Ce cristale și bijuterii e bine să purtăm de Luna Albastră?

Îți plac pietrele semiprețioase și crezi în puterea vindecătoare a cristalelor? Ei bine, se pare că pe 20-22 august anul acesta forța lor va fi mult amplificată de un fenomen astral numit Luna Albastră…

cristale forța lor vindecătoare

foto: pexels.ro

În acest sfârșit de săptămână (20-21 august) are loc pe cer un fenomen denumit popular Luna Albastră. Popular, pentru că el nu e recunoscut de astronomi. Dar prezent în folclorul diverselor popoare și adesea legat de evenimente care au avut loc pe pământ, cum ar fi incendii (vestul Canadei, 1951) sau erupții vulcanice (Krakatoa, 1883 sau El Chichon, în Mexic, în 1983). Este și un eveniment astrologic interesant și un moment de grație și comuniune cu universul, de genul celor descrise de mișcarea New Age. Dana Luțu, cristaloterapeut și creatoare de bijuterii din pietre semiprețioase, spune că efectele pietrelor asupra corpului și mentalului sunt mult amplificate de această Lună Albastră și ne indică și ce ar trebui să facem pentru a beneficia de ele.

Ce este Luna Albastră? De obicei, a doua dintre cele două luni pline dintr-o lună calendaristică. Mai rar, adică odată la 2-3 ani, Luna Albastră este a treia lună plină dintr-un sezon (perioada cuprinsă între solstițiu și echinox). Cum este și Luna Albastră de pe 20-23 august 2021. De data asta și bine plasată astrologic, adică în Vărsător, în conjuncție cu planetele Jupiter și Saturn.

Dar nu doar astrologii prezic evenimente benefice cu ocazia acestei Luni, dar și toți aceia care încearcă să se conecteze la sursa de energie și cunoaștere universală. Unul dintre ei este și Dana Luțu, creatoare de bijuterii din pietre semiprețioase. Dana studiază de zeci de ani cristaloterapia și a renunțat la ocupația de jurist pentru a se dedica în întregime cristalelor. Ea spune că, în zilele cu Luna Plină Albastră, poți beneficia mai ușor și mai eficient de energia și forța terapeutică a cristalelor și ne dă și câteva sfaturi despre cum să le folosim.

cristale ce purtam de luna albastra

foto: pexels.ro

Dana Luțu, despre cristale și energiile lor

Pietrele și cristalele naturale sunt un dar al Universului, al Divinității pentru noi, oamenii. În biblioteca Akashică (în sanscrită akasha înseamnă „cer” sau „eter”, înregistrările akashice fiind un termen teozofic ce descriu metaforic o bibliotecă de cunoștințe mistice codificate, care ar conține cunoașterea întregii experiențe umane și istoria cosmosului – n.r) a Macrocosmosului se spune că există Cartea Magică despre nestemate, puterea și beneficiile lor pentru noi, oamenii. Accesarea cunoașterii înalte este legată de voință, dorință și credință, că de noi depinde ce și cum alegem să trăim și să materializam o viață minunată, în care ne împlinim dorințele. Eu le numesc prietenele înțelepte și protectoare ale oamenilor, deoarece au acumulat, de a lungul existentei lor, de la formare și până acum, o cantitate uriașă de energie și informații.

Dana Luțu despre forța cristalelor

Stânga: Dana Luțu; Centru sus: brățară din acvamarine și agate; Centru jos: brățară din palo santo, sau lemnul sfant, cu mandala bucuriei; dreapta: colier din jad galben și turcoaz, foto: Dana Luțu

Cristalele magice au fost folosite încă din cele mai vechi perioade ale istoriei în ritualuri, iar puterile și proprietățile lor au fost simțite și experimentate de oameni. Acest lucru nu este doar un mit legat de legendele cu magi, despre care se spune că le foloseau în ritualurile lor mistice sau ezoterice. Puterea cristalelor naturale stă în compoziția lor și energia pe care acestea o transmit și se bazează pe rezultate concrete, practice. Fiecare piatră naturală are rolul și scopul ei benefic, cu proprietăți și calități diferite.

Cuarțurile de exemplu, în special cristalul de stâncă, au capacitatea de a dirija gândurile cu până la 100 de ori mai repede spre materializarea intențiilor și dorințelor. Dacă avem gânduri bine stabilite, clare, cu atât ele se vor concretiza mai repede. Cristalele depozitează şi conduc energie. Ele pot absorbi un tip de energie şi pot emite un alt tip atunci când sunt strânse, încălzite sau răcite.

Cristalul trebuie însă purificat și apoi energizat cu puterea voastră. Așa se stabilește conexiunea dintre voi și cristal, ca o amprentă energetică. Cristalele naturale lucrează pe mai multe planuri. Ele au rol protector și dacă veți purta la voi un cristal de cuarț, fie în poșetă, portofel sau purtat sub formă de bijuterie, acesta vă acționa că un scut de protecție asupra voastră. Acționează că o rețea protectoare pe o distanță de zece ori mai mare decât dimensiunea cristalului pe care îl aveți în preajmă.

