Corina Ozon, 9 cărți în 5 ani: „Scrisul e pentru mine ca un drog”

Am întâlnit-o la Bookfest 2019, la standul Editurii Herg Benet, cu ocazia evenimentului „5 ani 5 cărți”, la aniversarea seriei de succes „Amanții”. Micuță, delicată, te impresionează de la prima vedere prin simplitate și firesc. E vecina, colega de birou, iubita, prietena cea mai bună, cu care flecărești cu plăcere și căreia îi încredințezi secretele, uitând pentru o clipă de mintea ei pătrunzătoare, extrem de fină cunoscătoare a spiritului uman. De energia și forța emoțională a scrisului ei. De intuiția și talentul cu care scanează toată gama de sentimente umane și apoi le prinde între pagini. Personajele Corinei șochează, impresionează, ne fac să le iubim sau să le urâm, ne recunoaștem în ele, ne prind cu fire invizibile, nu ne lasă niciodată indiferenți.

Corina Ozon, interviu Bookfest

Absolventă a două facultăți (Filologie și Jurnalism), doctorand în Științele Comunicării la București și Montpellier (Franța), Corina Ozon a lucrat o vreme ca jurnalist, este specialistă în PR și a devenit în timp foarte scurt una dintre cele mai cunoscute și apreciate scriitoare contemporane. Ultimele două calități i-au adus un loc în Topul 100 femei de succes 2017 al revistei Capital și în 2018 o nominalizare ca PR Professional of the Year la Gala PR Award.

S-a lansat ca scriitoare în 2014, cu „Zilele Amanțior”, primul volum din serie. Cinci ani mai târziu are 9 volume publicate (8 la Editura Herg Benet: 5 în seria „Amanții”, unul de proză scurtă „Până când mă voi vindeca de tine”, romanul „Tentații” și „Codul lui Zoran”, unul la Editura Univers (Despre iubire, cu instrucțiuni de folosire”) și se pregătește de al zecelea. Acesta din urmă, cu totul diferit de celelalte.

M-am bucurat să întâlnesc acest „Colecționar de povești, hacker de minți și sentimente, furnizor de stări”, cum spune chiar autoarea, pe site-ul ei. Și să vorbim despre cărți, cititori și scriitori – un interviu scurt, dar bun, vă invit să îl citiți:

Cartea scrisă „cel mai ușor”

Corina Ozon: Romanul „Tentații”. L-am scris într-o vară. Am avut povestea definită, efectiv a curs. Și nici n-am mai revenit asupra rândurilor scrise. A fost ca un vis. Ca și cum aș fi visat o poveste și am scris-o când m-am trezit. Deși nu am promovat-o ca pe celelalte, se vinde foarte bine, pentru că este o carte în care multe femei se recunosc. „Tentații” este realitatea femeii aflate în rutina căsătoriei, care nu are cu cine să vorbească despre acest lucru, neînțeleasă de partenerul ei, și el cufundat în propriile neîmpliniri și frustrări, despre lipsa de comunicare în cuplu. Toate sunt extrem de actuale. Au citit cartea și bărbați, nu doar femei. Unii dintre ei mi-au spus – ce bine că acum știu ce se află în mintea nevestei mele!” – iar acesta mi s-a părut un lucru foarte important.

Pe primul loc în vânzări

Corina Ozon: Volumul de proză scurtă „Până când mă voi vindeca de tine” se vinde cel mai bine încă de la apariție, în 2016. Nici el nu a beneficiat de promovarea senzațională a seriei „Amanții”, dar merge în continuare la sufletul cititorilor și e în topul vânzărilor online și în librării. De aceea am decis, împreună cu editorul, să scoatem anul acesta o ediție nouă. De data aceasta, „Până când mă voi vindeca de tine” va avea o poveste în plus, pe lângă celelalte zece. O poveste pe care am scris-o special pentru această ediție.

Cartea la care a scris cel mai mult

Corina Ozon: „Codul lui Zoran”. Romanul a apărut în 2018, exact acum un an, tot la Bookfest. A fost mai dificil, pentru că am avut nevoie de o stare anume ca să-l scriu. Povestea nu este una dintre cele mai roze, ușoare sau la îndemână. Este despre lumea sordidă a oamenilor străzii. Am avut o documentare din background-ul meu ca ziarist. Am scris despre ei, i-am cunoscut, am limbajul, comportamentul, motivațiile, dar… editorul mi-a atras atenția – „vezi, Corina, că această carte s-ar putea să nu fie la fel de gustată ca celelalte, pentru că e multă mizerie în ea, umană, reală, socială. Pornește de la povestea reală a unui inginer care ajunge om al străzii pentru că își ratează viața la jocurile de noroc. A fost greu de scris, din cauza atmosferei. Am avut nevoie să intru într-un mode anume, iar acesta a venit pentru mine, din păcate, atunci când a murit tata. Începusem să scriu romanul cu un an înainte, mă documentasem pentru el. După ce tata a plecat, scrisul a fost pentru mine ca o terapie. Fiecare carte are în spate o poveste. Aceasta este povestea „Codului lui Zoran”. Cartea are un public aparte, ceea e foarte bine, pentru că orice scriitor dorește să-și lărgească publicul. A fost foarte bine primită și de critică, fiind o carte socială și fără limbajul necenzurat care a deranjat la început la „Zilele Amanților”.

