10 Lucruri surprinzătoare despre Malta

Grota Albastra

Grota Albastră

10 lucruri surprinzătoare despre Malta și Gozo, două insule în Marea Mediterană, pietroase, cu plaje și golfuri care îți taie respirația. Uimitoare sunt tradițiile și obiceiurile locurilor…

autobuz1. Autobuze din anii ‘60

1974 este anul în care care britanicii care au părăsit insula (deși mulți  și-au păstrat aici casele în care se întorc in iernile blande cu doar 17 grade Celsius, si pe care le inchiriaza prietenilor vara). Au plecat luând cu ei șinele de tren (astfel incat Malta nu mai are azi  cale ferata!), forțându-i astfel pe localnici să dezvolte un transport auto modern. Cu toate astea, maltezii nu se despart de vechile autobuze (model britanic, generatia ‘60) si nici nu abandoneaza circulatia pe partea stangă, cu volanul pe dreapta. Autobuzele merg cu ușile deschise întotdeauna și opresc doar la semnalul călătorilor. Trăsurile au acelasi regim de circulatie cu autocarele si autoturismele: stațiile sunt la fel de numeroase , nimeni nu claxonează dacă nu poate depăși.

cantaret stradal2. Cerșetori nu, artiști stradali – da!

În Malta, cerșetoria este amendată prompt și drastic (trei conaționali de-ai noștri care și-au încercat norocul pe străzile din Valletta (capitala) au fost arestați în următoarele 3 ore) fiind considerată o sustragere de la plata taxelor locale. În schimb, cantăreții stradali sunt considerați „prestatori de servicii pe domeniul public, în folosul comunității” și pot beneficia de integralitatea posibilului câștig!

Orasul Tacerii 2

pe străzile înguste ale Orașului Tăcerii, Mdina, fosta capitală a Maltei

3. Judecătoriile – lipsite de obiectul muncii

Tribunalul din Valleta era închis. Mi s-a explicat foarte serios că acesta se deschide doar din când în când, pentru câte o cauză administrativă (dacă o instituție este reclamată sau reclamă pe cineva). Procese (civile ori penale) nu prea sunt, divorțuri – cel mult unul pe an (maltezii sunt familiști convinși),  iar eventualele prejudicii (deși preocuparea tuturor este să nu fure, mintă sau rănească) se rezolvă în următoarea duminică, la biserica de care aparțin (și unde merge toată lumea, cu rigurozitate). Împricinatul își cere iertare în fața preotului și a comunității și se angajează față de cel prejudiciat să îi slujească în săptămâna următoare în gospodărie, plătindu-și în felul ăsta pedeapsa.

4. Casele nu au numere, ci un nume!

intrarea intr-o casa din Malta

Intrarea intr-o casă din Malta

Locuințele maltezilor nu sunt numerotate, în ordine, cum e obiceiul caselor din lumea întreagă. Adresele au niște numere, ce par aleatorii , întrucât ele reprezintă numarul de lot înregistrat la cadastru. În schimb, lcouințele sunt botezate după inspirație, mai ales cu nume de sfinți. Casele sunt pentru maltezi cea mai importantă investiție, pentru că e considerat rușinos ca o familie să nu poată oferi o casuță oricărui copil când  acesta împlinește 18 ani, iar multe familii încep să numere tot mai mulți copii (între 8 si 12!). Casele „cu vedere la mare” sunt cele mai scumpe (în jur de 600.000 euro) asta deoarece, odată construite, în fața/dreptul lor nu se mai poate construi nimic altceva (oricare ar fi distanța până la mare!).

