Kotys transformă obiectele din casă în opere de artă

1Doi tineri artiști designeri aduc pentru prima oară în România conceptul de artă aplicată în home&deco. Un sculptor absolvent al Facultății de arte și un specialist în modelarea sticlei au lansat un proiect frumos și ambițios: transformă obiectele din casă opere de artă.

Un lampă înaltă, din metal modelat artistic, poate fi un obiect util și un obiect de artă. Masa pe care așezi cartea, din sticlă și aluminiu, poate fi o sculptură funcțională, parte dintr-un décor care amintește de saloanele princiare. Oglinda din baie, încadrată într-o ramă cu forme neregulate din bucăți de lemn, pe alocuri îmbrăcate în metal și îmbinate după o tehnică veche, pornind de la un concept de artă aplicată.

Varietatea obiectelor este extrem de mare și ele pot fi admirate și comandate pe site: lucrări din metal, obiecte din sticlă, mobilier și accesorii, obiecte decorative. De la obiecte de dimensiuni mari, candelabre, mese, balustrade, garduri sau porți, până la obiecte sanitare (chiuvete și robinete) și cele de mici dimensiuni (tacâmuri, veselă) toate pot fi remodelate pentru a deveni sculpturi funcționale. Trecând prin atelierele Kotys, orice obiect adaugă funcționalității sale o latură artistică. De altfel, conceptul de artă aplicată la nivelul home&deco este unic în România și este propus doar de artiștii de la Kotys.

Ideea acestui business aparține artiștilor Alexandru Hanc și Vasile Pușcalău. Alexandru, absolvent al Facultății de Arte, spune că „aș fi vrut să fac sculptură de dragul sculpturii și artă, de dragul artei”, acest proiect fiind o portiță pentru transpunerea ideilor sale sculpturale în zona de amenajări. Alexandru (36 de ani) a lucrat pentru companii occidentale renumite, prezente și în România, precum Renault sau lanțul de cafenele Gloria Jeans. Despre partenerul și prietenul său Vasile Puşcalău, care a urmat școala de arte și meserii profesionale cu specializarea „sticlă”, spune că este unul dintre puținii cunoscători ai tehnicilor vechilor meșteșugari.

“Credem că putem lua o casă goală și apoi să remodelăm toate obiectele din interior, într-o manieră artistică”, spune Alexandru. Cu acest crez a și luat naștere ideea proiectului. Cei doi artiști au putut să își transforme ideile într-o afacere prin accesarea unor fonduri europene. Banii, alocați pe baza unui plan de afaceri minuțios, au fost investiți în utilaje, asigurarea fondului de salarizare, plata chiriei, a utilităților și a serviciilor de publicitate.

Obiectele realizate în atelierele Kotys sunt pentru aproape toate buzunarele. Cele de mici dimensiuni costă câteva zeci de lei și pot reprezenta căni sau pahare personalizate cu bijuterii făcute manual, o halbă cu un mâner turnat din bronz, un capac de argint pus pe o sticlă.

Ateliere Kotys pagina de facebook 

Artiștii Atelierelor Kotys pot fi găsiți aici

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 250 de cuvinte, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Tags

#nou