Cursurile online şi schimbările majore care au intervenit în programul nostru de viață sunt o adevărată provocare pentru părinți, copii și cadre didactice. Cum ne adaptăm situației, păstrând obiceiurile unui stil de viață sănătos? Am aflat de la conferinţa online de astăzi, cu tema „Starea de bine a școlarilor, o prioritate!”, organizată de Fundaţia PRAIS şi partenerii fondatori ai mişcării naţionale SETS “Şi eu trăiesc sănătos!” – UNEFS Bucureşti şi Nestlé for Healthier Kids.
Evenimentul a marcat împlinirea a 10 ani de la lansarea mişcării, iar la el au participat 1300 cadre didactice, părinți, public general, care au beneficiat de prezentările unor experți de marcă în nutriție, mișcare și sport, psihologie, pediatrie – somnologie și activități extracurriculare recreaționale.
Recomandări ale specialiștilor prezenți la conferință
- „Pentru copii și tineri, mișcarea se asociază cu jocul, cu integrarea în colectiv, cu dezvoltarea armonioasă din punct de vedere fizic și emoțional. Pentru a-i învăța pe cei mici să privească sportul ca o activitate distractivă și plăcută, părinții sunt un model pentru aceștia, de aceea este bine să facă zilnic mișcare împreună. Practicarea sportului reduce substanțial riscul supraponderabilității, întărește musculatura și sistemul osos, dezvoltă agilitatea și coordonarea mai bună a corpului, îmbunătățește concentrarea și le dezvoltă spiritul de câștigător”, ne sfătuiește Gabriela Szabo, sportiv medaliat olimpic.
- „Nutriția echilibrată este esențială pentru copii în primii ani de școală. Cuvântul cheie care trebuie să definească meniul zilnic al copiilor este diversitatea. De aceea, includem zilnic în mesele celor mici alimente din toate cele 5 grupe alimentare de bază: legume, fructe, cereale și produse din cereale, alimente proteice: carne, pește, ouă, leguminoase și lactate: lapte, iaurt, brânză. Și pentru că ABC-ul alimentelor sănătoase se învață cel mai bine în familie, părinții sunt cei care trebuie să seteze exemplul obiceiurilor alimentare sănătoase. Începeți prin a găti ceva gustos și sănătos împreună!”, ne recomandă Nicoleta Tupiță, Nutriționist-Dietetician, Nutrition Health and Wellness Manager, Nestlé România.
- Copiii sunt o reflexie a tot ceea ce sunt părinții lor și adevărate radare emoționale care detectează imediat trăirile adulților importanți din preajmă. Psihologul Monica Bolocan recomandă părinților: „Comunicați permanent cu copilul despre ce vă frământă. Ascultați-l atunci când vrea să vă spună ceva, petreceți zilnic timp de calitate alături de el și implicați-l în deciziile importante din familie. Creați copiilor o rutină zilnică – este deosebit de importantă în gestionarea anxietății din această perioadă. Sprijiniți-i pentru a face progrese pe toate planurile: afectiv, emoțional, fizic și mental.”
- Copiii de vârstă școlară au nevoie de o durată de 9 – 12 ore de somn pe parcursul unei zile. „Respectarea unei rutine de somn sănătoase este una din cele mai bune căi pentru reușitele școlare. Trezirea zilnică a copilului la aceeași oră, mișcarea, respectarea unui orar al meselor și în special a micului dejun, limitarea folosirii dispozitivelor electronice cu 1 – 2 ore înainte de culcare și relaxarea corpului printr-un duș cald, sunt esențiale pentru un somn odihnitor”, potrivit Dr. Mihaela Oros, Medic Primar Pediatru, atestat Somnologie.
- „Bazele unui stil de viață activ se pun la vârstele mici”, este de părere Prof. Univ. Dr. Monica Stănescu, Universitatea Națională de Educație Fizică și Sport București. „Practicați în familie exerciții fizice de înviorare, oferiți copiilor obiecte sportive și echipamente care să încurajeze implicarea în practicarea disciplinelor sportive, programați pentru copii activități fizice zilnice cu durată de cel puțin o oră. Atenția, memoria, gândirea, dar și creativitatea vor fi stimulate, iar randamentul copiilor în activitățile școlare va crește în mod evident.”