Pietrele magice pot fi talismane personale activate cu energia voastră personală, cu dorințele și intențiile voastre. După ce ți-ai stabilit cu claritate scopul, alege-ți cristalul potrivit pentru atingerea acestuia și astfel cristalul va lucra în favoarea ta. Pietrele naturale prețioase și semiprețioase au și rol terapeutic, holistic. Cu ajutorul cristaloterapiei pot fi tratate sau măcar ameliorate diverse afecțiuni. De asemenea, dacă este ținut în mână sau este așezat pe locul bolnav sau dureros, cristalul poate îmbunătăți starea celui ce-l folosește. Simpla purtare a cristalului asupra ta, dacă este legat de acest scop, poate avea efecte terapeutice, deoarece fiecare cristal are un efect vindecător prin energia pe care o conține.

Terapia cu cristale vine din antichitate, sumerienii fiind primii oameni care își împodobeau corpul cu pietre prețioase și semiprețioase, pentru a alunga energiile toxice, negative și pentru vindecarea bolilor. În Evul Mediu, cristalele erau folosite că medicamente, talismane protectoare sau aducătoare de noroc, dar se credea și că îi ajută pe cei care le poartă să dobândească puteri magice. Se spune că orice boală fizică este un blocaj energetic, iar terapia cu cristale deblochează energia vitală blocată, fluxul de energie din corp. Astfel, cristalele acționează simultan la nivel fizic, mental și spiritual. Prin intermediul terapiei cu cristale se echilibrează energiile subtile și se neutralizează dezechilibrele interioare.

Înainte de a fi folosite sau purtate, recomand purificarea, curățarea lor, astfel: după ce le-ai trecut printr-un jet de apa călduță, pune cristalul la soare câteva minute – noaptea, încărcate la lumina lunii. Ține cristalul între palme, rostind fie o rugăciune, o mantra, gen „Activez lumina divina din mine/ Sunt un canal de energie sacra/ Sursa Divină este ghidul meu”. După ce cristalul a fost purificat, acesta poate fi folosit în vindecare doar după o perioadă de acordare cu propria persoană a vindecătorului, timp de 30 de zile, în care îl veţi purta asupra voastră tot timpul, oriunde mergeţi.

Cristalele au fost purtate ca bijuterii de mii de ani, dar și utilizate în domeniul cosmetic. Se crede că ele pot fi de ajutor în ghidarea și focalizarea energiilor, pentru a-i ajuta pe cei ce le poartă să fie în armonie și conexiune cu natura. Cristalele sunt puternice când sunt purtate că bijuterii, ținute în mână în timpul meditațiilor, puse pe zonele rănite sau bolnave, sau în casă. Unii oameni dorm cu cristale aproape de pat sau sub pat și susțin că îi ajută să aibă un somn liniștit. Pot fi aşezate în dreptul inimii, pentru echilibrarea emoţională sau pe frunte, pentru o mai bună claritate mentală.

Ritual de eliminare a blocajelor cu ajutorul cristalelor

Pentru că pe 22 august vom avea luna plină în Vărsător, Super Luna Albastră, un moment astral și astrologic rar, vă ofer o tehnică, un exercițiu util pentru a închide unele etape, experiențe sau situații din viață voastră ce vă blochează sau care stagnează în viață voastră.

Luna Plină simbolizează încheierea unui capitol, este momentul în care putem să dam drumul la lucrurile pe care nu le mai dorim să le păstram. La Luna Plină energia este puternică și intensă. Acest val ne permite să luăm măsuri, în special în ceea ce privește intențiile lansate la Luna Nouă. Lucruri la care poți să renunți: o veche identitate, comportament, relație, job, situație, tipar mental, frica de schimbare, căutarea răspunsurilor în exterior în loc să le cauți în interior, la credință că nu eșți suficient de bun, aprobarea celorlalți, manipulare, control, dependența de alimente, medicamente, suferință din relații nesănătoase, dureri fizice, dureri emoționale, atitudini nesănătoase etc.

Pașii de urmat în acest ritual sunt:

 • După ce ați curățat spațiul, fie cu tămâie fie cu bețișoare parfumate de salvie, palosanto, vă concentrați să vă setați intențiile, dorințele.
 • Folosiți lumânări, tip pastile, mici, pentru că sunt practice și ușor de controlat. Pentru protecția casei folosiți albă, pentru sănătate verde sau albastră, pentru bani – verde, galbenă sau portocalie, pentru iubire roz. Monitorizați lumânarea până se stinge.
 • Scrieți pe o foaie de hârtie intențiile cu care vrei să lucrezi la aceasta Lună Plină: La ce vreți să renunțați? Ce sunteți pregățiți să schimbați acum? Apoi rupeți sau ardeți într o scrumiera sau alt recipient lista cu ceea ce vă doriți să plece, să dispară din viață voastră.
 • Acest ritual reprezintă o purificare, eliberare. Folosiți cristale, piatra lunii sau cristal de stanca, ametist, cuarț fumuriu, turmalină neagră, un bol cu apă în care puteți pune flori, busuioc sau frunze de pătrunjel pentru prosperitate, deblocarea fluxului banilor sau cuișoare, scorțișoară pentru protecția casei, familiei și atragerea iubirii și a partenerului potrivit sau împăcarea în cuplu. Bolul cu apă îl lăsați la lumina lunii pline pentru energizare, activare, cu un cristal lângă el. Apoi vă puteți spăla dimineața sau uda plantele din căminul vostru cu apa activată cu energia lunii pline.

