Între film de groază și serial de acțiune, Monștrii din corpul uman este o emisiune șocantă, care descrie întâmplări medicale reale, despre ce se întâmplă când suntem invadați de organisme microscopice aflate în apă, sol sau aer. Oameni ca mine și ca tine, aparent sănătoși, sunt loviți brusc de cele mai ciudate boli, cărora le supraviețuiesc. Sau nu. Biologul Dan Riskin explică în fiecare caz cum se produce infectarea și boala. L-am rugat să răspundă câtorva întrebări despre realizarea acestui serial și i-am cerut un sfat avizat pentru sănătatea noastră…

Cam așa ar arăta, mărită de o mie de ori, Clostridium botulinum – o bacterie (anaerobă, cu lungimi de 0,6-7 microni) care produce cea mai puternică toxină cunoscută și provoacă în organism o afecțiune gravă, numită botulism
O femeie din Florida descoperă că are un vierme parazitar în globul ocular, un băiețel din Ohio e ucis de o amoebă în creier; un bebeluș infectat cu un vierme doarme tot timpul și aproape că își pierde vederea; un grup de tineri iau un parazit periculos dintr-o salată contaminată, iar un bărbat s-a trezit cu larve de tăuni în corp dintr-o călătorie în Belize. Aflăm că țânțarii obișnuiți și banalele căpușe transmit împreună câteva zeci de boli grave, invalidante sau amenințătoare de viață. Cele mai multe încep ca o afecțiune banală, care se dovedește pe parcurs a fi o parazitoză cu potențial ucigător.
Din cele 183 de cazuri prezentate în serial, 11 se sfârșesc cu decesul pacientului.
Primele două sezoane ale serialului Monștrii din corpul uman descriu paraziți și infecții produse de aceștia, cel de-al treilea este despre afecțiuni cauzate de visururi, bacterii, fungi și obiecte străine intrate în organism.
Serialul se difuzează în mai multe limbi și programe Discovery, în toată lumea. La noi, serialul Monștrii din corpul nostru este difuzat pe TLC, în fiecare miercuri de la ora 23 și în reluare joi, la ora 13.

Leland Shomake (6 ani) – o amoebă îi devorează creierul, iar medicii nu reușesc să pună un diagnostic timp de mai multe săptămâni. După moartea copilului, părinții speră ca lumea și cadrele medicale să afle mai multe despre pericolul acestui parazit pentru a-l evita sau a-i trata la timp efectele – Monștrii din corpul uman

Recon Stills – Leland pe patul de spital

Recon Stills – Dr. Rodriguez (Monștrii din corpul uman)
Fiecare episod reconstituie povești adevărate, cu date și fapte. Biologul Dan Riskin este gazda emisiunii. El explică felul în care se produce infecția, cum acționează intrușii în oganismul nostru și cum ne ținem cât mai departe de aceștia. Un om informat este unul sănătos. De aceea l-am rugat pe Dan Riskin să ne dea un sfat de protecție generală și câteva informații din culisele serialului.

