De ce iubim telefonul mobil – 3 motive la care nu te gândești

Nu te-ai mai uitat la telefon de 10 minute și simți nevoia să îl verifici? Nu-ți găsești telefonul și ai intrat deja în panică? Ca tine simt mai mult de jumătate din oameni. Dependența ta și a celorlalți de ecranul mititel este perfect explicabilă. De ce ne iubim telefonul mobil? Iată 3 motive la care nici nu te-ai gândi…

Americanii și europenii își schimbă la 2 ani telefoanele cu un model nou. Producătorii lansează tehnologii noi și mai rapid, pentru a veni în întâmpinarea dorințelor cumpărătorilor: mai performante, mai subțiri, etc. Dar nu doar designul și conexiunea cu ceilalți ne atrage irezistibil, crede Jaco J. Hamman, psihoterapeut și autor, care a studiat relația noastră cu micile aparate care ni se lipesc zilnic de degete. În cartea sa „Growing Down: Theology and Human Nature in the Virtual Age”, el e identificat 3 motive care țin de nevoile umane de bază.

de ce iubim telefonul mobil

foto: Pexels

1. Mobilul, o extensie a sinelui

Conștiința de sine se formează încă din perioada prenatală și se dezvoltă accelerat după naștere. Un nou născut se atașează întâi de persoana care îl îngrijește și apoi de lucruri, obținând ceea ce numim un „sine extins”.

În „Principiile Psihologiei”, pshihologul William James definește sinele ca pe „suma tuturor lucrurilor pe care un om le poate numi ale lui, nu doar corpul și mintea lui, dar și hainele, casa, soția și copiii.” Pierderea oricărei părți din acest sine extins, inclusiv bani sau orice alt obiect important, după cum explică acesta, poate duce la un sentiment de mare pierdere. În copilăria mică, de exemplu, bebelușii și copiii de 2-3 ani plâng dacă își pierd sau li se ia brusc suzeta sau jucăria favorită, obiecte care fac parte din sinele lor extins.

Telefoanele au un rol similar. Mi se întâmplă să mă agit brusc dacă îmi scap telefonul sau nu-l găsesc imediat. Dacă nu-l găsesc nici mai târziu, intru în panică. În el îmi țin agenda, numerele de telefon, conversațiile cu prietenii, fotografiile, jumătate din viață! Cum să nu mă panichez? Din propria experiență, știu mulți oameni care simt la fel. Lucru dovedit și în cât de des ne verificăm telefoanele.

Psihologul Larry Rosen și colegii săi de la California State University au descoperit că 51% dintre persoanele născute între 1980 și 1990 suferă de anxietate în diverse grade de la moderat la intens atunci când sunt împiedicate să-și verifice telefonul timp de mai mult de 15 minute! De reținut că procentajul scade la 42 în cazul celor născuți între 1965 și 1979. Asta pentru că au venit pe lume într-o vreme în care telefoanele mobile nu existau sau erau la început. Pentru grupul din urmă, telefoanele au devenit parte din sinele extins abia la vârsta adultă.

3 motive pentru care ne iubim mobilul

imagine: Statista

2. Ne amintește de cei dragi

Smartphone-urile, cu jocurile, aplicațiile și notificările lor au devenit parte din conștiința noastră de sine. Luând în considerare teoria psihodinamică, care susține că experiențele din copilărie ne formează personalitatea, putem spune că relația noastră cu tehnologia oglindește mediul pe care părinții ni l-au creat, îngrijindu-ne. Acest mediu, după cum spune psihiatrul britanic Donald W. Winnicott, funcționează în relație cu atingerile, atenția la nevoile copilului și stabilirea și menținerea contactului vizual.

În același mod, ca adulți, reexperimentăm atingerea, simțul posesiunii și al integrării prin intermediul telefoanelor noastre mobile. Prin ele, tehnologia ne permite un spațiu în care sinele poate fi mulțumit, jucăuș și activ – mediu pe care anterior l-am primit de la părinți.

Când ne ținem în palmă telefoanele, ne amintim momente de intimitate – din copilărie sau viața adultă. Creierul produce dopamină și oxitocină, cei doi hormoni cu rol în dependențe, care ne creează simțul de apartenență și atașament.

Atingerea telefonului are același efect cu privirea drăgăstoasă a părintelui către copil sau a unei persoane iubite. Directorul executiv de la Apple, Philip Schiller, spune despre iPhoneX: „învață să te cunoască”.

Dependența noastră de mobile are chiar și o explicație teologică. În tradiția iudeo-creștină, de exemplu, Dumnezeu are grijă de tine: „Domnul te binecuvântează și te protejează. Domnul strălucește spre tine și te privește cu bunăvoință. Domnul își întoarce fața către tine și îți aduce pace.” (Biblie, 6:24-26)

3. Ne împlinește nevoia de a produce și reproduce

Antropologul Michael Taussig ne amintește că e în firea noastră să „copiem, imităm, să ne creăm modele și să explorăm diferențele” pe măsură ce încercăm să devenim un sine mai bun sau diferit. Telefoanele ne ajută să facem asta. Facem poze, selfie-uri, lucrăm cu imagini, luăm parte la discuții și interacționăm cu ceilalți. Trimitem și primim mesaje, țesând conversații. Prin căutări devenim persoane informate. Astfel, ne unim cu predecesorii noștri, care pictau pereții peșterilor și spuneau povești în jurul focului.

Nu e de mirare că accesul la internet de pe smartphone e în creștere spectaculoasă și se așteaptă să ajungă la 75% în 2021. Suntem destinați, se pare, să trăim cu telefonul în mână.

Viața laolaltă cu tehnologia

S-ar putea să fim dezamăgiți însă, dacă ne limităm spațiul și relațiile la ecrane, mari și mici. Avem nevoie de prezențe personale, de relații intime, în care să oferim și primim, de atingeri și priviri în ochi, nu în fotografii. De asemenea, avem nevoie de un spațiu – parte din el online – în care să putem forma conexiuni strânse, dar și odihni, juca și descoperi.

Când vă duceți data viitoare să vă schimbați telefonul cu un model nou, amintiți-vă de prima dintre cele 6 legi ale tehnologiei, elaborate de istoricul Melvin Kranzberg: „Tehnologia nu e nci bună nici rea; dar nici neutră.”

Sursa: World Economic Forum

24life.ro
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 250 de cuvinte, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.