Chec simplu și delicios din albușuri și nucă

Ţi-au rămas câteva albuşuri de la maioneză și nu știi ce să faci cu ele? Folosește-le la un chec simplu și delicios din albușuri și nucă, o rețetă în varianta „fulger”.

Timp de preparare: 10 minute

Timp de coacere: 50-55 de minute

Rețeta mai are avantajul că nu necesită niciun fel de grăsime (ulei, unt) deci e relativ dietetică, dacă nu luăm în calcul zahărul 🙂 De asemenea, nu are nevoie de un număr fix de albușuri. Câte ai la îndemână, atâtea folosești.

Ingrediente:

  • 1 măsură de albușuri (4-10 albușuri, le pui într-un vas/pahar/cană, cu care măsori apoi zahărul și făina)
  • 1 măsură de zahăr tos (eventual brun)
  • 1 măsură de făină
  • 2 măsuri nucă pisată
  • rahat tăiat cubulețe, stafide, esență de vanilie/zahăr vanilat, coajă de lămâie rasă, dacă îți place aroma.

Albușul bătut spumă cu zahărul tos

Preparare

  • Se bat bine albușurile cu zahărul până stau tari și se mai topește din zahăr. Trebuie bătute bine cu mixerul, ca pentru bezea.
  • Se adaugă nucile amestecând ușor cu o paletă și apoi făina, cu mișcări delicate, verticale, ca să nu se lase albușul.
  • Se pune 1/2 din aluat în tava de chec, se pun bucăţelele de rahat, apoi restul de aluat, cât să le acopere. Se presară nuci pisate deasupra. Se coace în cuptorul preîncălzit la 170-175 grade Celsius, aproximativ 50 de minute, până se rumenește ușor.
  • Se încearcă dacă e copt la mijloc cu paiul (eu folosesc o scobitoare din lemn). Dacă rămâne aluat pe scobitoare, îl mai lași la cuptor. Dacă e curată, e gata și checul.

Dacă nu ai rahat, poţi pune stafide, bucăţele de curmale sau de smochine uscate etc. Consistenţa checului este ca de pandişpan, elastic şi pufos. Poate fi considerat un dulce sănătos şi uşor de preparat, din ingrediente puţine. Poţi să-l faci din lbuşurile rămase de la alte preparate, cum ar fi maioneza, crema de vanilie, lichiorul de ouă etc. Asta dacă nu vrei să faci bezele de casă – reţeta aici.

Poftă bună!

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 250 de cuvinte, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.