Host Dan Riskin.
24life.ro: Care dintre poveştile prezentate în Monştrii din corpul uman vi s-au părut cele mai impresionante? Cum le alegeți?
Dan Riskin: Mă impresionează de fiecare dată viclenia cu care acţionează paraziţii. În lumea noastră modernă, cu telefoane inteligente, oraşe mari, maşini şi avioane, de multe ori ajungem să uităm că suntem, totuşi, nişte organisme biologice. Desigur, aceşti prădători nu ne mai afectează pe foarte mulţi dintre noi, însă mulţi dintre paraziţi încă se descurcă foarte bine. Deja se folosesc de noi de milioane de ani şi e impresionant să vedem cât de bine se pricep să facă asta.
În general, ne alegem poveştile pentru programul TV în funcţie de „victimă” – persoana care are ghinionul de a se alege cu un parazit. Căutăm cazuri cu care considerăm că publicul nostru poate empatiza. Mesajul pe care încercăm să-l transmitem, de fapt, este că asta i se poate întâmpla oricui. Cred că de aceea poveştile noastre sunt atât de înspăimântătoare.
24life.ro: Care credeți că este parazitul cel mai periculos pentru noi?
Dan Riskin: Există două modalităţi de a răspunde la această întrebare. În fiecare an, malaria ucide mai mulți oameni decât oricare alt parazit, ceea ce o face foarte periculoasă pentru noi, în general, însă rata mortalităţii provocată de această boală nu e chiar atât de ridicată. Cu alte cuvinte, malaria nu echivalează neapărat cu o condamnare la moarte.
Pe de altă parte, există o amoebă care devorează creierul uman; infectează relativ puţine persoane, însă cei afectaţi nu mai au şanse de supravieţuire.
24life.ro: Ca biolog şi cercetător, ştiind atât de multe lucruri despre paraziţi şi despre riscurile de infectare şi pericolele care ne ameninţă sănătatea, v-aţi schimbat cu timpul obiceiurile? Aţi ajuns să adoptaţi un stil de viaţă mai prudent?
Dan Riskin: Nu, dimpotrivă! Tocmai fiindcă ştiu atât de multe despre paraziţii periculoşi şi modul în care pot să ajungă în organismul uman, mă simt în largul meu să călătoresc în locuri unde există aceşti paraziţi.
De pildă, când am fost în Madagascar, am evitat să merg prin ape stătătoare, chiar şi atunci când era foarte cald, iar apa părea răcoroasă şi înviorătoare. Dar nu voiam ca viermii care parazitează organismul melcilor să intre în corpul meu prin pielea din zona gleznelor, pentru ca apoi să călătorească prin vasele mele de sânge până în zona vezicii urinare, unde se pot instala pentru ani de zile, depunându-şi ouăle în urina mea. Tocmai pentru că ştiu atât de multe despre paraziţi, ştiu ce trebuie să evit şi asta mă ajută să mă relaxez.
24life.ro: Aveţi vreun sfat pentru noi, care să ne ferească de atacurile Mamei Naturi?
Dan Riskin: Evident, primul ar fi să citiţi cartea mea – Mother Nature is Trying to Kill You („Mama Natură încearcă să te omoare”). În ea prezint mulţi dintre paraziţii din serialul TV, dar şi mulţi alţii. În general, consider că latura întunecată a naturii este cea mai interesantă şi că, dacă ştim ce lucruri groteşti ne poate face natura, nouă sau altor animale, frumuseţea din jurul nostru devine cu atât mai fascinantă. Deci sfatul meu este ca, în loc să vă faceţi griji pentru că natura v-ar putea ucide, să vă îngăduiţi un moment de răgaz, în care să apreciaţi cât de minunată este această parte înfricoşătoare a naturii. Nu pierdeţi frumuseţea aceasta încercând să vă feriţi privirea şi s-o ignoraţi!
Dan Riskin este biolog canadian și om de televiziune, una din gazdele serialului tv Daily Planet, prezentat de Discovery Canada. Pe când era elev de liceu, Riskin a citit o carte intitulată Just Bats (Doar lilieci) de M. Brock Fenton. Cartea i s-a părut atât de grozavă, încât Riskin i-a scris autorului, pe-atunci profesor la Universitatea din York, cerându-i o întrevedere. Fenton l-a invitat în laboratorul său și restul e istorie. Dan a ajuns să prindă lilieci și să-i studieze în Costa Rica, SUA, Canada, Anguilla, Franța, Israel, Australia, Noua Zeelandă, Trinidad, Africa de Sud și Madagascar. Este autor și co-autor a numeroase lucrări despre lilieci și natură. Și-a dat doctoratul la Cornell cu o cercetare legată de biomecanica liliecilor (cum merg și aleargă) și un post doctorat la Brown. Deși acum lucrează în televiziune, Riskin n-a renunțat la pasiunea pentru cercetarea liliecilor. Unul dintre primele episoade filmate de el pentru Daily Planet se derulează în China, unde a căutat lilieci pescari, despre care știa că prind peștele cu ghearele.
În martie 2014, Dan Riskin și-a publicat în SUA prima carte: Mother Nature is Trying to Kill You: A Lively Tour Through the Dark Side of the Natural World (Mama Natură încearcă să te omoare: Un tur plin de viață prin partea întunecată a naturii)
- 5 motive să-ți petreci concediul în Thassos - May 31, 2023
- Parfums Dusita, acum în portofoliul Niche Parfumerie - November 28, 2022
- Yves Rocher lansează colecțiile de Crăciun 2022 și Calendarul de Advent - November 20, 2022
Comments