Fericirea se moștenește – nu vă gândiți la moșteniri imobiliare sau bancare, ci la cele genetice! Un raport al Națiunilor Unite publicat în 2013 despre cât de fericite sunt popoarele lumii („World Happiness, Trends, Explanations and Distribution”) plasează danezii în topul celor mai fericite națiuni.
Primele 5 locuri sunt ocupate, în ordine, astfel: 1 Danemarca, 2 Norvegia, 3 Elveția, 4 Olanda, 5 Suedia. Între cele 156 țări cuprinse în raport (2010-2012), România ocupă locul 90, la mare distanță de Mexic (locul 16), Cipru (34), Republica Moldova (53) sau Albania (62).
Țările nordice, pe primele locuri în topul fericirii
În 2017, norvegienii au urcat pe primul loc. Iar în 2018, finlandezii, urmați de danezi și islandezi.
Se pare că popoarele nordice au dezvoltat un obicei de invidiat: acela de a ocupa primele locuri în clasamentul popoarelor fericite.
Finlanda, descrisă adesea ca o țară cu un popor de introvertiți, unde se înregistrează o mare rată de sinucideri, a sărit de pe locul 5 pe locul 1 în decurs de un an (2018) urmată îndeaproape de vecinii ei: Norvegia, Danemarca, Islanda. Țara nordică „cel mai puțin fericită”, Suedia, a urcat pe locul 9, luând locul Australiei.
Toate țările aflate pe primele locuri în topul fericirii au înregistrat valori mari ale ceolor 6 indicatori ai „stării de bine”: venitul, sănătatea, ajutorul social, libertatea, încrederea și generozitatea.
De la primele lucrări publicate în anii ‘95 (Diener) asupra fericirii națiunilor și până la studiile recente, Danemarca și Olanda dețin constant locurile fruntașe în clasamentul oamenilor mulțumiți cu viața lor. Asta în timp ce alte țări europene, inclusiv cele cu nivel de trai și educație ridicate și o climă cu multe zile însorite pe an, cum ar fi Franța sau Italia, vin abia pe locurile 25, respectiv 45 în topul internațional al fericirii.
Paradoxal, nivelul de fericire nu este proporțional cu nivelul de trai, ci în strânsă corelație cu informația genetică.
Un alt studiu recent realizat în Marea Britanie susține că, cu cât o țară se află mai aproape genetic de locuitorii Danemarcei, cu atât națiunea respectivă are mai multe șanse la fericire. Rezultatele țin seama de ajustările legate de alte elemente care ar putea influența fericirea oamenilor, cum ar fi PIB-ul țării, statutul economic/social al familiei, nivelul de educație, religia practicată sau amplasarea geografică a statelor cuprinse în studiu – 131 la număr. După ce au corelat datele genetice și starea de mulțumire declarată a cetățenilor, conducătorii studiului, respectiv dr. E. Proto și prof. Andrew Oswald de la Universitatea din Warwick, Marea Britanie, au ajuns la această concluzie surprinzătoare: cu cât o țară se află la o distanță genetică mai mare de Danemarca, cu atât locuitorii ei sunt mai puțin fericiți.
Echipa a mai analizat legătura dintre starea de bine și o mutație genetică, responsabilă, printre altele, de reabsorbția serotoninei (un neurotransmițător legat de dispoziție). Deși controversată, această legătură a fost dovedită de dr Proto și echipa lui. Secvența scurtă de gene, asociată cu o mai mare probabilitate de apariție a tulburărilor nervoase, depresiei și nivelurilor scăzute de mulțumire, a fost identificată în cel mai mic procentaj la cetățenii Danemarcei și Olandei, țări aflate în topul celor mai fericite 5 țări din lume.
In viitor, s-ar putea ca gradul de prosperitate al unui popor sa nu fie indicat de PIB, ci de markerii genetici!
România, pe locul 90, pare să fie mai aproape genetic de Portugalia (locul 85 în topul celor mai fericite națiuni din lume), Ghana (86), Ucraina (87) sau Zambia (96). Bulgarii sunt și mai nefericiți decât noi (104), iar Benin și Togo, două micuțe state africane ocupă ultimele locuri, 155 și 156.
Sigur, aceștia sunt constanți, de-a lungul vieții, nu scad și cresc precum produsul intern brut. Ceea ce ar însemna că dreptul oamenilor la fericire e predestinat, în funcție de moștenirea genetică.
Foto: © Hepta
- Casa Dusita lansează Pelagos, noua senzație parfumată a verii - May 24, 2024
- Primark va deschide un magazin și la Cluj-Napoca - May 14, 2024
- Fără azil: capitolul neștiut din povestea Annei Frank - April 12, 2024
Comments