Surprize în Licitația de vară la Galeriile Artmark

Licitația de vară la Galeriile Artmark are săptămâna asta câteva surprize apreciate de colecționari – lucrări de artiști celebri, printre care Victor Brauner („Portret de fată”), Max Herman Maxy („Fabrica de cherestea” și „Grădina cu flori”) și Ion Țuculescu („Mare albastră”). Expoziția poate fi admirată până pe 23 iunie, licitația e a doua zi, la Hilton.

Licitația de vară Artmark: „Portret de fată”, Victor Brauner

Licitația de vară Artmark: „Portret de fată”, Victor Brauner

Licitația de Vară Artmark 2016 scoate la iveală o operă importantă de Victor Brauner, unul dintre cei mai renumiți artiști români avangardiști – prima de impact și de remarcat după celebrul record de 120.000 euro pentru „Poetul Geo Bogza arată capului său peisajul cu sonde”. Realizată la începutul carierei artistice, opera „Portret de fată” anticipează nonconformismul și noutatea pe care Brauner le va aborda ulterior în stilistica suprarealistă care l-au făcut celebru în plan mondial. Opera a participat la numeroase expoziții și este reprodusă în mai multe albume și cărți de artă. O lucrare din aceeași perioadă de creație a fost adjudecată de curând la Sotheby’s pentru  suma de 25.000 euro în Licitația de Artă Impresionistă și Modernă. Estimarea în cazul operei de față se situează între 15.000 – 25.000 euro.

Un alt avangardist rar întâlnit în licitații, dar prezent în Licitația de Vară la Galeriile Artmark 2016 este Max Herman Maxy, cu două opere „Fabrica de cherestea” (estimare: 3.000 – 5.000 euro) și „Grădina cu flori” (estimare: 3.000 – 5.000 euro), din stilistica de revenire la realism.

Gradina cu flori, Max Herman Maxy

„Grădina cu flori”, Max Herman Maxy

Fabrica de cherestea, Max Herman Maxy

„Fabrica de cherestea”, Max Herman Maxy

O surpriză oferită de Artmark este și „Mare albastră” de Ion Țuculescu, apropiată de opera care deține actualmente recordul de autor al artistului de 105.000 euro, adjudecată în 2011 la Artmark – „Mare fermecătoare”. Lucrarea este estimată între 35.000 – 55.000 euro și a participat în expoziția celei de-a 31-a ediții a Bienalei Internaționale de Artă de la Veneția din 1966. Peisajul este realizat în ultima perioadă de creație a artistului, cea mai importantă din punct de vedere artistic și, totodată, cea mai bine cotată pe piața românească de artă.

„Mare albastră”, Ion Țuculescu

„Mare albastră”, Ion Țuculescu

Expoziția Licitației de Vară Artmark 2016 poate fi admirată până miercuri, 22 iunie, iar licitația va avea loc joi, 23 iunie, ora 19:30, la Athénée Palace Hilton.

 

 

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 250 de cuvinte, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.