5. Ceasurile au rămas încremenite în timp

Nici un ceas din spațiul public (autogară, autobuz, aeroport, piață) nu este reglat, iar unele nici nu mai au limbi. Această particularitate malteză e o prelungire a superstiției medievale potrivit căreia diavolul trebuia indus în eroare cu privire la ora slujbei, de aceea ceasurile de pe fațada catedralelor funcționau eronat sau deloc. Bineințeles că toți maltezii au ceasuri la mână sau la telefon și nu întârzie, dar superstiția rămâne.

casa de marcat

casă de marcat

6. Localnicii nu se ating de bani

În magazine, vânzătorii îți încasează banii (considerați „ochiul dracului”), fără să pună mâna pe ei. Au inventat pentru asta mașini care încasează banii, calculează/scanează  prețul produsului, dau restul și chitanța! Niciun maltez nu-și însușește bani sau lucruri care nu-i aparțin, chiar dacă ele sunt părăsite de proprietar. Așa se face că, dacă îți uiți un lucru undeva, te poți întoarce oricând după el, cu siguranța că îl vei gasi în același loc (cu condiția să fie doar maltezi prin preajmă). Dacă un localnic găsește un ban pe jos, îl duce la cea mai apropiată dintre cele 365 de biserici (la 400.000 locuitori). Când pleacă de-acasă,  locuitorii insulei Gozo lasă cheia în ușă, pentru ca cei aflați în trecere și în nevoie de ceva (umbră, apă, mâncare, odihnă) să poată beneficia de ospitalitatea casei.

7. Agricultură pe pământ din import

Din pământul pietros al insulelor nu iese niciun strop de apă. Malta nu are pământ arabil și nici resurse naturale. Dacă vezi o bucățică de pământ cultivat, acesta este importat din Austria, Germania sau Anglia. Pământul de import e „implantat” pe solul stancos, tratat, cultivat și recoltat împreună cu toata familia. Roadele se împart cu  familia, biserica și sărmanii.

Un maltez mi-a spus că preferă să investească în timpul petrecut cu copiii și nu în jucării sau gadget-uri cu care aceștia să-și umple timpul.

8. Familia, cea mai importantă

Primul născut băiat preia afacerea familiei, astfel încât de la 13 ani se familiarizează cu ea și nu se poate sustrage acestei obligații decât dacă optează pentru preoție (care rămâne cea mai apreciată activitate). Pe tot parcursul anului, întreaga comunitate se preocupă/pregătește de sărbătoarea localității, care este dedicată unuia dintre cei doi patroni spirituali ai insulei (Sfânta Maria sau Sf. Pavel) . Astfel că, indiferent de varstă și ocupație, toți locuitorii contribuie într-un fel sau altul la pregătiri, care țin mai multe luni: fie decorează clădirile, străzile și în special biserica (în alb și albastru pentru Sf. Maria, în roșu pentru Sf.Pavel); fie pregătesc mâncarea, fac repetiții cu fanfara sau muncesc la artificiile de sol, cu adevărat spectaculoase. Totul pentru o seară de sâmbătă petrecută împreună cu toți locuitorii, fiindcă ziua de duminică rămâne rezervată familiei .

9. Orașul fără reclame

În această logică a lucrurilor, aproape că nu mai pare ciudat cum de poate exista un oraș „încremenit în timp”, lipsit total de reclame sau de orice altă intervenție a ”modernismului”, din ultimii 300 de ani. Maltezii vorbesc malteza, un dialect arab /semit, dispărut și din Asia, de acum 900 de ani, dar scris în alfabet latin!

10. De la cea mai veche construcție din lume, la cele mai moderne

În Malta se găsește templul de la Ggantija, cea mai veche construcţie de pe Pământ (3.600-3.200 î.C). Din 2004, de când a intrat în UE (iar din 2008 la moneda europeană), Malta beneficiază de cele mai frumoase proiecte de construcție și consistente fonduri europene pentru infrastructură. Imensa groapă de gunoi din centrul insulei va deveni curand un mare parc natural, iar Hilton a construit deja la comanda  Hollywood-ului un parc rezidențial (Portoroso, în St. Juliens) pentru vedetele care își petrec aici vacanțele sau toarnă filme cu buget mare și succes pe măsură („Războiul stelelor”, „Codul lui Da Vinci”, „Gladiatorul”, „Alexandru cel mare”).

Text și foto: Dana Cristescu

Dana Cristescu
Latest posts by Dana Cristescu (see all)
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 250 de cuvinte, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.