- „Activitățile extracurriculare recreaționale asociate școlii online aduc beneficii reale elevilor pentru că le stimulează curiozitatea, încrederea în propriile forțe, redându-le vitalitatea și energia de care au atâta nevoie. De la cele 10 minute de gimnastică de înviorare sau dansul cu mascota noastră FRUCT-ILĂ, pe care le organizăm cu întreaga clasă sau individual, până la pregătirea și fotografierea sandvișurilor vesele și sănătoase pregătite de elevi, fiecare activitate nouă redă copiilor voia bună și îi învață bunele obiceiuri de viață”, a declarat Silvia Bucur, Președintele Fundației PRAIS.
Din anul 2011 și până în prezent, mișcarea „Și eu trăiesc sănătos!” – SETS, inițiată de Fundația PRAIS în România, a angrenat peste 198.000 de elevi din clasele pregătitoare – a-IV-a, familiile acestora, 3.000 de cadre didactice, din 250 de școli, 2 milioane public larg. Obiectivele mișcării SETS se aliniază direcțiilor din cadrul campaniilor globale ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS): „Împreună combatem bolile netransmisibile” și Planul Global de Acțiune privind Activitatea Fizică 2018-2030 – „Oameni mai activi pentru o lume mai sănătoasă”, prin informarea, educarea și activarea a circa 50.000 de elevi anual, a familiilor acestora, cadrelor didactice si publicului larg pentru a experimenta beneficiile bunelor obiceiuri de stil de viață, pentru sănătate. La baza metodologiilor SETS recunoscute internațional în cadrul EPODE, stă și parteneriatul public – privat din care fac parte 12 instituții de stat, reputate organizații medicale și sportive, universități, sub egida Consiliului Științific, care a făcut posibilă implementarea mișcării naționale „Și eu trăiesc sănătos!” – SETS în România.
Înregistrarea conferinței poate fi vizionată aici.
Urmăriți mișcarea națională SETS pe site, dar și pe paginile de social media – Facebook și Youtube
Despre Fundaţia PRAIS
Fundaţia PRAIS a fost creată în 2002 de către compania de consultanță în comunicare PRAIS Corporate Communications. În cadrul proiectelor sale naţionale inițiate și dezvoltate de-a lungul a 18 ani, susţine cauze sociale majore: accesul tinerei generații la resurse, educaţie, dezvoltare personală și cultură. De asemenea, promovează starea de bine și stilul de viaţă sănătos, grija faţă de natură, economia bazată pe talente, creativitate, inovaţie, competitivitate şi etică.
Recunoscută local şi internaţional, Fundaţia PRAIS s-a implicat cu succes în proiecte educaţionale naţionale din domenii precum: promovarea mişcării şi a nutriţiei sănătoase; siguranţa produselor alimentare; protecţia mediului; promovarea tinerelor talente. Programele locale sau cross-countries au angrenat milioane de elevi, familii, cadre didactice, publicul larg şi au creat alianţe de valori între parteneri publici şi privaţi, lideri de opinie, specialişti locali şi internaţionali, reuniţi pentru a servi împreună cauzelor sociale globale dedicate viitorului tinerei generaţii.
Despre Nestlé for Healthier Kids
Programul „Nestlé for Healthier Kids” a fost creat pentru a uni toate eforturile Nestlé care susțin părinții și tutorii să crească copii mai sănătoși, de la activități de cercetare și formulare a produselor până la servicii de educație și nutriție inovatoare pentru un stil de viață sănătos. În România, aceste eforturi se concretizează prin parteneriatele cu mișcarea națională „Și eu trăiesc sănătos – SETS”, inițiată de Fundația PRAIS și programul „Traista cu sănătate”, inițiat de Prof. dr. Veronica Mocanu.
- OPI cucerește topurile toamnei cu noua colecție Metallic Mega Mix - September 8, 2024
- IKEA a aflat de ce dormim prost și cum ne îmbunătățim somnul - September 8, 2024
- Cel mai puternic tratament anti-aging – noutatea zilei de la Paula`s Choice! - September 4, 2024
Comments