O schimbare spectaculoasă

Septembrie 2014, Fiera del Levante, Bari, Dora a participat cu trei creații, două dintre ele fiind premiate cu aur și respectiv argint. Cea din imagine a luat Premiul al doilea.

Septembrie 2014, Fiera del Levante, Bari, Dora a participat cu trei creații, două dintre ele fiind premiate cu aur și respectiv argint. Cea din imagine a luat Premiul al doilea.

În România era operator PC, în Italia e maestru în Cake Design, laureată la concursuri și prezentări internaționale. O schimbare spectaculoasă de carieră, ce pare imposibil de realizat, asemeni construcțiilor ei suspendate și a stucaturilor din zahăr, adevărate opere de artă. După ce o cunoști pe Dora Luca, totul devine posibil.

M-am întâlnit cu Dora la o cafea. Venise de câteva zile din Italia la București, pentru cursurile de Royal Icing pe care le ține în țară, de două ori pe an. Are la gât o eșarfă verde aprins – „am făcut o pasiune pentru culoarea asta”, râde și începe să-mi povestească viața ei, cu un vag accent italian, căutându-și uneori cuvintele sau amestecând termeni în italiană și engleză, celelalte două limbi în care își ține cursurile de Cake Design.

Despre români și italieni

Dora Luca a plecat din țară în 2002, în Italia, la soțul ei, șofer de TIR angajat al unei companii de transport locale. Plănuiau de ceva vreme să emigreze în Canada, la verișoarele ei, care își făcuseră un rost acolo. Dar Italia a fost mai aproape și mai accesibilă. El era de vreo doi ani în Ladispoli (un oraș pe malul mării, la 45 km de Roma), când Dora și Corina (fiica lor), venite în vizită cu o valiză, au decis să rămână definitiv. „M-a emoționat foarte tare”, își amintește Dora. „Mi s-a părut slab, nu e ușor să stai departe de familie. Ne-a zis – «nu vă mai las să plecați, voi sunteți aerul meu!» – și am rămas.” Așa a început povestea italiană a familiei Luca.

La Roma, din 5 oameni pe stradă, 4 vorbesc românește.

„Sunt foarte mulți români în Italia”, spune Dora. „În zona Romei, din 5 persoane pe care le vezi pe stradă, 4 vorbesc românește. Italienii se consideră superiori est-europenilor, au o părere foarte bună despre ei, deși mulți sunt ignoranți și lipsiți de cultură. Când l-am întrebat pe patronul apartamentului în care locuiam unde aș putea să-mi perfecționez italiana (știam că statul acordă și cursuri gratuite, luasem în țară lecții de italiană, dar voiam să mai învăț), m-a întrebat – la ce-ți trebuie?” Ei bine, Dorei îi trebuia. Avea nevoie să vorbească fluent limba țării în care locuia și voia să muncească. În țară, fusese laborant chimist o vreme, apoi operator de computer la o editură, apoi la Pagini Aurii, departamentul editorial. În Italia nu avea cum să-și găsească ceva similar, dar nici nu voia să stea acasă. A început cu joburi la curățenie, întâi câteva ore sâmbăta, la o familie, apoi într-un restaurant, unde a dat peste o bucătăreasă „slobodă la gură”, spune Dora. „Italienii din nord se poartă rău și cu ai lor, dacă aceștia provin din sud sau din insule”, îmi explică ea. „Îi consideră «terrones», adică «țărani», folosit în sens peiorativ.” Imigranții români sunt incluși automat în tagma „țăranilor” și au acces cu greu la joburi decente și la tratamente egale. Când n-a mai suportat comentariile jignitoare, Dora a renunțat la munca grea și prost plătită din restaurant.

