Defileul Saklikent – natura te copleșește și timpul stă pe loc

Dintre toate locurile pe care le-am vizitat până acum, doar două au forța magică de a opri timpul. Unul este Muntele Olimp din Grecia. Celălalt este Defileul Saklikent, în Turcia. Două ținuturi care au puterea stranie de a-mi aduce fericirea și pacea în suflet.

saklikent-gorge

Turiștii merg trec prin defileu, prin albia râului

M-am simțit acolo de parcă aș fi trăit veșnic. Trecutul și viitorul au dispărut pur și simplu. Totul era aici și acum: pietricelele, apa, fluturii, șopârlele și toate viețuitoarele și lucrurile și-au pierdut identitatea pentru a se contopi în frumusețea momentului.

Experiența numită Defileul Saklikent e despre mersul prin apa râului cu același nume. Defileul are 20 de km lungime și este cel mai lung din Turcia și al doilea ca lungime în Europa. Din aceștia, doar 4 km sunt practicabili. Suficienți, aș zice, pentru că îți ia mai mult de două ore ca să-I parcurgi și apoi încă o oră să te întorci la punctul de plecare.

Cu incălțări de cauciuc

saklikent-narrow-passage

În unele locuri, pereții verticali aproape că se ating

Poți să rezervi un circuit din Kas, Fethiye, Oludeniz, Kayakoy și alte orașe vecine. Nu știu cât costă un tur, pentru că noi am mers cu mașina noastră. Dar sunt o soluție foarte bună dacă nu ești cu mașina sau nu vrei să conduci. Doar să știi că toate au în program pe drumul de întoarcere una-două opriri obligatorii la o fabrică de covoare. Operatorii turistici au înțelegeri cu vânzătorii de covoare să aducă turiști proaspeți cu portofele pline.

Unde mergi și ce vezi

Saklikent e la 40 de minute de mers cu mașina din Fethiye și la o oră de Oludeniz. Un drum spectaculos de o zi, în care nu ai nevoie să iei mâncare cu tine, pentru că găsești o mulțime de restaurant de-a lungul râului și la intrarea în defileu. Toate servesc pește proaspăt, răcoritoare, cafea turcească și câte altele. Și Berea turcească e bună, vă recomand s-o încercați.

E bine să ai la tine

O idee bună ar fi să vă luați niște încălțări de cauciuc, pentru că veți merge prin apă timp de mai multe ore. Șlapii nu sunt buni pentru că râul e rapid și destul de adânc în unele locuri (până la coapse) – în care v-ați putea pierde șlapii. Am văzut unii părăsiți pe ici pe colo, așa că știu că nu sunt cea mai bună idee. În caz că uiți, există pantofi de cauciuc de vânzare la fața locului. Mai ia cu tine ceva cremă cu SPF și o pălărie, pentru că vei avea picioarele în apă și capul în plin soare, cea mai mare parte din drum.

saklikent-end-of-road

Defileul Saklikent Gorge – finalul drumului (pentru mine). Câțiva au mers mai departe, urcând pe cascadă

Pe la mijlocul lui iunie apa este foarte rece, dar după primul șoc termic te obișnuiești cu ea și ajunge să-ți placă, mai ales că te încălzești în rest, de la soarele arzător. Se pare că apa rece, aerul fierbinte și mersul pe pietre sunt rețeta perfectă pentru pacea minții și sufletului.

Cât am mers prin defileu, m-am bucurat de prezent. Am fost 100% acolo, concentrată pe mers, restul a dispărut ca prin minune. Vorbele lui Ralph Waldo Emerson descriu cel mai bine ce am simțit atunci: “Four snakes gliding up and down a hollow for no purpose that I could see — not to eat, not for love, but only gliding.”

Mai multe destinații uluitoare descrise și fotografiate la sursă găsiți pe Violeta’s Travel Blog

Violeta Matei
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 250 de cuvinte, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.