orașului. Pe uriașul domeniu găsești lacuri, iazuri de pescuit, izvoare, mici căderi de apă, arbori seculari și o bogată faună sălbatică. Am văzut până și un stârc cenușiu, chiar în primele ore petrecute la Zabola.

Puteți să rezervați un sejur într-unul dintre cele 20 de spații de cazare, să luați cina la restaurantul castelului sau puteți să vă plimbați pur și simplu prin parc, să vă bucurați de natură, aer curat, păsări, veverițe și fluturi.

Cum se ajunge la Zabola Estate Transylvania

Proprietatea Zabola Estate se află la marginea satului Zăbala, la numai 6km de orașul Covasna, 40km de Sfântu Gheorghe și 14km de Târgu Secuiesc.

Din București până la Castelul Mikes sunt 230 km. De la Lacul Sfânta Ana, poți ajunge la domeniul din Zăbala în aproximativ o oră.

Drumul până la Zabola Estate este asfaltat și foarte bun. Dacă vii direct de la București, e bine să ții cont că ai de traversat Valea Prahovei, cu aglomerația ei proverbială de weekend. În celelalte zile, poți face drumul București-Zăbala in trei ore și jumătate.

Cazarea la Castelul Mikes Zăbala, în inima pădurii transilvane

La Castelul familiei Mikes te poți caza într-una dintre cele trei clădiri destinate oaspeților: The New Castle, The Machine House sau The Old Saddlehouse.

Prețurile variază în funcție de tipul de cameră și numărul de persoane. Puteți afla mai multe dacă introduceți perioada dorită și numărul de oaspeți aici, pe Booking.com.

Toate camerele și apartamentele sunt mobilate și decorate într-un stil elegant, plăcut și romantic. Întrucât nu există două camere identice, asigurați-vă că rezervați exact camera dorită, în momentul în care faceți rezervarea.

Castelul nou Mikes Zăbala - sala de mese

Blazonul familiei Mikes Zabola

Ce poți face pe domeniul Mikes de la Zăbala

Domeniul Zabola se întinde pe o suprafață de 500 de hectare. Parcul din jurul castelului Mikes ocupă 50 de hectare și oferă acces direct la întregul domeniu.

Vizitarea parcului

Parcul este absolut minunat, un spațiu vast, cu alei pietruite și arbori înalți, cu bănci albe, elegante, cu leagăne din lemn și sfoară, cu trestii, flori și tufișuri ornamentale. Aici domnește liniștea, tulburată doar de ciripit de păsărele și clipocit de apă curgătoare.

Zabola Estate, alee din parc

Aleea care duce la castel, în prag de toamnă

zabala castel parc

zabola caini negri pe pajiste

zabala castel cascada

Micile căderi de apă fac peisajul și mai plăcut

Toamna la castelul Mikes Zabala

Toamna pe domeniul Mikes de la Zăbala

Acest parc se poate vizita contra cost, fără să te cazezi la castel.

Programul de vizitare: zilnic, între orele 11:00 si 17:00. Este bine să sunați înainte, să vă asigurați că este deschis.

Taxa de intrare: 20 lei. Copiii sub 14 ani au acces gratuit.

Ședințe foto romantice

Cuplurile care vor să-și imortalizeze fericirea (adesea, mult prea efemeră), au ocazia să rezerve o ședință foto într-un decor romantic, natural, atent îngrijit.

Puteți veni cu fotograful propriu, pentru o sesiune foto de trei ore. Există și posibilitatea să folosiți serviciile unui coafor și ale unui make-up artist. Idei să aveți, restul găsiți la castel.

Să te distrezi (și să mănânci colaci delicioși!) la atelierul de Kürtős Kalács

Acest delicios preparat de patiserie a cucerit deja toată România. Nu cred că există târg popular sau festival unde să nu se vândă Kürtős Kalács. La castelul Mikes, ai ocazia să-l prepari cu mâinile tale, să-l perpelești pe jar și, firește, să-l manânci.

atelier de kurtos kolacs la castelul Mikes Zabala

Cum se ruleaza kurtos kalacs

Aceste ateliere costă 600 de lei / grup de șase persoane. Dacă sunteți mai mulți, mai adăugați 40 de lei pentru fiecare persoană suplimentară. Grupurile pot fi de maximum 15 persoane.

Iată ce alte activități se mai pot face la Zabola: plimbări cu biciclete de închiriat, drumeții, echitație, plimbări cu caleașca, turul ghidat al domeniului, Baia Cleopatrei, Ceaiul de la ora 5, saună în pădure, observarea urșilor dintr-un acunziș special, evenimente cu grătar la The Machine House. Pentru mai multe detalii, puteți vizita site-ul oficial al domeniului Zabola Estate – Transylvania.

Grajdul de lux de la Zabala

Zona de BBQ a grajdurilor de lux

zabala castel grajduri de lux

Așa arată în interior grajdul de lux de la Zabola Estate – sala se poate amenaja pentru petreceri, yoga sau alte activități

Noi ne-am înălțat cu balonul cu aer cald, chiar pe pajiștea de lângă conac. A fost o experiență amuzantă și un bun prilej să mă familiarizez cu zborul cu balonul (da, avem și Cappadocia pe listă).

Cu balonul la Zabola Estate Transylvania

Istoria și transformările castelului Mikes din Transilvania

Istoria domeniului Mikes de Zabola începe cu bastionul din secolul 15, care se afla exact pe locul castelului de astăzi. Apoi, în secolele 17 și 18, clădirea a fost reconstruită de mai multe ori. Prima atestare documentară a castelului de astăzi datează din anul 1692.

Conacul vechi, așa cum arată el astăzi, a fost construit de contele Mikes Benedek. Între 1910 și 1912,  contele Mikes Ármin a construit Castelul Nou, o clădire destinată cazării oaspeților săi. De asemenea, a construit un pasaj subteran și un culoar de trecere supraetajat care să asigure legătura dintre cele două clădiri. Nu de alta, dar iernile sunt aspre și terenul noroios. Ar fi fost păcat să înghețe sau să se înnămolească oaspeții familiei.

Castelul nou Zabola noaptea

Din păcate, al Doilea Război Mondial avea să aducă jefuirea și devastarea domeniului. În 1949 familia a fost evacuată, iar proprietatea naționalizată. Rând pe rând, castelul a servit drept casă de vacanță pentru comuniști, preventoriu, orfelinat, școală și sanatoriu.

Deși revendicat în 1999, domeniul a fost redat familiei abia în 2005. Acum este unul dintre cele mai frumoase hoteluri castel din Transilvania. Singura excepție este castelul vechi, care este locuit de proprietari, succesorii familiei Mikes, și care nu poate fi vizitat de turiști.

Citește și:
Băile Hătuica, locul perfect pentru relaxare și tratament
Violeta Matei
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 250 de cuvinte, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.