Sauna din pădure și o baie carbogazoasă în comuna Zăbala

Pe primul pisc al domeniului privat din comuna Zăbala (Ținutul Covasnei) se află amplasată o saună finlandeză încălzită cu lemne, o cadă cu apă rece și un duș. Sauna poate fi folosită tot timpul anului. Poziționată în mijlocul pădurii, cu vedere spre Munții Carpați și Depresiunea Târgu Secuiesc, sauna din acest loc îți poate oferi ocazia de a vedea câteva căprioare zbughind din loc.

Sauna din pădure

Îți dorești să te bucuri de relaxare, încărcare deplină cu energie și răsfăț pentru corp și suflet? Le găsești în Ținutul Covasnei, unde oamenii și natura și-au unit forțele pentru relaxarea noastră. Apa te tratează, aerul saturat cu ioni negativi este suficient pentru un somn bun și odihnitor.

Răsfăț la saună

Sauna cunoscută astăzi în lumea occidentală provine din Europa de nord. În Finlanda, o găsești aproape în fiecare casă. Cele mai vechi saune cunoscute din Finlanda au fost făcute din gropi săpate în pantă în pământ și utilizate în primul rând ca locuințe în timpul iernii. În saună exista un șemineu unde pietrele erau încălzite la temperaturi ridicate. Apa era aruncată peste pietrele fierbinți pentru a produce abur și pentru a da o senzație de căldură crescută.

Sauna pare să fie bună pentru sănătate: transpiri, elimini toxine, îți crește imunitatea. Ridicarea temperaturii corporale până la 39 °C are un efect asemănător cu cel al stărilor febrile, fără să ai febră, evident, dar sunt omorâți agenții patogeni. Baia rece de după saună are un efect de relaxare a musculaturii, scăderea tensiunii sanguine, activare a circulației sângelui, sistemului imun, respirației și schimburilor de substanțe cu eliminarea de substanțe nocive din organism prin transpirație.

Sauna nu este recomandată bolnavilor cardiaci, cu tromboze, varice sau acelora care suferă de o boală infecțioasă acută. Dar este excelentă pentru cei sănătoși, care vor să își crească rezistența la infecții.

Sauna din pădure – Zabola Estate, în comuna Zăbala

Pe primul pisc al domeniului privat se află amplasată o saună finlandeză încălzită cu lemne, o cadă cu apă rece și un duș. Sauna poate fi folosită tot timpul anului. Poziționată în mijlocul pădurii, cu vedere spre Munții Carpați și depresiunea Târgu Secuiesc, sauna din acest loc îți poate oferi ocazia de a vedea câteva căprioare zbughind din loc.

Sauna din pădure

O recomandare: alege să te bucuri de saună la asfințit, înainte de cină. Este cea mai încântătoare! Însă, orice alt moment al zilei este potrivit pentru a trăi o astfel de experiență.

Prețuri. Doi oaspeți plătesc 170 RON și se bucură de o frumoasă experiență care include o cură cu 2 sticle de apă minerală locală provenită din zona vulcanică a Carpaților și 2 sticle de bere locală.

Iar dacă vrei să iei și prietenii cu tine, prețul este de 50 RON pentru fiecare oaspete suplimentar, max. 6 persoane.

Sauna din pădure, Zabola Estate

Baia Fortyogó – Peteni

Localitatea Peteni aparține din punct de vedere administrativ de comuna Zăbala. Zona este bogată în ape minerale carbogazoase. Apa minerală de la Peteni, cu gust deosebit şi având efecte tămăduitoare, izvorăşte în hotarul nordic al satului, în valea pârâului Borviz. Apa acestui izvor este recomandată celor care suferă de boli de stomac şi intestine, de boli ficat şi de cele ale tractului urinar.

În partea de jos a satului funcţionează o baie în aer liber. În mijlocul câmpului, într-un tinov (turbărie), se află un bazin în care bolborosește apa. În depărtare se văd Munții Vrancei. Această oază cu apă depășește sfera băilor tradiționale secuiești și ne răsfață atât vara, cât și iarna, cu o saună finlandeză cu sistem de încălzire cu lemne.

Baia Fortyogó era renumită încă din prima jumătate a secolului 20. Încă din acea vreme, apa spumegândă din acest loc a fost folosită ca un panaceu pentru vindecarea bolilor reumatice, a artrozei.

Dacă ajungi în zonă și dorești să testezi sauna, trebuie să știi că e nevoie să suni la nr. de telefon 0757528887 pentru a face o programare și a cere cheia. Și încă un detaliu important de luat în calcul: lemnele pentru încălzirea saunei trebuie să fie aduse „de acasă”. De asemenea, e bine de știut că în pavilionul amplasat în apropiere, grupuri mici de vizitatori pot lua în liniște o gustare.

Mai multe detalii găsești pe site.

Citește și:

De ce să mergem la Băile Govora?

 

24life.ro
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 250 de cuvinte, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.