Intoleranțele alimentare: reale sau imaginare?

M-am întâlnit cu dr Corina-Aurelia Zugravu ca să vorbim despre dieta vegetariană și am ajuns la intoleranțele alimentare, dietele extreme, uleiul de palmier și alte lucruri interesante. Discuția cu domnia sa mi-a distrus câteva mituri…

Corina Zugravu 1Dr Corina-Aurelia Zugravu este medic primar în Nutriţie şi Igiena Alimentaţiei, unul dintre cei mai cunoscuți nutriționiști români. Este doctor în știinţe medicale, cu o experienţă de 26 ani în domeniul cercetării şi pedagogiei universitare; conferențiar  la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Dr. Carol Davila” Bucureşti şi este membru al echipei de cercetători a Institutului de Sănătate Publică Bucureşti, în cadrul Centrului Naţional de Monitorizare a Riscurilor din Mediul Comunitar. Are peste 50 de articole publicate în țară și străinătate și contribuții la cărți, este autoarea a numeroase studii. Din 2010, dr. Corina Zugravu face parte din grupul de specialişti în nutriţie ai Comisiei Europene responsabili cu elaborarea punctelor de vedere tehnice asupra documentelor aflate în dezbatere la nivel comunitar.

24life.ro: Noua suferință a zilelor noastre este intoleranța la gluten… De ce sunt tot mai mulți alergici la gluten? Poate fi evitată această problemă modernă?

Dr. Corina-Aurelia Zugravu: Cele mai multe intoleranțe din zilele noastre sunt boli imaginare, care nu sunt acceptate nici măcar de medici în adevărata lor semnificație. După părerea mea sinceră, aceste „intoleranțe” sunt aduse de abundența în care trăim. Știu că sună cinic, dar o populație supusă la foamete cum era în război sau cum era în perioada comunistă a anilor 80 – nu ar mai face atâtea mofturi. Adevărata intoleranță la gluten n-a crescut recent, ci a rămas la 1% din populație. Restul e doar în imaginația oamenilor. Nu o spun eu, ci studiile. S-au făcut studii dublu-orb în care participanții au primit produse cu gluten, fără ca ei să știe acest lucru. Și s-a observat că dacă le dai gluten fără să știe, nu se întâmplă nimic, nu au nici un fel de „intoleranță”. Totul este la nivel de placebo. Mai este ideea asta că produsele cu gluten îngrașă! Sau dimpotrivă, slăbesc sau nu știu ce fac – toate sunt o adunătură de prostii.

Cele mai multe intoleranțe alimentare din zilele noastre sunt boli imaginare

Targetul acesta pe câte un element din alimentație – după părerea mea – apare pentru că oamenii au prea mult de ales. Dacă ar avea mai puține, nu ar fi atât de mofturoși.

De cealaltă parte sunt aceia care fac bani pe seama așa zisei intoleranțe la gluten. Produsele din porumb nu au gluten, dar sunt mult inferioare celor din grâu. Mămăliga este un aliment foarte prost. Poți s-o mănânci de două ori pe săptămână, dar să renunți la pâine în favoarea mămăligii, care are o proteină lipsită de unii aminoacizi esențiali, este o alegere foarte proastă. Să nu uităm că România a avut epidemie de pelagră în secolul al 18-lea și între cele două războaie mondiale. (Pelagra este o boală cauzată de dieta deficitară sau incapacitatea organismului de a absorbi fie niacina, o vitamină din complexul B, fie triptofanul, un aminoacid esențial. Boala este întâlnită la populațiile care consumă mari cantități de porumb și se caracterizează prin ulcerații eritematoase cutanate, diaree, modificări ale mucoaselor etc). Am scăpat de pelagră după cel de-al doilea război mondial, când oamenii au reînceput să mănânce pâine. Mămăliga are o proteină mediocră, dar măcar este ieftină. Dar există o întreagă industrie de produse scumpe fără gluten – biscuiți, paste.

24life.ro: În ultima vreme, lumea s-a întors împotriva făinoaselor, care sunt excluse din dietele de slăbire și nutriția sănătoasă, în general. Am prieteni care consideră pâinea, orezul și cartofii o mare nenorocire…

deschidere

foto: Pexels

Dr. Corina-Aurelia Zugravu: Cerealele și cu toate rubedeniile lor ne aduc amidon, practic baza energiei pe care o folosește sistemul nervos, inima, hematiile, zone din rinichi – toate depind de glucoză pentru a funcționa. Așadar, avem nevoie de carbohidrați! Ce s-a întâmplat în alimentația modernă a omului, nu este că a început să mănânce mai mulți carbohidrați, ci că a început să mănânce carbohidrați rafinați. Avem nevoide de amidon din pâine integrală și din paste integrale. Cartoful are puține proteine, dar bune. E adevărat că are un indice glicemic cam mare, dar cartoful a ținut departe malnutriția în Irlanda până la marea criză (1845-46), iar polonezii care se bazează pe cartofi și varză nu au cunoscut pelagra. Nu făinoasele ne fac rău, ci excesul de produse rafinate.

