Îți place mâncarea de gutui, dar ți se pare complicat de realizat? Îți dăm o variantă mai ușoară și mai rapidă: gutui și roșii la cuptor. E o mâncare de sezon, dulce acrișoară, foarte gustoasă și sănătoasă, poate fi consumată ca atare sau ca garnitură cu sos la friptură. Poate fi conservată pentru iarnă, noi vă spunem cum.
Ai nevoie de:
- 1,5 kg gutui (3 gutui mari, bine coapte)
- 1 kg roșii bine coapte
- 1 cană și jumătate de zahăr brun
- Sare după gust
Pregătire stilul „în viteză”
Se spală gutuile și se taie bucăți potrivit de mari. Se spală roșiile, se curăță de coajă și se taie felii groase. Într-un vas termorezistent, se așază un strat de bucăți de gutui, peste care presărăm zahăr, apoi un strat de felii roșii (una lângă alta, nu lăsați spații libere) urmat de 2-3 linguri de zahăr, apoi iar gutui și tot așa, terminând aranjamentul cu un strat de roșii. Turnăm deasupra 2-3 linguri de ulei de măsline, zahărul rămas, sare și busuioc uscat sau proaspăt (tocat).
Punem vasul în cuptorul încins la 175 grade C, timp de 40-50 minute, până se înmoaie gutuile și se rumenesc roșiile de deasupra. Pot fi servite imediat, ca fel de mâncare sau garnitură. E la fel de bună ca mâncarea de guturi, dar mult mai simplu de făcut şi din care lipseşte zahărul caramel obişnuit din sosul mâncării de gutui. Roşiile şi busuiocul îi dau o aromă aparte, merită să încerci combinaţia. Merge de minune şi ca garnitură la friptură, şniţele, chifteluţe etc.
N-au mâncat toată mâncarea? Ce rămâne, poți conserva pentru iarnă, în borcane cu capac fierte la bain-marie, timp de 20 de minute, din momentul în care apa începe să fiarbă.
- Ochii îți trădează vârsta. Ce zici de varianta cu 10 ani mai puțin? - October 4, 2024
- Ramses: Marele faraon al Egiptului, serial în premieră la Viasat History - October 4, 2024
- Un păr mai des și mai plin în 30 de zile, promite Nioxin - October 4, 2024
Comments