Caut tată pentru Sărbători

Paștele în familie foto: shutterstockCaut tată pentru Sărbători, sună anunțul unei mame singure, care vrea în jurul mesei tradiționale o familie în formula completă: mama, tata și copiii. Oare tiparul fericirii de Sărbători e condiționat de figura paternă?

O prietenă îmi povestea cândva cum a „închiriat” un tip pentru o nuntă, unde l-a prezentat drept jumătatea ei, ca să scape de gura „binevoitoarelor” din familie, care nu conteneau să o întrebe dacă are prieten și când se mărită. Dacă ar fi și cu tatăl așa de ușor…

Sărbătorile sunt de obicei un „hop” existențial pentru mamele singure. Un moment în care trebuie să dea ochii cu familia extinsă și cu reproșurile mute ale părinților, mătușilor și vecinelor. Un moment când face mai greu față tuturor responsabilităților părintești, inclusiv celor financiare. Și poate privirii întrebătoare a celui mic – „Dar tata nu vine?”…

Mama, tata și copiii – fericirea are musai două fețe de adult (maternă și paternă) plus una sau mai multe fețe mici și simpatice, de copii și bebeluși care râd cu gura până la urechi, una la alta și primelor două. Mai ales de Crăciun și de Paști, când fericirea noastră pare să depindă mai mult de tipare, modele și tradiții. E greu să reziști imaginii cuplului clasic cu copii promovată în media, pe toți pereții și la toate întrunirile în familie sau cu prietenii.

Fericirea noastră, condiționată de tipare și dogme

Paradoxal, în loc să se bucure de admirația, prietenia și ajutorul celorlalți, mama singură are de înfruntat, pe lângă preluarea rolulului de tată și responsabilități duble, oprobriul public. Statisticile spun că familia monoparentală are, în general, un nivel de viață mai scăzut decât familia tradițională. În plus, se confruntă cu stigma și excluderea socială, iar membrii ei au un nivel mai scăzut al stimei de sine.

Cu toate acestea, din ce în ce mai multe mame decid să-și asume riscul. Numărul familiilor monoparentale e tot mai mare, în România și în lume. Tot mai mulți părinți își îngrijesc singuri copiii (de fapt singure, pentru că legea dă copilul spre îngrijire mamelor), numărul lor a crescut în România de la 13% (recensământul din 2002) la 25% (recensământul din 2012) în doar 10 ani.

În România, mai mult decât în alte țări europene, persistă încă imaginea familiei tradiționale și respectul acordat necondiționat figurii paterne și rolului acestuia de conducător al familiei. În ultimii ani se produc și aici schimbări, chiar dacă lent. Creșterea statutului financiar și profesional al multora dintre femei comparativ cu bărbații lor promit să redea mamei singure poziția și statutul social de drept.

Maria„Ca să ai Sărbători frumoase când ești părinte singur, ai nevoie de voință”

Maria Nicutar este mamă singură, jurnalist și blogger. Are o fetiță de aproape 6 ani, Clara Maria. Cam tot de-atâția ani își crește singură copilul și își petrece Sărbătorile în familia extinsă, alături de părinți, prieteni și rude: „Dacă ai voință, orice e posibil și nimic nu este prea greu.”

„Crăciun, Paște, Crăciun, Paște… Au trecut 6 ani de când le serbez ca mamă singură. De-a lungul timpului am auzit mame care mi-au spus că mai greu e Paștele, altele care mi-au confirmat că e mai greu să petreci Crăciunul fără un bărbat în casă.

Adevărul este că amândouă sunt sărbători menite să fie petrecute în familie, la fel ca tot restul zilelor. Nu degeaba se spune că Dumnezeu este acolo unde sunt doi, unde un om își dă mâna cu un alt om și caută să facă o casă bună împreună.

Cum e Paștele ca părinte singur? Nu este mai greu decât să faci curățenie generală în casă, dacă nu ai chef… Cum vine asta? Simplu de tot! Dacă ai voință, orice este posibil și nimic nu este prea greu.

Cum a fost Paștele meu anul acesta? Formidabil. L-am petrecut alături de mama mea, de verișoarele și mătușile mele, de unchi și prieteni care au venit în vizită, alături de oameni care îmi sunt dragi mai presus de cuvinte. Am gătit mâncare bună, am ciocnit ouă vopsite de copii, am băut un pahar de vin roșu, am râs și ne-am bucurat de o sărbătoare frumoasă, am mâncat toți la masă, am povestit câte-n lună și în stele și am realizat că o sărbătoare frumoasă nu are nevoie decât de oameni buni alături, oricare ar fi aceia.

Mai presus de orice, ca să ai Sărbători frumoase când ești părinte singur, ai nevoie de voință. Asta e de ajuns. Restul vine de la sine, pas cu pas.”

Pe Maria Nicutar o găsiți pe: //copiisiparinti.wordpress.com

Foto: ©Shutterstock și arhiva personală a Mariei Nicutar

 

24life.ro
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 250 de cuvinte, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.