De ce femeile ar trebui să conducă lumea

Pentru că sunt inteligente, harnice, empatice, responsabile și prudente. Mie mi-e clar de ce femeile ar trebui să conducă lumea – sper că și vouă, după ce citiți articolul.

Într-un articol din 2014 în Harvard Business, profesorul Boris Groysberg publică rezultatele unui sondaj realizat printre 4000 de directori în lume. Concluziile arată că femeile au realizări mai importante decât bărbații, câștigă mai mult respect, investesc mai multă pasiune în muncă și fac diferența, acolo unde se află.

de ce femeile ar trebui să conducă lumea

foto: Shutterstock

Femeile au multe calități care le recomandă ca lideri mai buni decât bărbații, m-am oprit la doar 5 diferențe de gen, la care probabil nu te-ai gândit, încă:

1. Bărbații sunt mai belicoși, femeile mai prudente

Concluzia aparține armatei americane, care a realizat un studiu simulând incidente de atac. Rezultatele au arătat că bărbații soldați aveau tendința de a împușca și pe cine nu trebuie (aliații), în schimb, femeile soldați nu împușcau nici pe cei pe care ar fi trebuit să-i împuște.

Un studiu separat a arătat că bărbații sunt și mai înclinați să pornească un război decât femeile. Profesorul Dominic Johnson, de la Universitatea Princeton și 6 colegi de la Harvard și Universitatea de Stat din California au condus recent o serie de jocuri experimentale, asemănătoare cu cele folosite de Pentagon pentru antrenamente în vederea unui război. Printre altele, echipa a vrut să studieze relația dintre genul combatanților, agresivitatea și încrederea acestora. Așa că au adunat aproape 200 de bărbați și femei, i-au așezat la computer și le-au cerut să-și asume rolul de lider al unei țări implicate într-un confict pe tema unor zăcăminte de diamant aflate la graniță. Voluntarii puteau alege să nu întreprindă nicio acțiune, sp negocieze, să declanșeze războiul sau chiar să se predea (deși niciunul nu s-a predat). Înainte de începerea jocului, li s-a cerut să estimeze fiecare cât de bine se va descurca.

Voluntarii au considerat, în medie, că se vor descurca mai bine decât au făcut-o, de fapt. Dar când cercetătorii au analizat cu atenție autoevaluările, au observat că bărbații și-au acordat cele mai mari scoruri, în vreme ce femeile și dat, în general, scoruri medii. Și mai semnificativ a fost faptul că bărbații au recurs la un număr mult mai mare de atacuri neprovocate decât femeile. Motivul? O prea mare încredere în forțele proprii. Concluziile au arătat că bărbații erau, în general, foarte siguri pe șansele lor de succes în luptă, cei mai încrezători fiind și cei mai înclinați să declanșeze războiul.

În cazul unui conflict real, cine ai vrea să fie la butoane?

2. Bărbații se cred inteligenți și frumoși, femeile chiar sunt

Bărbații își supraevaluează inteligența și aspectul fizic, femeile dimpotrivă, le subaevaluează.

Când li se cere să-și estimeze coeficientul de inteligență, bărbații au, în general, o părere mult mai bună despre ei decât femeile. Dar bărbații nu sunt atât de inteligenți pe cât își imaginează; coeficientul lor de inteligență se dovedește a fi mai mic decât cel  estimat. Femeile, pe de altă parte, par să fie mai deștepte decât se cred: coeficientul lor de inteligență este cel mai adesea mai ridicat decât cel estimat.

Pentru prima dată în istorie, femeile au un IQ mai mare decât al bărbaților sau în orice caz care crește într-un ritm mult mai rapid, conform „Efectului Flynn”. Cel mai probabil, datorită accesului extins la educație – din anii ’70 încoace, numărul studenților femei a crescut de două ori mai mult decât cel al bărbaților și e mai mare în majoritatea țărilor lumii.

Chiar dacă sunt la fel de inteligente ca bărbații, femeile au o părere mult mai proastă despre ele.

Tot bărbații – NU și femeile! – își supraestimează și aspectul fizic – fapt dovedit. Ați văzut imaginile caricaturale cu bărbați obezi care se văd în oglindă în formă și plini de mușchi? – ei bine, cam asta e imaginea.

Femeile se dovedesc mai puțin optimiste (sau poate mai realiste) decât bărbații, calitate care le recomandă ca lideri.

3. Pentru că se cred mai buni, bărbații fac mai multe erori, pe care le uită rapid

Această diferență de încredere în sine se manifestă și mai pregnant în domenii „dominate” de bărbați, cum ar fi războiul și finanțele. Bărbații (chiar și băieții) cred că se pricep mai bine la lupte și la bani decât femeile.

