Divorțul: 10 lucruri bune despre un lucru rău

Divorțul, un cuvânt tabu pentru femeile măritate. Un bau-bau cu care CpF sperie „familia tradițională”. Un moment considerat dificil de toată suflarea, indiferent că e căsătorită, logodită sau „complicată”. Mădălina Gîdiuță s-a decis să ridice vălul de ceață care acoperă divorțul și să ne dezvăluie 10 dintre lucrurile bune despre un lucru considerat rău.

foto: Pexels

foto: Mădălina Gîdiuță

Mădălina Gîdiuță a absolvit Dreptul, a fost jurist într-o multinațională și fondatoarea grădinițelor private Butterfly. După 11 ani de antreprenoriat în domeniul educației, ea crede că, în orice sistem, cel mai mult contează oamenii. De câțiva ani are și experiența divorțului și a celei de părinte singur, cărora Mădălina le-a descoperit, cu umor și sensibilitate, foarte multe avantaje! Am rugat-o să ni le spună și nouă…

Dacă ești curios să afli cum arată sfârșitul dragostei și ce este divorțul, mergi într-o sală de tribunal și ascultă ura dintre doi oameni care au trăit cândva o iubire. Asta am făcut eu, cât mi-am așteptat rândul să divorțez – am auzit povești care nu mai aveau nicio urmă de iubire și oameni care împroșcau urât, ură și dușmănie, într-un proces adesea ilar. Da, ilar. Îmi amintesc de un fost cuplu care se certa în cor cu toate rudele, dezbătând care mătușă a plătit bateria de la chiuvetă și cine a cumpărat plăcile de gresie din baia de 5 metri pătrați.

În punctul acela, știu, totul pare un coșmar care nu se va sfârși niciodată. Ți-a fugit pământul de sub picioare, viața ta se prăbușește ca un castel de nisip peste care trece un val prea mare. Toată lumea îți dă sfaturi, dar nimeni nu te poate ajuta. Îți faci griji pentru copii și simți că acesta este cel mai greu lucru de gestionat… totul e haos, în afară și înăuntrul tău. E adevărat că anii din urmă au fost răi și trăiești în nefericire de ceva vreme, dar măcar ai o siguranță în nefericirea ta. Viitorul pare previzibil, deși te sperie cât de previzibilă este viața ta pe de-a-ntregul nefericită.

Ei bine, deși pare de speriat, un divorț aduce și multe lucruri bune, la care nici nu te gândești. Mi-a fost greu să fac o listă cu numai 10, pentru că, de fapt, sunt mult mai multe…

1. Scapi de starea conflictuală

Nu mai trebuie să trăiești în zona de conflict permanent. Cred că nimeni nu renunță foarte ușor la căsnicie, așa încât, de regulă, înaintea unui divorț există mai întotdeauna ani de zile de conflict și compromis, după care urmează chiar procesul de divorț, ca o încununare a conflictului. Când s-a terminat, e o ușurare pentru toată lumea.

2. Renunți la o nefericire sigură contra speranță și șanse

Mariajul îți dă siguranță, e adevărat, dar un mariaj nefericit înseamnă siguranță fără speranță. Știi cum arată sărbătorile tale, cu cine le petreci, știi chiar pe ce pantă vor aluneca discuțiile de la masa festivă, știi și cu cine îți petreci vacanțele, pentru restul vieții. Ei bine, divorțul îți aduce speranță! Speranța unui nou început, speranța de a primi iubire, de a te îndrăgosti din nou, de a trăi din nou fericirea.

3. Schimbare, așa cum îți dorești

Arunci jumătate din casă, redecorezi și poate chiar te muți în casă nouă. Arunci tot ce nu îți place ție, tot ce nu te reprezintă, faci ce ai chef, când ai chef. Ai doar pentru tine și cealaltă jumătate din dressing. Asta îți va da un sentiment de eliberare fantastic.

4. Ți se dublează spațiul și te eliberezi, pur și simplu

Tot patul e al tău. Și toată baia. Și tot dulapul. Și toată parcarea. Indiferent dacă ai fost jumătatea ordonată a cuplului sau jumătatea dezordonată, ca mine, ei bine… te bucuri de spațiu vital. Dublu. Ai un sentiment de eliberare și o satisfacție surprinzătoare când parchezi strâmb. Sau chiar pe două locuri. Câte zile vrei tu!

5. Te redescoperi și începi să te bucuri de viață

Nu o să mai fii niciodată cum erai. Dar asta nu e neapărat rău, uneori este chiar foarte bine! Treptat, cicatricile se estompează și zilele bune încep să fie tot mai multe și mai dese. Începi să te redescoperi. Reînveți ce îți place, cine ești și ce gusturi minunate ai. Începi să ai mai mult timp și să-ți regăsești pasiunile. Eu am început să dansez, să merg la sport mai des, să citesc mai mult, să redescopăr prieteni vechi si să mă uit la seriale despre care nici nu știusem că există. Oricum arată procesul de vindecare al fiecăruia, rezultatul este minunat.

6. Ai șansa să devii un model pentru copiii tăi

Ai șansa să le oferi copiilor un model de viață sănătos, onest, autentic. Să le arăți că atmosfera din casă poate fi caldă și senină, nu rece și conflictuală; că părinții lor sunt tot părinții lor, chiar dacă nu mai sunt împreună; și că oamenii pot fi fericiți chiar dacă au divorțat.

7. Redescoperi pasiunea

Reînveți să mergi la întâlniri. Să cunoști oameni noi, locuri noi, să redescoperi cum este sa te îndrăgostești, cum se simt în stomac fluturii, de care aproape uitasei.

8. Comunici mai ușor și mai bine cu copiii

Una din grijile cele mai serioase ale foștilor parteneri are legatură cu copiii. De aceea dedici mai mult timp (acum ai de unde) și energie înțelegerii lor, reușești să descoperi ceea ce îi preocupă, cu adevărat. Reușiți să va bucurați împreună, să depășiți momentele dificile împreună. Aveți serile voastre de jocuri, de film, călătorii, momente care vă conectează și pentru care înainte de divorț fie nu era timp, fie nu mai aveai energie.

9. Te bucuri și de serile fără copii

La început nu am știut ce să fac cu ele. Erau doar momente de singurătate, de întrebări, de teamă, de vinovăție. Treptat însă, ele se transformă în ocazii excelente de a petrece momente frumoase cu prietenii sau de relaxare complet lipsită de griji și responsabilități.

10. Dar mai ales te bucuri de tine!

Pentru mine, solitudinea a fost unul dintre cadourile vieții de după divorț. A fost trecerea mea prin toate stările, au fost momentele mele de redescoperire, de întrebări mici și mari despre mine și despre lume. Doar în solitudine te descoperi pe tine însăți.

 

 

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 250 de cuvinte, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.