Pesticide sau antibiotice?

24life.ro: Între vegetale și carne, care dintre cele două grupe de alimente conține mai multe substanțe toxice periculoase pentru sănătate?

Dr Corina-Aurelia Zugravu: Nu ar trebui să fie niciuna. E adevărat că regimul vegetarian înseamnă un aport mai mare de pesticide, iar cel preponderent carnivor – de antibiotice. Singurele alimente unde recomand produsele bio sunt carnea și laptele pentru copilul mic, pentru că acum este un adevărat scandal privind antibioticele administrate animalelor și care se regăsesc în produsele animaliere. Plus diverse alte medicamente, care nu sunt admise în UE, dar  este posibil sa fie folosite ilegal – stimulator de creștere și alte minuni care sunt mai greu de depistat/controlat decât pesticidele din plante.

24life.ro: Ce părere aveți despre dieta ketogenică (65% din calorii sunt grăsimi, 30% proteine și 5% glucide) de mare succes printre cei care vor să slăbească?

Dr Corina-Aurelia Zugravu: Dieta keto a început ca tratament pentru persoanele cu epilepsie, pentru ca creierul să poată fi obișnuit (cu eforturi foarte mari din partea organismului) să-și ia energia din lipide. Practic, cu keto aduci organismul într-o stare nefirească, numită acidocetoză, pe care metabolismul o manageriază foarte foarte prost. Și care, în timp, îți distruge vasele și rinichii, dar ce contează!? Slăbești!

Aceste diete au succes pentru că te slăbesc rapid, dar pe perioade lungi de timp și după o anumită vârstă sunt calea cea mai scurtă către cimitir.

Organismul este destinat să-și ia cea mai mare parte din energie din carbohidrați, puțin din lipide și eventual deloc din proteine. Aceste diete au succes pentru că te slăbesc, dar pe perioade lungi de timp și după o anumită vârstă genul acesta de dietă este calea cea mai scurtă către boli cardiovasculare și renale și către cimitir. Nu-mi dau seama de ce cineva ar putea fi adeptul acestui gen de alimentație. Îmi amintesc că am fost la o conferință unde de o parte stăteau cei cu dieta keto, de cealaltă – vegetarienii (cu accent pe carbohidrați). N-am văzut pe nimeni în vârstă în grupul celor cu keto. În schimb am văzut câte un chinez sau câte un indonezian care aproape n-a mâncat carne în viața lui, ajuns la vârste foarte înaintate. Zonele albastre de pe glob cu longevitate mare nu sunt caracterizate prin consum mare de carne, ci din contră, porții foarte mici.

24life.ro: Dar despre dietele hiperproteice (Dukan) – ce părere aveți?

Dr Corina-Aurelia Zugravu: Cred că oamenii ar face mai bine să nu se îngrașe și să-și țină sub control greutatea, ca să nu fie nevoiți să slăbească ulterior. Absolut toate dietele extreme forțează organismul. Trebuie păstrat un echilibru între carbohidrați, lipide și proteine. Lipidele au și ele mare importanță în organism. Creierul nostru și membrana celulei au nevoie de colesterol. Ca să slăbească rapid, poate e bună o dietă cu puțin mai multe proteine – 25-30% din caloriile zilei. Dar întotdeauna mai mulți carbohidrați decât grăsimi.

24life.ro: O informație relativ nouă ar fi că uleiul de palmier și produsele care îl conțin ar avea efect cancerigen…

Dr Corina-Aurelia Zugravu: Nimic din ce este natural nu are efect cancerigen, oamenilor le place să creadă acest lucru. Am văzut scandalul cu uleiul de palmier. În comunitatea vegană nu era prea bine primit pentru că se obține din culturi intensive de palmier, care se fac în zone defrișate de pădurea ecuatorială, așadar palmierul a declanșat o adevărată criză ecologică. Nu este un copac, ci un soi de tufiș, care pare că distruge ecosistemul. Apoi uleiul de palmier se obține prin tratament termic, iar această procedură duce la apariția unor substanțe pro-cancerigene, dar această teorie este nouă, nu a fost studiată încă. Uleiul în sine nu este extraordinar, dar are și niște calități – e stabil la temperaturi înalte, deci bun pentru prăjit, e ieftin și e o grăsime tare, care poate fi folosită în loc de unt, fără colesterol. Lucrurile sunt mai complicate în lumea grăsimilor.

