Bioinformatician, cercetător, profesor de antreprenoriat medical la Cambridge. Este vorba despre Crina Sămărghitean, o româncă inteligentă și ambițioasă, care a dus performanța academică la un nou nivel, departe de țară. Observați că am folosit echivalentul masculin al acestor profesii, pentru că ele au fost inventate și sunt încă deținute în majoritate covârșitoare – de bărbați. Anul acesta, la aniversarea unui veac de când româncele și-au câștigat dreptul la vot, Crina predă într-o universitate europeană, pregătește o expoziție de pictură cu propriile-i lucrări la Bistrița și vrea să-și publice cartea despre fericire, demonstrând tuturor că femeile din România au un extraordinar potențial intelectual și antreprenorial, uneori chiar mai mare decât bărbații. Și că stă în puterea noastră să fim fericiți…
Absolventă de medicină la Cluj, cu un master în informatică medicală, Crina Sămărghitean este bioinformatician cu specializări în imunodeficiențe și pediatrie și programe de cercetare la Universitățile din Tampere (Finlanda), Keele (UK) și Cambridge (UK). În timpul liber, Crina pictează și organizează workshop-uri și expoziții de artă îmbinate în mod fericit cu știința, în centre universitare precum Londra și Cambridge. Din aprilie 2016 Crina s-a mutat la Cambridge pentru un postdoctorat în bioinformatică, iar din septembrie 2017 a acceptat un post de asistent universitar (project supervisor) pentru un an în programul postuniversitar de antreprenoriat.
Ce și-ar mai putea dori o româncă cercetător, care predă antreprenoriat medical la Cambridge?… Să deschidă o expoziție cu propriile lucrări de pictură la Bistrița, orașul ei natal, eveniment programat pentru anul acesta. Și să lanseze o carte despre fericire, la care lucrează de ceva timp. Iar Crina pare expertă în domeniu.
24life.ro: Cum ai ajuns să predai la Cambridge?
CS: Ultima dată când am vorbit eram la Universitatea din Tampere, în Finlanda, unde tocmai câștigasem un grant de cercetare la Universitatea Keele, UK. La finalul programului, am avut ocazia să prezint rezultatele cercetării și ale colaborării cu senior lecture Gordon Rugg la întâlnirea anuală (UKPID) din Belfast, în 2015. Aici am avut șansa să mă întâlnesc cu grupul din Cambridge, unde mi-am continuat postdoctoratul, un an mai târziu. În tot acest timp am fost implicată în proiecte de cercetare pe boli rare ale sistemului imunitar și am contribuit la realizarea unor sisteme informatice ce au dus la descoperirea unor noi gene responsabile de imunodeficiențe.
Pe lângă cercetare, am făcut voluntariat, în diferite organizații și comitete din universitate – (EPOC, Entrepreneurial Postdoc Society), comitetul postdoc pentru medicină (Clinical School Postdoc Committee), cu care am organizat întâlniri lunare pentru cercetători și postdoctoranzi. Astfel am organizat și întâlnirea anuală 2017 a cercetătorilor la Cambridge, unde am avut ca invitați persoane de prestigiu din lumea medicală britanică. Am avut ocazia să-mi prezint propria cercetare la evenimente de artă și știință organizate la Cambridge și Londra. Picturile din cadrul expoziției au cuprins teme biomedicale și lumea fascinantă a științei și cercetării medicale: imunologie, genetică, biologie moleculară sau neurologie.
24life.ro: Ce anume predai și câți studenți ai?
CS: Din Septembrie 2017 am acceptat un contract de un an pentru un post de asistent universitar (Project Supervisor) în Programul postuniversitar de antrepenoriat (Postdgraduate Diploma in Entrepreneurship).
Fiind implicată în EPOC și interesată de antreprenoriat, am participat la multe evenimente organizate la Cambridge Judge Business School. Astfel am evaluat rapoartele pe care studenții mei le-au prezentat și i-am ajutat să îsi dezvolte calitățile de antrepenor și ideile de afaceri. În acest semestru am avut 7 studenți, care au venit cu diferite idei de afaceri, în special cu aplicație în domeniul medical. Studenții din acest program trebuie să participe la diverse cursuri, atât în sala de clasă cât și online, și să prezinte la final un raport cu dezvoltarea lor ca antrepenor, ca și cu dezvoltarea afacerii lor. La evaluarea finală trebuie să-și prezinte ideea în fața unui juriu și a unor investitori și să își lanseze afacerea.
24life.ro: Ce te-a impresionat când ai ajuns aici prima dată? Cambridge e diferit față de universitățile noastre?
CS: Clădirea în care funcționează Cambridge Judge Business School a fost inițial un spital. Acum e complet renovată și uneori am impresia că sunt într-o construcție concepută de Gaudi.