Din păcate, doar pentru că bărbații se cred mai buni în anumite domenii, nu înseamnă că și sunt astfel. Dimpotrivă, de multe ori performanțele lor sunt mai slabe. De exemplu, toți bărbații care joacă la bursă pierd 2,65 puncte procentuale pe an, iar femeile doar 1,72.  Bărbații neînsurați (presupus a nu fi influențați de soții) pierd și mai mult. Un studiu finlandez realizat pe șoferii vitezomani a descoperit un lucru interesant: cei cu multe amenzi pentru viteză sunt și jucători împătimiți la bursă. Iar investitorii care tranzacționează cel mai mult, câștigă, de obicei, cel mai puțin.

Când te crezi plin de calități, e mai greu să-ți vezi greșelile. Iar dacă le vezi și le uiți rapid, nu ai timp să înveți din ele. Potrivit studiilor, bărbații sunt înclinați să-și uite mai repede greșelile decât femeile. Femeile în schimb par mai puternic marcate de greșelile pe care le fac. Femeile declară că situațiile care implică un eșec le afectează respectul de sine mai mult decât un succes. Bărbații, nu. Cu alte cuvinte, femeilor succesul li se pare firesc, iar eșecul – o mare problemă. Un lider performant își asumă greșelile și e dispus să evolueze.

4. Bărbații sunt mai înclinați să-și asume riscuri inutile, femeile nu

În ce privește riscul, bărbații sunt campioni. În studiul armatei (menționat anterior) femeile au ales în general varianta cea mai puțin riscantă. Aceeași tendință de a evita riscul poate fi observată și la șofat. Femeile poartă mai de centura de siguranță. Bărbații în schimb se angajează mai des într-un comportament riscant – trec pe galben, de exemplu – mai des decât femeile. Bărbații, indiferent de vârstă, au mai multe amenzi pentru exces de viteză decât femeile. Când e vorba de bărbați necăsătoriți, aceste tendințe sunt și mai pregnante. În SUA, șoferii bărbați au un risc de 3 ori mai mare decât femeile de a fi implicați în accidente rutiere fatale. Și un risc mai mare decât femeile de a muri prin înec sau otrăviri accidentale.

Elke Weber, profesoară la Universitatea Columbia, a realizat în urmă cu câțiva ani un studiu pe un număr de 500 de persoane, bărbați și femei cu vârste cuprinse între 16 și 45 de ani. Aceștia au avut de răspuns la câte 20 de întrebări pentru fiecare categorie de risc (financiar, sănătate și siguranță, recreativ, etic și social). De exemplu, o întrebare de la „recreativ” era dacă ar încerca bungee jumping; una de la categoria „financiar” era dacă ar accepta să facă un împrumut în favoarea unui prieten etc. În 4 din cele 5 categorii Weber a descoperit că femeile sunt mult mai prudente decât bărbații, cu excepția riscului social. Pentru a afla de ce, Weber le-a cerut subiecților să facă o listă cu avantajele și dezavantajele fiecărui tip de activitate.  Ce avantaje credeau ei că le va aduce acel risc? Răspunsurile lor au dat și cheia dilemei: bărbații nu căutau neapărat riscul, ci doar prețuiau mai mult decât femeile avanajele obținute din asumarea acelui risc (singura excepție fiind riscul social).

De fapt, Weber a descoperit că femeile și bărbații percepeau în mod diferit avantajele unei activități ca bungee jumpingul, de exemplu. Diferența de percepție explică și de ce femeile refuză să-și asume aceleași riscuri ca și bărbații: sunt de părere că nu merită!

5. Bărbații mint pentru ei, femeile mai degrabă în favoarea altor persoane

Chiar și atunci când mint, bărbații și femeile mint în mod diferit. Bărbații spun mai multe minciuni despre ei înșiși, având tendința de a-și exagera planurile și realizările. Femeile, pe de altă parte, au tendința de a fi mai încrezătoare și mint mai degrabă în favoarea altei persoane.

În cadrul unui experiment, cercetătorii au vândut bilete de loterie în valoare de 1 dolar bărbaților și femeilor dintr-o companie apoi i-au întrebat dacă ar fi interesați să le revândă și la ce preț. Femeile au fost dispuse să revândă biletele la un preț mult mai mic decât bărbații – în medie, au cerut 1,33 dolari/ bilet. Bărbații au cerut de 4 ori mai mult! Pe mâinile cui ai vrea să fie bugetul public?…

Evident, nu toți bărbații au un ego supradimensionat, sunt lacomi, mai puțin responsabili sau mincinoși. Și nici toate femeile nu sunt inteligente, prudente și înțelepte. Cu toții greșim și ne credem mai buni decât suntem. Important e să avem conducători mai capabili, cu ajustările de rigoare. Pledoaria mea se bazează pe covingerea că, dacă am avea mai mulți lideri femei, ar fi mai puține conflicte în lume; am investi mai mult în sănătate, educație și dezvoltare decât armament; și ne-ar preocupa mai mult încălzirea globală decât refugiații – pentru că, de fapt, aceștia nici n-ar exista vreodată.

Surse:

  • „De ce greșim?” Joseph T Hallinan, Meteor Press

 

Mihaela Doina Radulescu
follow me
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 250 de cuvinte, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.