Cele mai populare cristale și puterile lor:

 • Smaraldul consolidează iubirea, reglează metabolismul, întăreşte sistemul imunitar, întărește vederea, reda vitalitatea organismului, ușurează legătură om – divinitate.
 • Jaspul heliotrop este un puternic vindecător, alungă răul și negativitatea. În antichitate, acest cristal era considerat talisman aducător de sănătate, viață lungă, noroc, bogăție.
 • Jadul este o piatră care purifică energiile, protejează și ajută energia dragostei. Mesajul jadului este „Iubește-te și acceptă-te așa cum eșți!”
 • Cuarțul roz, denumit şi ,,piatra iubirii”, emană o energie catifelată şi blândă, fiind primul care ne sare în ajutor în probleme emoţionale. Cuarțul roz atrage dragostea și vindecă sufletul de amintirile dureroase. Îl poți amplasa în mijlocul casei, în dormitor sau în camera copilului, dar și în portofel, sau îl poți purta că bijuterie.
cuarț roz

stânga: cristal de cuarț roz, foto: pexels.ro; dreapta: brățări din cuarț de stâncă, citrin și cuarț roz, foto: Dana Luțu

 • Ametistul este un cristal foarte puternic, cu rol protector și vibrație foarte înaltă. Are o putere foarte mare asupra persoanelor care vor să scape de coșmaruri și dependenţe – teamă, dorinţă de răzbunare, alcoolism, fumat.
 • Granatul se folosește pentru vindecarea traumelor sufleteșți,ajuta purtătorul să treacă mai ușor peste dramele vieții, activează puterea personală și energia respectului de sine.
cristal de granat

Colier din cristale de granat, foto: Dana Luțu

 • Cuarţul fumuriu dizolvă furia şi sentimentele de frustrare. Calmează, absoarbe energiile negative
 • Hematitul purifică sângele, întăreşte sistemul circulator şi ficatul. Formează un ecran protector al organismului faţă de energiile de joasă vibraţie
 • Topazul auriu și citrinul sunt de mare ajutor în stările depresive,anxietate
 • Ochi de tigru este simbolul naturaleței și al lipsei de griji. De cele mai multe ori folosit că amuleta, ochi de tigru întărește încrederea în propriile forte și responsabilizează purtătorul.
cristale de jad și lapis lazuli

Coliere din Ochi de tigru cu jad si argint (stânga); Lapis Lazuli – piatra puterii, piatra zeilor, piatra cerului, s tineretii fara batranete – cu perlă (dreapta). foto: Dana Luțu

 • Piatra lunii (roz, gri, galben, maro, verde, albăstrui, mai rar alb transparente) se folosea în trecut pentru ameliorarea nebuniei, a epilepsiei și a altor afecțiuni cauzate de Luna. Chiar și astăzi este folosită pentru a influenta deciziile corecte în afaceri, pentru a ușură durerile nașterii și pentru a reîmprospăta amintiri.
 • Rubinul apară posesorul de atacuri cerebrale, hemoragii, de gânduri negre, menține vie dragostea purtătorului și alunga oboseala și lenea.
 • Turcoazul calmează tristețea și depresia. Legendele spun că turcoazul își schimba culoarea daca proprietarul este bolnav și se sparge la moartea acestuia.Își avertizează stăpânul când îl pândesc pericolele de orice fel.

Pe Dana Lutu o puteți găsi pe facebook, unde este și magazinul By Dana Lutu sau pe Instagram @bydanalutu.

În magazinul paginii de facebook sunt colecții lucrate handmade, ediție limitată sau unicat, de bijuterii holistice, terapeutice, realizate din pietre naturale prețioase sau semiprețioase, cu aur, argint, inox, cupru, sau pot fi create la comandă. Sunt lucrate cu pasiune, din suflet și iubire de oameni, fie cu simboluri, fie folosind numerologia în povestea fiecărei bijuterii, astfel încât creațiile Danei Luțu devin prietene de drum lung și talismane personale pentru fiecare purtător. Sunt purificate, energizate și activate de creatoarea Dana Luțu.

Mai multe despre Dana Luțu puteți afla aici:

Dana Luţu, juristă creatoare de bijuterii holistice: “Cristalele m-au făcut omul de astăzi”

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 250 de cuvinte, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.