Există anumite reguli cu privire la securitatea clădirii, care se respectă. Sunt multe spații deschise, care stimulează creativitatea și colaborarea. Ce m-a impresionant prima dată a fost combinația între trecut și prezent, creativitate și eficiență.
24life.ro: Cum sunt colegii profesori? Dar studenții?
CS: Colegii profesori te inspiră și te motivează, sunt foarte deschiși la întrebările mele. E o plăcere să lucrez cu ei. Ca project supervisor (un fel de asistent universitar la noi) am 7 studenți din toate colțurile lumii pe care trebuie să îi ajut în dezvoltarea proiectelor lor și să răspund întrebărilor lor legate de rapoartele pe care trebuie să le prezinte în cele 4 module. Și pe care apoi le evaluez și le dau o notă. Fiecare dintre studenții mei a pornit cu o idee de afacere pe care trebuie să o implementeze în practică. Majoritatea startup-urilor lor au aplicații în life science sau medicină. Având în vedere experiența mea în bioinformatică și cercetare medicală, am putut să îi îndrum cu ușurință și au luat note destul de mari.
24life.ro: Ce ți se pare cel mai dificil de realizat în această postură?
CS: Cel mai dificil e să menții echilibrul între cercetare, partea academică și viața personală. Timpul nu e niciodată suficient și trece prea repede. Nu îmi ajunge pentru câte proiecte am și aș vrea să derulez. Unele dintre ele, chiar dacă la început par mai dificile, stiu că până la urmă se va găsi o soluție. E nevoie doar de perseverență, muncă și creativitate. Important e să fii deschis și la unele metode sau soluții care uneori sunt în afara zonei tale de comfort.
24life.ro: Dar cel mai frumos?
CS: Îmi place când îmi pot îndruma studenții și când văd că sfaturile mele îi ajută să progreseze simțitor. Îmi place și interacțiunea cu ceilalți colegi din universitate și cu studenții, în general. Îmi place că sunt cu toții foarte motivați și creativi. Și că am posibilitatea să interacționez cu studenți din întreaga lume. De asemenea, că sunt o mulțime de oportunități de dezvoltare antreprenorială și pe partea științifică. Ceea ce fac acum e antreprenoriat academic, ceea ce mă ajută atât în munca universitară, cât și la dezvoltarea unei afaceri proprii. M-aș bucura să pot oferi consultații și unor persoane din România, interesate de antreprenoriat.
Reușita mea se datorează în primul rând entuziasmului, optimismului și forței de muncă transmise în familie.
24life.ro: Care crezi că este secretul reușitei tale profesionale pe meleaguri academice străine?
CS: Reușita mea se datorează în primul rând entuziasmului, optimismului și forței de muncă transmise în familie. Mi-a plăcut întotdeauna să mă autodepășesc, să îmi forțez limitele, să învăț lucruri noi și să găsesc noi soluții problemelor care s-ar putea ivi. Chiar dacă uneori pare mai greu de realizat, nu îmi pierd speranța că voi reuși să fac ceea ce mi-am propus.
Mai multe secrete ale reușitei mele și ale unei vieți împlinite și fericite le puteți afla citind cartea la care lucrez momentan si pe care sper să o public anul acesta. Cartea este un fel de ghid al fericirii, ilustrată cu 101 de picturi/imagini realizate de mine în decursul a 10 ani, de când sunt implicată în organizarea de conferințe medicale internaționale și festivaluri de știință și artă. Cartea se dorește a fi un ghid, dar și o inspirație pentru o viață mai bună, fericită și împlinită.
Aș vrea să lansez această carte în onoarea centenarului Romaniei, pe care îl vom aniversa anul acesta și să o dedic tuturor celor care își caută încă fericirea. 2018 este și anul în care celebrăm 100 de ani de cand femeile au câștigat dreptul la vot, așa că această carte va omagia și acest eveniment.
Lucrările artistice prezentate în carte sper să aducă o pată de culoare și veselie celor care le privesc, ori de câte ori norii de deasupra sunt mai cenușii. Pe mine m-a inspirat foarte mult conceptul acestei cărți. Doar privindu-i imaginile, m-am simțit mai bine. La realizarea ei am folosit ca sursă de documentare peste 100 de cărți despre fericire și cu siguranță vor găsi în ea ceva frumos și încurajator toți cei care își caută fericirea.
Îmi doresc de asemenea ca anul acesta să pot avea o expoziție cu cele 101 de lucrări la Bistrița, orașul imnului României și orașul inimii mele.
Despre experiența Crinei Sămărghitean la Tampere, puteți citi aici: 10 diferențe între România și Finlanda
- Casa Dusita lansează Pelagos, noua senzație parfumată a verii - May 24, 2024
- Primark va deschide un magazin și la Cluj-Napoca - May 14, 2024
- Fără azil: capitolul neștiut din povestea Annei Frank - April 12, 2024
Comments