Marea Egee şi 3 insule cu atracţii speciale, artistice şi naturale

Plănuiești încă marea evadare de anul acesta? Caută pe hartă 3 insule din Marea Egee, în Arhipelagul Sporadelor, care, pe lângă plajă, soare, mâncare, cazare și prețuri bune, au fiecare câte un punct de atracție cu totul special: una a fost reconstruită artistic integral în ultima jumătate de secol, a doua a fost platou de filmare pentru un film celebru și e loc de vacanță pentru vedete, iar cea de-a treia este habitatul natural al animalelor sălbatice și fructelor exotice.

O masă cu vedere spre marea egee

Alonissos, după 50 de ani

În 1964, un cutremur devastator a năruit orășelul capitală din vârful muntos al insulei Alonissos, făcându-i pe supraviețuitorii speriați să se refugieze în micul port de la poalele muntelui, să-l lărgească în timp și să-l transforme în capitală. Nouă ani mai târziu, un turist german pensionar aflat în zonă s-a îndrăgostit definitiv de panorama orașului și a decis sa își construiască aici o casă de vacanță. Anul următor și-a chemat cel mai bun prieten, iar primele două mașini sosite pe insulă au provocat și primul accident pe întortocheată cărare de la poale spre vârful muntelui…

Prietenul și-a chemat alți prieteni și tot așa, până când o sumedie de pensionari excentrici au reconstruit artistic orășelul și l-au repus în circuitul turistic. În context, faptul că i-am întâlnit aici pe actorii britanici Magie Smith și Ronald Pickup într-o „pauză de masă” la terasa de lângă un „Șantier în lucru” nu mai pare o întâmplare atât de stranie.

O casă cu zorele

O casă cu zorele

La terasă cu vedetele (Magie Smith și Ronald Pickup)

La terasă cu vedetele (Magie Smith și Ronald Pickup)

Accesul în Alonissos se face cu ambarcațiuni diverse care au autorizație să străbată Marina Park (adică o rezervație care din anul 2000 protejează 9 specii rare de delfini și foci care trăiesc aici) și apoi cu un autobuz modern care urcă sau coboară la fiecare 45 de minute. Imposibil să te plictisești în port așteptând autobuzul, pentru că ai de vizitat un mini muzeu al Rezervației Marine, unde ai ocazia să adopți… o focă sau un delfin.

Skopelos sau Insula „Mamma mia” din Marea Egee

Insula Skopelos trăiește încă din faima musicalului Mamma mia, producția hollywoodiană care s-a filmat aici. După 6 ani de la premieră, filmul rulează aproape săptămânal în cinematograful în aer liber din Skopelos, chiar în apropierea portului de unde vaporașele pleacă săptămânal în „Mamma Mia Trip”.

Vedere spre port la Marea Egee

Vedere spre port

Casă din Skopelios

Casă din Skopelios

Panorama cu pini (Skopelos, Marea Egee)

Panorama cu pini

Ghinionul meu a fost că vântul s-a întețit teribil și a iscat valuri uriașe, care au făcut imposibil turul Mamma Mia și vizita la Agia Ioannis, locul mirific în care s-a filmat scena nunții, iar Meryl Streep a cântat “The winner takes it all”. M-am mulțumit cu panorama cu pini folosită la “Our last summer” și docul din “Does your mother know?”, plus Taverna Anatoli, care a găzduit scena de final a petrecerii, năbădăioasa fereastră, și, bineînțeles, să descopăr alte locuri șic din orașul – port, capitala insulei Skopelos. Ce m-a surprins cu adevărat a fost ritmul de viață al localnicilor, pentru care nimic nu pare presant. Totul este pregătit, dar… în pauza de filmare!

Skiathos sau Insula rezervație

Skiathos e o insulă de 50 km pătrați, cu 5.000 de locuitori și 69 (!) de plaje. Cele din urmă se îmbină grozav cu peșterile, satele pescărești și vegetația luxuriantă a zonei, al căror numitor comun e apa de cleștar a Mării Egee. Insula are un aeroport mititel (cât „curtea școlii”) unde o femeie – pilotul cursei noastre Tarom a aterizat grațios, spulberând grijile călătorilor panicați. De la aeroport și până în extremul vestic al insulei (adică mai toată faleza sudică) există o linie de autobuz cu 26 de stații și plecări la fiecare 15 minute, din dreptul spațiilor de cazare. „Obiceiul turistic” instituit aici este să îți lași bagajul la aeroport, pentru a-l regăsi pe peluza locului de cazare (iar la plecare să îl lași pe peluză și să îl găsești în aeroport) pentru a nu fi obligat să îl cari pe poteci și scări din stație până la cazare și înapoi.

Banana Beach, Skiathos, Marea Egee

Banana Beach

Cu rățușca (atenție, nu e din cauciuc!) la plajă

Cu rățușca (atenție, nu e din cauciuc!) la plajă

Portul vechi, Skiathos, Marea Egee

Portul vechi

Dar poate cel mai surprinzător lucru pentru turistul de rând este biotopul protejat în toată regiunea (Koukounaries). Ca „invadatori” ai unui paradis în armonie deplină, ne-am obișnuit repede cu lebedele (albe sau negre) și rațele care se scaldă alături de noi în mare sau dau ocol șezlongurilor, cu fazanii și iepurii tâșnind printre picioarele noastre în drumul spre plajă, cu lămâii, smochinii, rodiile și bergamotele care ne umbresc balcoanele și fluturii imenși multicolori care ne împodobesc piscina…

Text și foto: Dana Cristescu

Citește și:

 

Dana Cristescu
Latest posts by Dana Cristescu (see all)
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 250 de cuvinte, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.