10 obiceiuri care îți distrug dinții

Sunt gesturi banale, pe care poate le faci fără să-ți dai seama și despre care habar n-aveai că îți fisurează smalțul, duc la carii și boli ale gingiilor. Află care sunt cele 10 obiceiuri care îți distrug dinții – le ai și tu?

1. Bei Cola, Fanta și alte „sucuri”

Zahărul în conținut mare și acizii (fosforic, citric, ascorbic etc) sunt o combinație bombă pentru dinți. Consumul frecvent de băuturi dulci carbogazoase duce la carii. Expunerea prelungită la acizi erodează smalțul și duce la sensibilizarea dinților și apariția cariilor. Dacă ți-e sete, bea apă. Dacă trebuie neapărat să bei un suc, redu riscul cu câteva guri de apă la sfârșit, pentru a „spăla” dinții. Sau bea sucul cu paiul, pentru a evita contactul lichidului cu dinții. Așteaptă minimum 30 de minute înainte de periajul dinților, pentru că o dată cu peria poți să iei și straturi din smalțul „înmuiat” de acizi.

foto: pexels

2. Bei fresh-uri din fructe

Fresh-ul de portocale e bun la gust și la sănătate, datorită conținutului ridicat de vitamine și substanțe nutritive, dar nu e bun pentru dinți. Asta datorită conținutului ridicat de zahăr – subestimat, de obicei. De exemplu, sucul de mere conține aproape aceeași cantitate de zahăr cu un volum egal de băutură acidulată. Diluarea sucului cu apă e o idee bună pentru a-i contracara efectul asupra dinților.

3. Bei cafea

O ceașcă de cafea la micul dejun te pune pe picioare toată ziua. Din păcate, cafeina reduce din cantitatea de salivă care spală de obicei dinții, ducând la uscăciunea gurii și carii dentare. Zahărul din cafea crește și el riscul de carie. Nu spunem să nu bei cafea, ci să bei alături de ea și suficientă apă, după cafea și de-a lungul zilei.

4. Bei lapte în loc de apă

Laptele e bun pentru bebeluși, care n-au dinți, încă. Dacă obișnuiești să bei și tu lapte seara pentru un somn de bebeluș, ai grijă să-ți speli dinții imediat după aceea. Cana cu lapte de pe noptieră, din care mai bei noaptea din când în când, nu e o idee bună, pentru că zaharurile din lapte împreună cu bacteriile din gură distrug smalțul și cariază dinții.

5. Scrâșnești din dinți

Acest obicei necontrolat se numește bruxism și afectează 30-40 de milioane de oameni în SUA. La noi nu știe nimeni câți oameni scrâșnesc din dinți în timpul somnului, dar se știe sigur că acest gest involuntar e asociat stresului. Scrâșnitul din dinți pune o presiune puternică asupra dinților , mușchilor și articulației mandibulei, ducând la abraziunea dinților. Unii bruxomani își rod și unghiile, creioanele sau își „mestecă” interiorul obrajilor. Tratamentul include o gutieră nocturnă, realizată la stomatolog, și tehnici de relaxare.

6. Folosești bomboane de tuse

Sunt bune împotriva tusei, dar zahărul din ele atacă dinții. Perioadele de răceală și gripă în care ții în gură bomboane de tuse toată ziua înseamnă băi de zahăr continue pentru dinți. Acestea stimulează apariția și creșterea plăcii bacteriene, care duce la carii și boli ale gingiilor. Folosește numai pastile de tuse fără zahăr.

Foto: Hepta

7. Mesteci gheață

Mesteci și gheața, după ce ai băut lichidul? Pare un gest nevinovat, dar nu-l mai face. Dacă vrei să spargi gheața, nu uita că gheața îți sparge dinții, producând mici fisuri, uneori ducând la ruperea unui dinte fragil sau plombat. Rămâi la apa rece, deși nici temperaturile extreme nu sunt prietenoase cu dinții.

8. Fumezi

Tutunul usucă gura și crește grosimea stratului de placă bacteriană care îți învelește dinții. Fumătorii sunt mult mai expuși pierderii dinților, datorită afecțiunilor gingiei. În plus, fumatul îngălbenește dinții și duce la cancer al gurii. Lasă-l, chiar acum!

9. Rozi dropsuri și caramele

Sunt rele pentru dinți, mai ales cele care se lipesc: caramele, jeleuri, gume etc. Rămân între dinți timp îndelungat, uneori imposibil de îndepărtat cu periuța. Folosește ața dentară și spală-te bine pe dinți după consumul acestor „răsfățuri”.

10. Bei vin roșu

Vinul roșu pătează dinții. Asta din cauza cromogenului (o combinație chimică ce conține pigmenți), care îi dă culoarea rubinie, care ne place atât de mult. Apoi, din cauza acizilor din vin, care se atașează dinților și îi pătează. Vinul alb pare inofensiv, dar taninii din vin, indiferent de culoare, atacă dinții. Poți să le contracarezi efectele prin consumul de proteine (brânză) laolaltă cu vinul. Bea apă pentru a spăla vinul din gură sau mestecă gumă după ce ai băut vin, pentru a stimula producția de salivă și a neutraliza pH-ul gurii. Evită să te speli pe dinți timp de 30 de minute după ce ai băut vinul.

 

 

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 250 de cuvinte, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.