Găluște cu prune varianta ușoară

E sezonul lor, prune se găsesc în piață din belșug, la producătorii locali. Alege-le pe cele mai mici pentru delicioasele găluște cu prune, desertul copilăriei. Există și o rețetă mai sofisticată de găluște în aluat de „choux à la crème”, dar aici avem rețeta clasică de găluște cu prune varianta ușoară, cu aluatul din cartofi.

1

Ai nevoie de:

Pentru aluatul din cartofi

  • 1/2 kg cartofi fierți întregi, în coajă
  • 2 linguri de făină
  • 1 ou întreg

Pentru umplutură: 1/2 kg prune mici

găluște cu prune

Cartofii fierți în coajă

3

Prunele fără sâmburi

4

Pesmetul amestecat cu zahăr pudră. Dați zahărul prin sită înainte de a-l amesteca în pesmet, nu cu bulgărași, cum am făcut eu 🙂

Cum se face:

Se fierb cartofii, se curăță de coajă și se pisează bine cu mixerul, până devin o pastă fără cocoloașe. În acest piure se pune oul și făina și se omogenizează totul bine.

Se ia câte o bilă de aluat, se dă prin făină ca să nu se lipească de degete și se formează un disc în care punem pruna fără sâmbure, cât mai întreagă. Am încercat și cu jumătăți de prună, dar fie găluștele n-au ieșit perfect sferice, fie aveau mai mult aluat decât fruct, așa că am renunțat la „inovații” spontane și am urmat rețeta originală.

Se lipesc bine marginile și se uniformizează bila de aluat cu prună, apoi le punem pe fiecare o farfurie tapetată cu făină, repetăm operațiunea până am terminat aluatul. Separat punem la clocotit o oală de apă cu puțină sare și punem găluștele în apă, după ce a început să fiarbă. Găluștele crude se lasă la fundul oalei, ai grijă să le desprinzi ușor, ca să nu se lipească. După ce se ridică la suprafață, mai lasă-le să clocoteacă 1 -2 minute. Nu prea mult, pentru că se desfac.

Se scot din apă și se pun într-un vas cu unt topit (1/2 pachet). Apoi se dă fiecare gălușcă prin pesmet ușor rumenit, amestecat cu zahăr pudră și 1 pliculeț de vanilie, plus 1 praf de scorțișoară opțional.

Sunt la fel de bune calde sau reci, după gust. Sunt destul de hrănitoare, fără să fie prea dulci, excelente și pentru cei mici.

finale

Găluștele mele, cu multă prună și puțin aluat 🙂

 

 

 

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 250 de cuvinte, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.