Domeniul Bogdan, primul producător de vin din România care practică viticultură biodinamică

Domeniul Bogdan s-a născut din visul fondatorului companiei, Bogdan Mihalcea, de a crea vinuri naturale de excepție. Viile au fost plantate în anul 2011, pe 154 ha situate în Dobrogea, în cunoscuta podgorie Murfatlar D.O.C., în apropiere de satul Peștera – zonă cu tradiție antică în cultivarea strugurilor. Respectând principiul că un vin foarte bun provine numai din struguri de foarte bună calitate, pasionatul antreprenor a decis să cultive întreaga suprafață după principiile agriculturii biodinamice – știința forțelor de viață, sistemul de cultură cu cea mai accentuată abordare holistică.

Domeniul Bogdan vinuri romanesti premiate international

Despre ce înseamnă agricultura biodinamică, aflăm de pe site-ul „Domeniul Bogdan – Natura într-un pahar cu vin”: „Dacă vedem o pădure, ne întrebăm cine a udat-o, cine a fertilizat-o? Nimeni! Totul a făcut natura, fără ajutorul nimănui. La fel se întâmplă și cu vița de vie. Nu folosim substanțe chimice, doar ascultăm natura. Viile noastre se hrănesc doar cu ceea ce pământul și cerul oferă, cu ploile care le udă, iar gerul și căldura le sculptează. Viței de vie nu îi lipsește nimic și, veți vedea, nici vinului! Când îl veți bea, veți întelege, cu siguranță, ce înseamnă agricultura biodinamică.” (Leonello Anello, doctor în agricultură biodinamică, girantul certificării „I vini biodinamici” al Domeniului Bogdan)

Astfel a luat ființă prima fermă viticolă biodinamică din România, iar Domeniul Bogdan a obținut în anul 2016 „Certificarea de Ecologic”, din partea Austria Bio Garantie, organism de Inspecție și Certificare activ din 1994. În prezent, certificarea este garantată de Ecocert, iar începând cu anul 2022 Domeniul Bogdan este în curs de certificare Demeter.

 

Echipa s-a întregit prin cooptarea „antrenorului viticultorilor”, Philippe Cambie, oenologul anului 2010, conform prestigiosului critic Robert Parker. Acesta i-a atribuit lui Cambie de 15 ori scorul de 100/100 puncte pentru vinurile create sub „bagheta” sa.

Din această colaborare a rezultat o gamă de excepție, numită Primordial, despre care cel care a semnat eticheta, acum regretatul Philippe Cambie, declara: „Eu cred că vinul trebuie să fie expresia propriului terroir: soarele, vântul, ploaia, pământul, oamenii, dar şi istorie, cultura şi povestea unui popor. Aşa s-a nascut Primordial. În sticla aceasta veţi descoperi o lume fascinantă, cu o tradiţie de mii de ani, din vestita zonă a Dobrogei.“

Calitatea deosebită a vinurilor a fost recunoscută internațional în cadrul unora dintre cele mai importante manifestări din domeniu: Millesime Bio, Chardonnay du Monde, Premiile Internaționale Decanter, Concursul Internațional de la Bruxelles, The organic Masters.

În prezent, dr. Leonello Anello este girantul certificării „I vini biodinamici” al Domeniului Bogdan. El este membru fondator al secției Toscana și inspector de certificare al Asociației Demeter Italia și membru asociat al Societății Italiene pentru Științele Solului și al International Union of Soil Sciences.

Sistemele de certificare biodinamică sunt private și în concurență, dar pe lângă obținerea clasificării reglementate la nivel comunitar și internațional de apartenență la regimul agricol organic (certificarea organic sau bio), în cazul „vinurilor biodinamice®” există și evaluarea organoleptică. Aceasta certifică și faptul că vinul este corect echilibrat și bun.

Respectând viața în toate formele sale și integrând agricultura biodinamică cu cele mai noi tehnologii de producere a vinului, Domeniul Bogdan și-a atins scopul: producerea unor vinuri de excepţie.

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 250 de cuvinte, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.