Porțelan pictat de Vadim Crețu, în colaborare cu Ana Wagner

Tema colecției o reprezintă păsările, iar mesajul ei este bucuria și misterul vieții. Colecția cuprinde piese din porțelan și bijuterii din porțelan pictat manual de Vadim Crețu și a fost realizată în colaborare cu Ana Wagner și atelierul Wagner Arte Frumoase și Povești. Pe lângă piesele prezentate la vernisaj, va apărea, ulterior, o colecție realizată în tehnica print și în serie limitată.

porțelan pictat Vadim Crețu și Ana Wagner

În frumoasa arhitectură a vilei Oromolu, aflată în centrul Bucureștiului, renovată și redată publicului ca spațiu expozițional de Qreator by IQOS, am avut surpriza să admirăm recent frumusețea și eleganța porțelanurilor pictate de Vadim Crețu, în colaborare cu Ana Wagner și Atelierul Wagner Arte Frumoase și Povești. Expoziția se înscrie în seria de colaborări ale atelierului Wagner Arte cu artiști plastici consacrați. Ideea de la care a plecat inițiativa Anei și Irinei Wagner, co-proprietarele Wagner Arte, a fost aceea de a îmbogăți arta porțelanului cu lucrări realizate în premieră pe acest material fin de nume binecunoscute ale picturii și graficii din România.

Despre artistul Vadim Crețu

Vadim Creţu, artist plastic, este absolvent al Academiei de Artă în anul 1996, secţia Pictură, la clasa maestrului Ştefan Câlţia, care avea să îi devină mentor şi, cu timpul, cel mai bun prieten.

Spirit universal, dar şi un tradiţionalist în adevăratul sens al cuvântului, pictorul Vadim Creţu nu poate fi înregimentat în nici un şablon stilistic. Este mai degrabă un pictor solitar, conştient de propria sa valoare, dar incapabil să se identifice cu tiparele impuse de societatea contemporană. Reinventându-se în permanenţă, pictorul caută în realitatea înconjurătoare acele subiecte care, stimulându-i imaginaţia, îl determină să găsească esenţa lucrurilor dincolo de banalitatea formelor acestora. Forme pe care le recompune într-o nouă sintaxă determinată atât de legile vizualităţii cât şi de raportarea afectivă şi intelectuală a artistului la subiectul ales. Vadim Creţu consideră că în orice lucru stă ascuns un mister iar menirea operei de artă este de a revela privitorului o parte din acest mister.

Dacă anul trecut ne-a surprins cu o expoziție personală cu titlul Hortus Conclusus (Grădini ascunse), găzduită de Galeriile Carol din Bucureştide data aceasta artistul aprofundează explorarea aceleiaşi tematici în lucrări realizate într-o tehnică diferită, pe care o abordează pentru prima oară  pictura pe porțelan.

porțelan pictat manual de Vadim Crețu în colaborare cu Ana Wagner bijuterii din porțelan pictat Vadim Crețu în colaborare cu Wagner Arte

Subiectul lucrărilor din expoziţia Adânc, în inima grădinii este pasărea, o temă de care Vadim Creţu s-a apropiat pornind de la preocuparea sa tematică anterioară, grădina. Artistul a ales să reprezinte pe fiecare obiect de porţelan al seriei o pasăre diferită, izolând fiecare subiect de context, tratându-l ca pe un studiu individual. Caracterul static şi esenţializat al acestor lucrări este într-o antiteză spectaculoasă cu cromatica vibrantă. Astfel, aparent tăcute, aparent ţintuite pe lutul smălţuit al vaselor de ceai, păsările lui Vadim Creţu par, totuşi, să se afle în aşteptarea unor cântece şi zboruri viitoare, acum latente undeva adânc, în inima grădinii.

Ana Wagner și Atelierul Wagner Arte Frumoase și Povești

Absolventă a Academiei de Arte Frumoase din București, Ana Wagner este unul dintre artiștii plastici care au marcat, în ultimii ani, arta porțelanulului pictat din România. Ea este fondator și coproprietar, alături de sora ei, Irina Wagner, al atelierului și galeriei Wagner arte frumoase și povești și designerul creațiilor Wagner Arte, pe care le execută alături de o echipă de artiști-colaboratori ai atelierului.

Ana iubește fantezia și rigoarea deopotrivă, și asta se vede în produsele atelierului pe care îl conduce. Creația, crede Ana, nu înseamnă haos, și nici o activitate boemă. Ea nu presupune disciplină, ordine și profesionalism. Dupa cum rigoarea fără fantezie și fără sclipirea talentului este mediocritate pură, platitudine.

Marca Wagner Arte Frumoase și Povești s-a impus pe scena manufacturilor românești prin poveștile așternute pe porțelanuri cu tehnici clasice de pictură manuală. Îmbinarea dintre rigoarea tehnicii handmade – mereu rafinată – și fantezia subiectelor este caracteristica mărcii Wagner.

Anei îi place modestia manufacturierului sigur pe meseria lui și se bucură când aude că Wagner arte frumoase si povești este o mică victorie a frumosului într-o lume bântuita prea mult de prost gust si de urât.

Expoziția va putea fi vizitată în perioada 25 aprilie-24 mai în showroomul Wagner Arte din Cotroceni.

Program de vizitare Wagner Arte: luni-vineri, 10.00 – 18.00, sâmbăta 10.00-14.

Informații: Irina Wagner – partener Wagner Arte – irina@wagnerarte.ro.

Foto: Șerban Călin & Tudor Bronitki Studio

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 250 de cuvinte, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.