Mituri și adevăruri despre apă și nutriție

8Știai că „reziduul sec” din apă e un „concentrat” de minerale și oligoelemente bune pentru organism? Sau că lactatele de capră sunt mai bune pentru sănătate decât cele de vacă? Cum ne păstrăm inima sănătoasă, până la adânci bătrâneți? Mituri și adevăruri despre apă și nutriție, cum facem cele mai bune alegeri la raft – întrebare la care 24life.ro și invitații săi au încercat să răspundă în seara de 12 noiembrie, la întâlnirea cu tema: „Stilul de viață sănătos, o alegere personală”.

Revista 24life.ro a sărbătorit 1 an de existență online și stilul de viață sănătos – subiect de mare interes pentru cititori, încă de la lansare. I-au fost alături prieteni, colaboratori, bloggeri și branduri care îi împărtășesc valorile și convingerea că sănătatea e cel mai prețios dar – un dar pe care putem să ni-l facem singuri, abordând un stil de viață sănătos, conform principiului „mai bine previi decât tratezi”.

Sponsorii evenimentului au fost: Romaqua Borsec – cel mai longeviv brand de apă îmbuteliată din țară, consacrat internațional; Elcomex Agroindustrial – producătorul lactatelor de capră Zana și LactIQ; Pfanner – cunoscutul brand austriac de sucuri naturale din fructe; Cardioclinic din București – clinică specializată în cardiologie; Cafepedia, cunoscutul bar/restaurant unde a avut loc întâlnirea (Piața Alba Iulia nr.2).

Invitatul special al evenimentului a fost conf dr Lygia Alexandrescu, specialist în nutriție, care a vorbit despre apa noastră cea de toate zilele și a răspuns întrebărilor jurnaliștilor și cititorilor prezenți. Am aflat, printre altele:

Apa, mituri și adevăruri

  • Mitul celor 2 litri de apă/zi. Fals. Nu trebuie să bem 2 litri de apă pe zi, ci 35-40 ml de apă/kgcorp/zi. Așadar, dacă ai 50 kg e suficient să bei 1,8 litri de apă, dar dacă ai 80 kg îți trebuie aproape 3 kg apă/zi, vara ceva mai mult.
  • Hidratarea zilnică nu se face doar cu apă, așadar în cantitatea de mai sus trebuie inclus și ceaiul de plante neîndulcit, supele și sucurile de legume, dar să nu uităm că acestea din urmă conțin vitamine și minerale, iar sucurile de fructe – zahăr.
  • Nevoia de lichide este critică la sugari și copii, al căror corp conține aproape 75% apă, procent care scade cu vârsta – până la 60% la adulți. Setea este primul semnal de deshidratare, pe care ar fi bine să-l luăm în seamă din timp.
  • Mai nou, lumea alege apa de băut cu reziduul sec cel mai scăzut, când, de fapt, organismul are nevoie de toate acele minerale și oligoelemente care alcătuiesc reziduul sec (reziduul sec este cantitatea de particule solide care rămân în apă după ce aceasta a fost adusă la temperatura de 180 grade Celsius). În funcție de cantitatea de reziduu sec, există 3 categorii de ape minerale naturale: foarte slab mineralizată – conţinutul de săruri minerale, calculat ca reziduu fix total, nu este mai mare de 50 mg/l, ape slab mineralizate sau oligominerale (mai puțin de 500 mg/l de reziduu sec) și cele puternic mineralizate – conţinutul de săruri minerale, calculat ca reziduu fix total, este mai mare de 1.500 mg/l.
  • Să nu uităm că avem nevoie de minerale, mai ales atunci când le pierdem abundent prin transpirație – vara, de exemplu. Apele minerale naturale carbogazoase, precum și anumite ape termale de uz intern (care sunt slab/puternic mineralizate) pot ajuta la funcționarea colonului, datorită stimulării gastrice produsă de acidul carbonic asupra sucurilor digestive. Mai nou, s-a constatat că ionii bicarbonat alcalini, ce pot neutraliza acizii, au un impact pozitiv asupra nivelului de lipoproteine. Există de asemenea, dovezi experimentale ca bicarbonații îmbunătățesc funcționarea colecistului și metabolismul colesterolului.

Cu toții am crescut cu Borsec

Borsec e unul dintre cele mai longevive branduri de apă îmbuteliată din lume (împlinește la anul 210 ani). Povestea apei Borsec începe pe la 1803, când Valentin Gunther din Viena a băut din apa Borsecului și s-a vindecat de o boală considerată incurabilă la vremea aceea. Atunci i-a venit ideea comerțului cu apa miraculoasă – a vorbit cu Anton Zimmethausen, (o rudă apropiată şi în acelaşi timp consilier municipal la Viena), să ia în arendă Borsecul de la localnici şi să comercializeze apa minerală în Imperiul Austro-Ungar. În 1805, Zimmethausen îşi muta reşedinţa la Borsec şi începea o amplă campanie de construire de drumuri, clădiri şi a unei fabrici de sticlă.

În ultimii 15 ani, apa Borsec a fost recompensată cu zeci de medalii (Cea Mai Bună Apă Minerală din Lume la Berkely Springs International Water Tasting Awards, West Virginia, Medalia de Aur la Poznan, Polonia, Medalia de Aur la Monde Selection, Bruxelles și de zece ori consecutiv titlul Trusted Brand). În 2010, Romaqua Group primeşte calitatea de Furnizor al Casei Regale a României pentru apele minerale naturale Borsec, pe baza recomandării făcute Majestăţii Sale şi Familiei Regale de către comitetul particular de experţi. În 2011, Borsec obţine primul loc în cadrul studiului Consumer Superbrands, fiind considerat cel mai apreciat brand din România.