24life: I-a deranjat limbajul din „Amanții”?

Corina Ozon: „Da, la început. (râde) Când am apărut cu ea, a fost un șoc, mai ales pentru că era scrisă de o femeie. Poate dacă ar fi fost scrisă de un bărbat, n-ar mai fi fost așa de spectaculos. Dar în timp s-a dovedit că acea scriitură are doar niște ingrediente absolut firești pentru literatura contemporană. Seria „Amanții” și „Până când mă voi vindeca de tine” se vând în continuare cel mai bine.

Se poate trăi din scris?

Corina Ozon: Nu prea. Eu nu trăiesc din scris. Am un job de 8 ore la o companie, ca să pot scrie. Și nu sunt singura în această situație. Toți colegii mei scriitori au un job stabil sau alte proiecte, nu trăiesc doar din scris. Nu pot trăi din scris nici scriitorii mari, profesori universitari, nu dau nume, îi știm, nu stau acasă și scriu și atât. Pentru că la noi nu sunt cititori suficienți pentru câte oferte de carte există.

Corina Ozon, 9 cărți în 5 ani

Principalul motiv pentru care scriu este plăcerea personală. Succesul nu e un obiectiv, ci o consecință a muncii.

Fiecare carte, o treaptă în șlefuirea personală

Corina Ozon: Scrisul e pentu mine ca un drog, scriu de foarte mult timp, de când eram mică, ca și cititul (știam să citesc înainte să merg la școală). Sigur, nu scriam cărți, dar au fost pași în evoluția mea de scriitor. Eu consider că pentru un autor, fiecare carte este o treaptă în șlefuirea sa, iar aici se fac diferențele, de fapt, cred eu. Poate sună egoist, dar principalul motiv pentru care scriu este plăcerea personală. Succesul, așa cum am mai zis, nu e un obiectiv, ci o consecință a muncii tale. Pe care, dacă o faci cu plăcere, publicul o percepe astfel. Recompensele au venit mai mari decât aș fi crezut vreodată: întâlniri cu oamenii și poveștile lor, prietenii legate, călătorii, o paletă diversă de sentimente și emoții, pe care le convertesc apoi în scris. Cam ca circuitul apei în natură 🙂 Cred că actul scrierii e ceva natural, în primul rând. Și aici iar se fac diferențele, pentru că orice îmbunătățire necesită un material consistent. Pe care-l ai sau nu. Poate că unii oameni cred că e foarte ușor să scrii o carte. Poate nu toți ar înțelege de ce să stai nopțile și zilele de weekend ca să scrii, că în timp îți afectează coloana și postura, că nu ai mereu timp pentru familie și prieteni, că e asemeni unui joc video în care intri și din care nu poți ieși ușor. Că ai nevoie de spațiu propriu, de timp ca să ieși dintr-o poveste și să intri în alta, că e nevoie de foarte multă disciplină, însă tot ceea ce contează este că o faci pentru că-ți place și crezi. Iar produsul este cel mai important. Restul sunt detalii…

Pe când o carte tradusă în alte limbi?

Corina Ozon: Editura consideră că nu e momentul, deocamdată. Sunt cărți potrivite pentru alte țări, „Tentații” și „Până când mă voi vindeca de tine”, de exemplu, ar merge traduse. Români care locuiesc de 20-30 de ani în străinătate spun despre „Codul lui Zoran” că ar prinde bine acolo, unde problema celor care trăiesc pe stradă („homless-i) este foarte actuală.

Noi apariții

Corina Ozon: Pregătesc un roman. Nu pot să spun nimic din ceea ce va conține, cu excepția faptului că va fi un roman și o poveste, dar altceva.

24life: Într-un stil diferit?

Corina Ozon: Da

24life: Polițist?

Corina Ozon: Nu. (râde). Până la Gaudeamus va fi gata, dacă nu intervin alte lucruri.

Secretul succesului

Corina Ozon: Talent și muncă. Un program disciplinat. Altfel n-am cum să le fac pe toate. Merg la serviciu, apoi la cursurile de doctorat, iar seara când ajung acasă, dacă am timp, scriu așa, o oră. Dacă nu, în week-end. Scriu nopțile. Ies foarte rar.

24life: Deci acesta e secretul?

Corina Ozon: Da, al meu, cel puțin. Nu știu alți colegi cum procedează, dar eu așa funcționez: cu disciplină multă și respectând deadline-urile.

Multă lume crede că succesul stă în promovare. Că dacă ești promovat bine, vinzi. Nu e chiar așa. Depinde și ce scrii, lumea nu e chiar așa de ușor de păcălit. O păcălești o dată, dar nu la nu știu câte cărți. E ceea ce le spun tuturor, că da, sunt specialist în Relații Publice. Că da, acesta este un atu, dar cel mai important este conținutul. Că eu pot să vând orice produs, dar nu atâția ani, dacă nu e bun. Ori „Amanții”, de exemplu, demonstrează că au succes și acum, la 5 ani de la apariția primei cărți. Iar lumea cere volumul 6.

Mihaela Doina Radulescu
follow me
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 250 de cuvinte, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.