1,137

Lacul Garda, un paradis natural și turistic

Cei 14 ani petrecuți în Italia mi-au confirmat tot ceea ce citisem înainte de a ajunge acolo: că e o țară foarte frumoasă. Natura, istoria, arta, cultura, muzica – nu știi la ce să te oprești mai întâi. Eu am locuit la Padova (nord-est), orașul Sfântului Anton, cum mai este numit. Padova se află la doar 45 km de Veneția și 100 de km de Verona și Lacul Garda. Acesta din urmă este Paradisul pentru mine și miile de turiști străini veniți să viziteze anual această minunăție a naturii.

Lacul Garda are o lungime de 51,6 km și o lățime de 17,2 km și o adâncime medie 135 metri. Clima blândă, flora, fauna, frumusețea peisajului includ, de la sud la nord, dealuri și munte, culturi de măslini, portocale și lămâi – toate fac din acest loc un punct nemaipomenit de atracție pentru turiști, în orice perioadă a anului. Lacul este navigabil, iar zona care îl mărginește este înțesată de spledinde stațiuni turistice. Voi enumera câteva dintre cele mai atractive:

Riva del Garda este pentru mine numărul 1 în topul tuturor localităților din zona lacului. Faleza este absolut încântătoare – nu ratați o plimbare!

Lacul Garda, Riva del Garda

Riva del Garda

Malcesine – o găsești coborând din nord, pe coasta de est a lacului, la poalele muntelui Baldo. Este o localitate turistică superbă, unde poți vizita Il Castello Scaligero (sec 13-14). Dacă urci în turn, panorama îți taie respirația. În curtea castelului se găsește bustul lui Goethe, care amintește de vizita poetului pe aceste meleaguri, pe la 1786. Din  Malcesine, poți urca cu telecabina pe muntele Baldo.

Lacul Garda, Malcesine

Malcesine

Bardolino este renumită pentru vinurile produse în regiune. Anual are loc aici o sărbătoare a vinului, prilej cu care este vizitată de foarte mulți turiști. Ne-am nimerit la Bardolino exact de Sărbătoarea vinului. Și tot întâmplarea a făcut să vedem aici „mașinile înotătoare”, cu care puteai să mergi și pe apă și pe uscat, și cu care veniseră până aici un grup de străini din altă localitate turistică a lacului Garda. Anul acesta, Sărbătoarea vinului în Bardolino e pe 8 august.

Lacul Garda, Bardolino

Bardolino

Sirmione. Aici noi am vizitat Il Castello sau Rocca Scaligera, cum se mai numește. Este o fortăreață în stil medieval, construită de Mastin della Scala. De sus ai o panoramă magnifică. Și Le grotte di Catullo, ruinele unei vile romane.

Sirmione Il Castello sau Rocca Scaligera

Sirmione Grotte di Catullo

Grotte di Catullo

Desenzano del Garda este un alt punct important de atracție datorită portului și ruinelor unei alte vile romane, construite în secolul al 3-lea î.C. Acestea au ieșit la lumină abia în 1921 și de-atunci nu contenește să-i uimească pe vizitatori.

Lacul Garda, Desenzano

Desenzano

Salo este un important orășel comercial, aflat pe coasta de vest a lacului.

Salo

Tignale se află la 600 m altitudine și oferă panorame de o frumusețe care îți taie respirația. Puteți urca să vizitați Sanctuarul Madonna di Monte Castello, un monument național unde se găsesc adăpostite picturi murale semnate de Giotto.

 

Tignale

Limone este un  splendid orășel în  partea de nord-vest a lacului. Are vegetație luxuriantă și stânci care coboară în lac, un trio care formează peisaje minunate, desprise parcă din Paradis. De vizitat neapărat La Limonaia del Castel, unde sunt culturi de lămâi.

Lacul Garda, Limone

Limone

Toscolano-Maderno este centru de artizanat, unde se găsesc și produse locale căutate de turiști, cum sunt uleiul de măsline și vinul.

La Gargnano e de vizitat Villa Bettoni (sec al 18-lea) ce are un splendid parc, în stil baroc.

Ca si Riva del Garda, Lazise este o stațiune foarte șic, are o faleză splendidă. Parcul de distracții Gardaland se găsește în Castelnuovo di Garda și se întinde pe o suprafață de 260 km pătrați!

Text si parte din fotografii: Diana Frone, româncă stabilită în UK, după 14 ani petrecuți în Italia. Mai citiți de aceeași autoare:

 

 

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 250 de cuvinte, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.