Prăjitura cu vișine

Prăjitura cu vișine e un desert de sezon, ușor de făcut, dar mai ales de mâncat. Vișinele îi dau un gust dulce-acrișor, dar e la fel de bună și cu alte fructe: caise, prune, piersici, cireșe etc. Are nevoie de 2 tipuri de aluat, unul la bază și unul deasupra, dar care se fac rapid și fără prea mare bătaie de cap. Un desert ușor, pe care cei mici îl vor adora…

7

Există și o variantă mai simplă, și anume prăjitura cu un singur fel de aluat – pandișpanul, deasupra căruia de așază vișinele. Problema cu acest tip de aluat este că vișinele (fructele) de deasupra sunt mai grele decât aluatul moale și aerat și ajung în cele din  urmă pe fundul tăvii, unde se pot arde, iar prăjitura nu mai arată nici pe departe la fel de bine. Pentru a evita acest neajuns, există prăjitura cu fructe cu două tipuri de aluat: unul fraged, la bază și unul pufos, deasupra.

Baza: Aluatul fraged

150 gr de unt, 1 ou, 100 gr de zahăr pudră, 300 gr făină, 1-2 linguri de apă rece (în funcție și de câtă apă are untul, să fie un aluat moale), 1 linguriță rasă de praf de copt, un pliculeț de zahăr vanilat.

Amestecați untul și zahărul până cel din urmă se mai topește și compoziția devine cremoasă. Adăugați oul întreg și restul ingredientelor, omogenizați și întindeți aluatul moale într-o tavă în care ați pus întâi o foaie de copt. Puneți deasupra vișinele din care ați scos sâmburii.

visine cu cirese

Varianta vișine și cireșe

5

varianta vișine, cireșe și caise

Topul de pandișpan

3 ouă întregi și 1 albuș; 3 linguri de zahăr tos; 3 linguri cu vârf de făină; 1 pliculeț de zahăr vanilat

Amestecați gălbenușurile cu zahărul tos până devin o cremă spumoasă. Adăugați făina și albușurile bătute spumă tare. Amestecați ușor, cu mișcări verticale, apoi turnați amestecul peste vișine.

1

Coaceți prăjitura la 180 grade Celsius timp de 40 de minute sau până se rumenește. După ce s-a răcit se taie în forme pătrate/dreptunghiulare și se pudrează cu zahăr.

prăjitura cu vișine

în cuptor

prăjitura cu vișine

pudrată cu zahăr

Cu nectarine (bucăți) și cireșe

 

text și foto: MDR

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 250 de cuvinte, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.