Vinegreta: secretul unei salate bune sau al unei marinade de calitate

Vinegreta este cel mai simplu și mai des folosit sos pentru salată. Dar și un amestec ideal pentru alte preparate, cum ar fi maioneza, sosurile pentru diverse preparate și mai ales marinada (baițul) cu care marinăm carnea, peștele sau legumele înainte de a le pune pe grătar sau în cuptor. Dar pentru o vinegretă bună, musai să ai un ulei de măsline și un oțet balsamic de calitate.

marinadă ulei și oțet

Vinegreta este un termen provenit din limba franceză (“vinaigrette”, diminutiv de la “vinaigre” care înseamnă “oţet”), fiind denumirea pentru emulsia de ulei şi un ingredient acid, adesea aromatizată cu verdeţuri, mirodenii sau condimente, folosită în mod curent ca sos rece pentru salată (dressing), ca marinadă sau ca sos rece, în special pentru preparate din legume (anghinare, sparanghel, praz) ori pentru carne albă cu gust mai delicat (peşte, fructe de mare, pui, curcan). Componentele principale, care nu lipsesc din nicio variantă de vinegretă, sunt ingredientele acide (oţet, suc de citrice etc.) şi uleiul. La acestea se adaugă, foarte des, sare, mirodenii, condimente, ierburi aromate, uneori alcool sau alte ingrediente.

Secretul unei vinegrete bune stă în calitatea ingredientelor folosite la prepararea ei. Uleiul este extrem de important, deoarece echilibrează componenta acidă. De asemenea, dă consistenţă şi onctuozitate unei vinegrete. În general, uleiul cel mai folosit este cel de măsline. Atât la salate, cât şi în cazul marinadelor, alegerea corectă a uleiului este extrem de importantă.

Oţeturile şi sucul de citrice se folosesc în combinaţie cu uleiurile pentru a crea vinegrete. Gustul lor acrişor, aduce un contrast răcoritor şi proaspăt la onctuozitatea uleiului. Oţetul balsamic este un oţet de mare calitate, care poate avea un aport important la prepararea unei vinegrete. Există nenumărate tipuri de oţet, de la cele cu gust blând, până la cele cu gust puternic, de la cele de culoare foarte deschisă, până la cele de culoare brună, de la cele cu aciditate puternică, până la cele dulci-acrişoare. Fiecare dintre ele schimbă complet caracteristicile unei vinegrete.

Monini îți propune uleiul de măsline extra virgin Monini pentru asezonarea salatelor preferate. Tu poți alege dintre variantele propuse sau le poți încerca pe toate, desemnându-ți, apoi, preferata:

  • Monini Classico este uleiul de măsline extra ­virgin renumit pentru aroma sa consecventă.
  • Monini Delicato, cu aroma sa fină și suavă, este varianta alternativă recomandată de specialiștii în gastronomie celor care nu sunt obișnuiți cu gustul pronunțat al uleiului de măsline extra virgin. În bucatarie este un ideal si versatil ingredient pentru dress­ing-uri.
  • Monini GranFruttato – Gustul distinct, picant se datorează conținutului bogat de polifenoli și anti­oxidanti cărora medicina modernă le atribuie un rol fundamental în apărarea organismului împotriva îmbătrânirii celulelor.
  • Monini Otet și Glaze (crema cu oțet balsamic de Modena) – Monini a selectat o gamă de produse premium cu gust superior și parfumuri deosebite. Oțeturile și dressingurile sunt obținute după tradiții străvechi. Procesele de producție sunt toate naturale și concepute pentru a îmbunătăți toate proprietățile lor particulare.

Citește și:

Cum ne alegem uleiul de măsline?

vinegreta
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 250 de cuvinte, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.