Cum a devenit viral desenul creat de Jean Jullien

simbol parisDesenul „Pace pentru Paris” a fost realizat de un designer francez și a ajuns la câteva milioane de vizualizări pe rețelele de socializare, în doar câteva ore. Aflați mai multe despre povestea lui, cum a devenit viral desenul creat de Jean Jullien, și de ce, cum s-a transformat în simbolul masacrului de la 13 noiembrie…

Imaginea a fost creată și lansată de Jean Jullien, un designer ilustrator francez de 32 de ani, care trăiește la Londra.

El povestește într-un interviu acordat pe skype publicației Fast Company, că vineri era prima lui zi de vacanță, când seara a auzit la radio vestea tragicelor evenimente. „Șocat, trist și confuz”, Jean a încercat să exprime ce simțea, așa cum a știut cel mai bine: „desenul a fost prima mea reacție de a comunica, în general”.

Așa că a luat o bucată de hârtie, o pensulă și cerneală și a trasat cu ele ceea ce vedeți. „Am vrut un simbol pentru pace”, spune el despre schița de mână care combină turnul Eiffel și simbolul universal pentru pace. „A fost prima reacție, singurul lucru la care mă puteam gândi și felul meu de a transmite tuturor celor dragi aflați în Paris… că mă gândesc la ei.”

Avem nevoie de simboluri atunci când nu putem spune ce simțim

Vineri seara, după ce a postat imaginea pe Twitter, Instagram și Facebook, sub titlul „Pace pentru Paris”, Jullien spune că „a scăpat-o instantaneu de sub control”. La 4 ore după ce fusese pus pe Twitter, mesajul lui avea 16 mii re-postări din contul lui personal. După 24 de ore, numărul re-postărilor ajunsese la 53 mii! Și numărul followerilor lui de pe Twitter crescuse brusc, de la 8k la 21k! Instagram a trimis imaginea celor 113 milioane de utilizatori, specificându-i autorul. Media online și rețelele de socializare au preluat imaginea din zbor și astfel a devenit simbolul evenimentelor din 13 noiembrie.

Cum de s-a răspândit cu o asemenea rapiditate? Răspunde la întrebare Steven Heller, fost Art Director la NY Times, editor a peste 100 cărți de design și autorul rubricii Visuals în NY Times Book Review: „Avem nevoie de simboluri ca să exprimăm ceea ce nu putem spune. Imaginile definesc și descriu tragedii și întâmplări copleșitoare. După cum apar și imaginile graffiti, ca răspuns la o tragedie.”

Pentru Jullien, atenția de care „se bucură” brusc el și creația lui nu a fost intenția și nici motivația lui la realizarea desenului. „Nu sunt mândru și nici fericit sau bucuros de asta. Sunt în continuare șocat, devastat și trist. Primii oameni la care mă pot gândi acum sunt victimele și familiile lor” spune el. „Dacă desenul meu poate folosi cuiva în astfel de momente, atunci mi-am făcut datoria.” El mai precizează că oamenii care l-au distribuit au păstrat numele autorului, ceea ce a fost frumos, dar nu neapărat necesar. „E o imagine pentru toată lumea. N-am nicio pretenție asupra proprietății ei. Este un moment de unitate.”

Pe Jean Jullien îl găsiți pe https://twitter.com/jean_jullien, unde în acest moment are peste 26k followers.

 

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 250 de cuvinte, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.