La finalul unui curs de wedding cake pe care l-a ținut în Italia

La finalul unui curs de wedding cake pe care l-a ținut în Italia

Demonstrație la un workshop

Demonstrație la un workshop

La un curs ținut în Croația, poza de final cu absolventele

La un curs ținut în Croația, poza de final cu absolventele

Dora, membra a juriului unui Cake Show desfășurat la Milano

Dora, membra a juriului unui Cake Show desfășurat la Milano

Cu elevele de la Brașov, la cursul pe care l-a ținut în primăvara anului trecut

Cu elevele de la Brașov, la cursul pe care l-a ținut în primăvara anului trecut

Îmi plăcea să fac aperitive sofisticate și dulciuri

Dacă n-ar fost condiționată de împrejurări să-și dea demisia, probabil că Dora n-ar fi ajuns să facă performanță într-un domeniu care o pasiona, cu adevărat. A decis să stea acasă, dar nu degeaba: „Mie îmi plăcea să fac aperitive sofisticate și dulciuri”, povestește ea. „M-am înscris pe un forum culinar, unde în anii 2004-2005 am făcut schimburi de rețete și am descoperit românce cu care împărtășeam aceeași pasiune și care mi-au fost mentore într-ale deserturilor de mare clasă. Unele urmaseră cursurile școlii americane Wilton, de Cake Decorating and Confectionary Art – am învățat de la ele și din proprie experiență, în multe ore de muncă. Pe culinar.ro aveam rubricile mele, „Tortul de duminică” și „Creațiile dulci ale Dorei”, făceam tutoriale, iar până în 2011 am format la rândul meu multe generații de specialiste în torturi și decorațiuni. Din 2009, m-au găsit și pe blogul meu și pe pagina de facebook: Arte e Zucchero – cake design by Dora Luca. Am pierdut multe nopți căutând informații pe site-uri…” Așa a descoperit decorațiile în „Royal Icing” o artă inventată de englezi, pe la 1790, cu ocazia nunții Reginei Victoria, când cofetarii regali au ajuns la concluzia că pasta de albuș cu zahăr pudră e o glazură excelentă, ușor de modelat, care menține prospețimea tortului din fructe deshidratate, nuci și migdale înmuiate în alcool și apă de trandafiri… Arta lor s-a păstrat până astăzi, dar foarte puțini o cunosc sau o practică, nu doar la noi, ci peste tot în Europa. În urmă cu 10 ani, erau și mai puțini. Dora avea nevoie de un ajutor, iar el a venit din Statele Unite, de la Georgeta Chiu, o româncă din Chicago, „sora mea mai mare”, cum spune Dora. Georgeta i-a trimis, prin soțul ei venit pentru câteva zile în România, reviste americane despre decorări de torturi și primele ustensile de decorat. „Tu ai talent”, i-a spus ea, „și acesta aș vrea să fie un impuls să-ți duci mai departe pasiunea”.

Dora Luca Cake Designer

Creație dedicată Reginei Marie Antoinette a Franței, pe care Dora o admiră foarte mult și a cărei efigie a împrumutat-o pentru propria siglă

Creatia cu care a castigat Primul premiu (medaglia de aur) la Fiera del Levante de la Bari 2014

Creația cu care a castigat Premiul 1 și medalia de aur la Fiera del Levante, Bari 2014

În lumea marilor maeștri decoratori

„Din momentul acela, mi-am dorit foarte mult să mă perfecționez”, povestește Dora. Iar modelajul pe cont propriu în bucătărie nu i-a mai fost suficient. În 2010 a urmat cursuri în modelling în pastă de zahăr la Roma, cu maestra argentiniană Leticia Suarez del Cerro. Și-a făcut inițierea în Royal Icing în Germania, cu un discipol al cunoscutei maestre Geraldine Ranlesome, o britanică stabilită în Canada, iar un an mai târziu s-a specializat în Sugar Flowers cu Robert Haynes, la Londra.

Acum e expertă în designul de torturi profesionist, dar întotdeauna mai e ceva de învățat. În noiembrie 2014, a urmat un master class la Londra, cu Eddie Spence, legenda Royal Icing-lui în lume, medaliat în 2000 cu ordinul MBE (Most Excellent Order of the British Empire) de însăși regina Elisabeta pentru serviciile aduse Coroanei. Apoi un curs avansat de Royal Icing, cu Kathleen Lange, master cake design artist din San Diego, California.

Și, evident, învață singură, exersând multe ore tot ce vede la curs. „La început lucram cu pastă de zahăr făcută în casă, după metoda tradițională, din zahăr pudră, gelatină, miere etc. Am inventat multe rețete de creme și aluaturi. Când greșeam, aruncam tot. Încercam de 100 de ori, până îmi ieșea ce voiam. Din greșeli înveți!”, spune Dora. Familia, vecinii și cunoscuții au fost primii ei degustători și membri ai juriului. Au luat ceva kilograme în plus delectându-se cu materialul ei didactic, dar nu s-au plâns niciodată. Dimpotrivă, s-au bucurat de dulciuri și au încurajat-o cum au putut.

