Clădiri de patrimoniu din București se vând la licitație

Pe strada Plantelor la nr. 9, proprietățile familiei Petrescu au așteptat ani de zile retrocedarea. Acest fapt s-a întâmplat de curând, iar acum Băcănia și Casele Nae Petrescu se află în licitația Artmark la un preț de pornire de 760.000 de euro. Patru clădiri de patrimoniu din București se vând la licitația Artmark Historical Estate.

6 milioane de euro reprezintă prețurile de pornire a celor 4 monumente istorice reprezentative pentru patrimoniul cultural bucureștean. Care va fi oare valoarea lor finală?

Clădiri de patrimoniu din București se vând la licitație

Casa General Constantin D. Nicolescu

Clădiri de patrimoniu din București se vând la licitație.Casa Ecaterinei Procopie Dumitrescu

Casa Ecaterinei Procopie Dumitrescu

Clădiri de patrimoniu din București au ajuns la licitație. Bacania si casele Nae Petrescu

Bacania si casele Nae Petrescu

Bacania si casele Nae Petrescu, cum aratau acum 100 de ani

Minim 3 milioane de euro sălășluiesc în fosta mahala Armenească acolo unde în secolul XVII ateliere meșteșugărești, prăvălii și cârciumi erau grupate în jurul bisericii Armenești. La confluența străzilor Luca Stroici și Speranței se află casa Casa Ecaterinei Procopie Dumitrescu ce a aparținut soției primarului Procopie Ioan Dumitrescu, fost jurist, politician român liberal și primar al Bucureștiului între 1901 – 1902 și 1910 – 1911.

În 1947, după naționalizare, cei 2.845 de lei cu care fuseseră cumpărate  Băcănia și Casele Nae Petrescu, păreau a fi pierduți pentru totdeauna. Pe strada Plantelor la nr. 9, proprietățile familiei Petrescu au așteptat tăcute  retrocedarea. Acest fapt s-a întâmplat de curând, iar acum Băcănia și Casele Nae Petrescu se află în licitația Artmark la un preț de pornire de 760.000 de euro.

Viitorul proprietar al celei mai vechi farmacii cu laborator din București nu va deține doar un „imobil”, ci va fi posesorul celui mai reprezentativ monument al istoriei farmaceuticii românești. Finalizată în 1925 de către antreprenorul italian Ernesto Mazzolini, casa cu farmacie la parter rivalizează prin arhitectura interioară cu Muzeul Farmaciei din Sibiu. Legată „de bună voie și nesilită de nimeni” de regimul comunist în 1949, Farmacia Gheorghe Hotăranu (preț de pornire: 600.000 de euro) reprezintă și astăzi un simbol al reușitei în afaceri.

Casa cu farmacie Gheorghe Hotaranu, interior

Casa cu farmacie Gheorghe Hotaranu- imagine de epocă

Și în inima zonei istorice Cișmigiu se găsește o bijuterie arhitecturală. Casa general Constantin D. Nicolescu (preț de pornire: 1.590.000 de euro) a fost construită la sfârșitul secolului al XIX-lea și a aparținut generalului cu același nume, personalitate marcantă în vremea domniei Regelui Mihai, comandant militar al Bucureștiului, secretar general în Ministerul Apărării și fost dizident în Mișcarea Națională de Rezistență împotriva comunismului.

Cu un soi de nostalgie, Artmark Historical Estate constată că este posibil ca aceste bijuterii ale patrimoniului românesc să fie purtate la „haina” investitorilor internaționali.

Mai multe informații despre comorile arhitecturale ale României, precum şi o selecție a portofoliului actual, le puteţi găsi în catalogul Artmark Historical Estate 2016-2017 sau pe site. Noile proprietăți pot fi găsite și aici.

Foto: Artmark

24life.ro
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 250 de cuvinte, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.