24life.ro: Dvs ce grăsimi vegetale consumați?

Dr Corina-Aurelia Zugravu: Eu sunt mare amatoare de ulei de măsline (poate și datorită descendenței mele grecești), pe care îl consum foarte frecvent. Și uleiul de rapiță e foarte sănătos, nu știu de ce nu-l folosește lumea. Din când în când, la prăjituri mai pun ulei de cocos.

24life.ro: Ce e mai bine să mâncăm de la ou, albușul sau gălbenușul?

Dr Corina-Aurelia Zugravu: Tot oul. Albușul este practic proteine în apă. Dar are foarte puține calorii, de aceea se bucură de atâta popularitate. Dar ca valoare nutritivă, gălbenușui e mul mai bun.

24life.ro: Lapte integral sau degresat? Dar unt?

Dr Corina-Aurelia Zugravu: Laptele integral conține prea mult colesterol și grăsimi saturate. Dacă din ou nu putem scoate colesterolul, din lapte putem. Untul e bun la gust, dar plin de colesterol și dezechilibrat nutrițional. Cu cât mai puține grăsimi comerciale mâncăm, cu atat mai bine. Oricum există grăsimi în ou, lactate, carne și unele vegetale – așadar evităm untul.

24life.ro: Un mediu intern alcalin pare să fie răspunsul împotriva bolilor. Doar că alacalinitatea celulară nu este același lucru cu cea din stomac…

Dr Corina-Aurelia Zugravu: Cea mai bună metodă să ne alcalinizăm organismul este să consumăm legume și fructe. Lumea face o confuzie între conținutul alimentelor și felul cum le metabolizăm. E adevărat că fructele conțin acizi organici, dar acțiunea lor pe metabolism este alcalinizantă. Se știe că urina persoanelor care mănâncă multe legume și fructe este ușor alcalină, iar a celor care mănâncă preponderent carne – merge spre acid. Carnea este acidifiantă pentru mediul intern, de aceea e bine să mâncăm legume și fructe. Dacă luăm antiacide (bicarbonat de sodiu, de exemplu) reușim să ne scădem foarte mult absorbția unor minerale cum este fierul, pentru că fierul are nevoie de un mediu acid ca să fie absorbit în organism. De asemenea, alcalinitatea crescută din stomac poate crește riscul de infecții digestive.

24life.ro: Un metabolism rapid ne-ar ajuta să ne menținem greutatea. Ce sfat ne dați dacă vrem să ne accelerăm metabolismul?

Dr Corina-Aurelia Zugravu: Faceți sport! O viață activă înseamnă un metabolism rapid. Și cafeaua băută rezonabil ajută. Până la 400 mg de cafeină pe zi putem consuma fără probleme, chiar și în cazul sarcinii. Efectul ușor vasoconstrictor poate ameliora durerea de cap.

24life.ro: La ibric sau espresso?

Dr Corina-Aurelia Zugravu: Cea mai sănătoasă e cafeaua la filtru și cea mai puțin -cafeaua la ibric, pentru că zațul nu e prea sănătos.

24life.ro: Cu zahăr sau fără?

Dr Corina-Aurelia Zugravu: După gust. Eu o beau cu puțin zahăr.

24life.ro: Consumul mare de zahăr duce la diabet de tip 2?

Dr Corina-Aurelia Zugravu: Diabet nu faci pentru că mănânci dulciuri. Dar dacă mănânci dulciuri te îngrași și așa apar problemele. Primul lucru care se întâmplă când te îngrași – îți scade toleranța la glucoză și astfel crește riscul apariției diabetului de tip 2.

24life.ro: Un sfat pentru sănătate și viață lungă?

Dr Corina-Aurelia Zugravu: Ereditatea e foarte importantă, dar nu putem s-o schimbăm. Putem în schimb să renuțăm la fumat, să bem cu măsură, să ne mișcăm mult și să dormim suficient. Știți gluma cu pacientul care îl întreabă pe medic: „Pot să trăiesc până la 100 de ani dacă mă las de fumat, țin regim, duc o viață sănătoasă?” Și răspunsul: „Poți, dar ce rost mai are?” Mie mi se pare o ironie idioată, pentru că oamenii găsesc plăcere și în altceva decât să mănânce continuu și să stea pe canapea toată ziua…

Alte interviuri cu dr Corina-Aurelia Zugravu:

Vegetariană 10 ani, vegană de 4
Cum ne păstrăm inima sănătoasă

 

 

Mihaela Doina Radulescu
follow me
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 250 de cuvinte, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.