Cake Show Fiera di Vicenza, martie 2012

Cake Show Fiera di Vicenza, martie 2012

Dora Luca

Creația care i-a adus medalia de argint la competiția internațională de la Birmingham

Un eșec și mai multe succese

La începutul anului 2011, Dora a vrut să-și transforme pasiunea în job, deschizându-și un laborator propriu. Dar, deși proiectul a trecut de Comisia Camerei de Comerț, care i-a aprobat cu entuziasm ideea, nu a fost acceptat de Bancă pentru finanțarea de 25.000 de euro, de care avea nevoie. „Dezamăgirea a fost mare. Luni bune n-am mai făcut nimic”, povestește Dora. Apoi a început să primească cereri de cursuri în domeniu și, încet, a revenit în business, ca profesoară. A ținut cursuri în Cake Design și Royal Icing în Italia, apoi la București, Timișoara, Brașov, Iași și Tg Mureș, Galați și Constanța. În Bulgaria, Germania, Grecia și Anglia. În 2013, Dora a fost invitată de o școală de pe lângă Londra să țină un curs. Școala avea un stand demo la cel mai mare show internațional de Cake Design la NEC (National Exhibition Centre) în Birmingham, ocazie cu care Dora s-a gândit să intre competiție cu un tort de nuntă. „Dacă aș fi avut mai mult timp, aș fi reușit!”, îmi spune, oftând. „Să te califici?” „Nu, să iau aurul!”, zâmbește ea, povestindu-mi despre cum a luat argintul la categoria „Wedding Cakes”.

Argintul la NEC Cake Design și aurul la Fierra del Levante Cake Show

Apoi, în septembrie, și-a arătat măiestria la Fiera del Levante Cake Show, unde a obținut Premiul 1, admirația juriului și a premierului Italiei, invitat la eveniment. De-a lungul timpului, Dora a susținut mai multe demonstrații la show-uri din Italia, la Milano, Bologna și Roma. Printre ele, o colaborare cu Perugina-Nestlé Professional, la cel mai mare eveniment de patiserie, ciocolaterie și gelaterie din lume – SIGEP Rimini.

Dantelăria realizată de Dora pentru show-ul de la Rimini

Dantelăria realizată de Dora pentru show-ul de la Rimini

Detaliul final

Detaliul final

Proiect propus pentru un instructaj formator de 3 zile (25-27 septembrie 2015) în cadrul Academiei de Cake Design - CD Inside, unica instituție în acest moment care recunoaște meseria de "Cake Decorator" în Italia

Proiect propus pentru un instructaj formator de 3 zile (25-27 septembrie 2015) în cadrul Academiei de Cake Design – CD Inside, unica instituție în acest moment care recunoaște meseria de “Cake Decorator” în Italia

În 10 ani de rezidență în Italia, Dora a schimbat statutul de „terrone”, acordat neoficial și din oficiu imigranților români, cu cel de laureat al Italiei la concursuri și prezentări internaționale de prăjituri și torturi, învingând prejudecăți și piedici. În tot acest timp, s-a mutat cu familia din Ladispoli în Marche, a trecut cu bine peste o boală gravă și o intervenție chirurgicală dificilă (despre care nu vrea să vorbească), a atins măiestria într-un domeniu aproape necunoscut în Europa (cu excepția Angliei), cum e arta decorării în glazură de zahăr, și a ajuns să predea cursuri de specialitate în mai multe țări, inclusiv în cea pe care a părăsit-o și în cea de adopție. Soțul și fiica i-au fost mereu alături, la fel și vecinele italience, care au vizitat-o la spital în momentele grele și cu care a legat adevărate prietenii, ca și toți cei care o cunosc și au avut de învățat câte ceva de la ea. Pe mine, de exemplu, m-a învățat că cele mai importante în viață sunt pasiunea și forța interioară…

Visul ei? Are trei, nu unul! Mi-l spune pe primul, în ordinea priorității calendaristice: „Să scriu o carte despre cake design și wedding cakes. Știu totul despre ea! cum o să arate, ce o să conțină, titlul și numărul de pagini!”, râde Dora „Eu știu ce vreau, sper să găsesc și o editură la fel de hotărâtă ca și mine!” Talentul și ambiția sunt cele două ingrediente de bază din rețeta unui vis împlinit.

Foto: arhiva Dorei Luca

 

Mihaela Doina Radulescu
follow me
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 250 de cuvinte, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.