Borsec are 3 tipuri de apă, recomandate fiecărei vârste – de la persoanele active, părinți, bunici și bebeluși. Apa oligominerală naturală plată Aquatique îndeplineşte criteriile de compoziţie şi puritate pentru a putea fi consumată de bebeluşi şi copii, fiind o apă cu un grad foarte scăzut de mineralizare (87 mg/L). Ca o confirmare a proprietăților sale benefice pentru bebeluși, în urma efectuării unui studiu clinic, Institutul de Ocrotire a Mamei şi Copilului „Alfred Rusescu” atestă faptul că apa oligominerală naturală Aquatique corespunde criteriilor indicate pentru prepararea alimentelor destinate sugarului.

Informațiile interesante despre nutriție și viață s-au îmbinat perfect cu gustările din brânzeturi de capră în combinații gourmet cu legume, fructe și nuci și kefir din lapte de capră, surpriza serii. Am aflat mai multe despre virtuțile lactatelor de capră în general și ale kefirului în special, în care se spune că se îmbăia Cleopatra, regina Egiptului antic, pentru a-și menține sănătatea și frumusețea pielii.

Lactate de capră made in România

Laptele de capră este superior ca proprietăți nutritive celui de vacă: este ușor digerabil, un antiinflamator cunoscut, ajută la creșterea imunității și oferă protecție împotriva unor forme de cancer. Laptele de capră este recomandat sugarilor, întrucât are o structură asemănătoare laptelui matern. Conține puțin sodiu și mult potasiu, ceea ce îl recomandă ca protector cardiac.

Din luna mai a acestui an găsim la rafturi în supermarket specialități din lapte de capră produse în România, de Elcomex Agroindustrial. Caprele de rasă franțuzească sunt crescute în Dobrogea (zona Constanței), iar laptele este colectat zilnic, prelucrat local și vândut în România și străinătate, sub brandurile LactIQ și Zana: lapte de capră, iaurt, iaurt de băut, sana, lapte bătut, brânzeturi lactice natur cu diverse condimente, brânză aerată, cașcaval, brânza de grătar și brânză pastă tare. Noutatea absolută este cașcavalul feliat la 100 gr, foarte căutat la export, de-acum și la noi.

Kefirul de capră e o băutură excelentă, hrănitoare, care se asimilează ușor datorită dublei fermentații, cu proprietăți benefice asupra tranzitului digestiv și sănătății colonului. Bun la gust, acrișor, acidulat, un adevărat energy-booster, recunoscut din antichitate ca băutură cu proprietăți miraculoase (prelungește viața, întârzie îmbătrânirea, memoria, crește imunitatea), kefirul se obține din culturi lactice selecționate în lapte. Se poate obține și din lapte de vacă, dar cel din lapte de capră este net superior, vă invităm să-l încercați. Mai multe despre lactatele de capră veți găsi în curând pe site-ul www.lactiq.ro

După ce am mâncat și băut sănătos, am ajuns la concluzia că nu ne-ar strica un consult cardiac de specialitate, una din cele mai bune metode de păstrare a sănătății fiind depistarea precoce a oricărei afecțiuni. Cineva spunea că nu există oameni sănătoși, ci doar bolnavi nediagnosticați încă – așadar, o verificare periodică e cea mai bună metodă să fim sănătoși. Dacă vrei să îți verifici inima cu aparatură de ultimă generație, acreditată international, poți s-o faci la Cardioclinic.

La Cardioclinic poți să-ți faci verificări cardiace ca în Occident

Cardioclinic este o clinică specializată pe probleme cardiovasculare și deține primul laborator privat de ecocardiografie acreditat de Societatea Europeană de Cardiologie, prin intermediul Asociației europene de Imagistică Cardiovasculară, forul care asigură certificarea cea mai înaltă atât a medicilor, cât și a laboratoarelor de ecografie cardiac, în cadrul unui proces de implementare a excelenței profesionale în cardiologie, la nivel european. Acesta este motivul pentru care la Cardioclinic poți efectua o ecografie cardiaca cu echipamente de ultimă generatie, realizată de medici cu vastă experiență în domeniu, la standarde europene. Despre testele de la Cardioclinic și medicii clinicii poți citi mai multe pe 24life.ro: //24life.ro/calculeaza-ti-riscul-de-infarct/ și //24life.ro/secretele-inimii/

Statisticile sunt sumbre, spun că în fiecare zi, în România mor 40 de oameni de infarct miocardic. Nu vrem să te speriem, vrem să te trimitem la medic. Zis și făcut: Toma Vasile, director Cardioclinic, prezent la evenimentul nostru, a oferit unuia dintre cei prezenți (prin tragere la sorți), un voucher pentru examinare cardiacă completă. Câștigătorul a fost Florian Micșan Popa, de la realitatearomaneasca.ro. Îl felicităm și îl așteptăm să ne împărtășească din experiența examinării la Cardioclinic.

Seara s-a încheiat într-o notă sănătoasă, ceea ce vă dorim și vouă, căci dacă sănătate nu e, nimic nu e. Mulțumim celor care ne-au fost alături și vă așteptăm pe site cu știri și articole despre cele mai recente descoperiri medicale și informații despre cum să trăim mai mult și mai bine.

Echipa 24life.ro și Domus Events vă doresc sănătate!

24life.ro
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 250 de cuvinte, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.