Rinocerul lui Dürer, de la București la Lisabona, via Nürnberg

Artista Sofia Fränkl, grafician la muzeul Albrecht Dürer din Nürnberg, are un proiect ambițios: să unească 14 artiști români și lucrările lor într-o expoziție-eveniment, care să aducă în memoria iubitorilor de artă rinocerul lui Dürer, o gravură pe care artistul a realizat-o în lemn la 1515, după descriere, fără să fi văzut vreodată un rinocer. Aveți aici povestea acestei lucrări celebre și a subiectului ei, care au făcut înconjurul lumii și marchează un moment important în istoria vremii. Și, odată cu această expoziție, poate și în istoria artei românești peste hotare…

Rinocerul lui Dürer, xilogravura originală

Cu Sofia Frankl m-am întâlnit în iunie la București, unde a venit ca invitată a Muzeului Național Cotroceni, la expoziția Aici-Acolo. Artiști din România și Diaspora. Estetica eternului acum. O sută de ani de artă românească, prin prisma evoluției ei stilistice și conceptual experimentale, cum spune Ana-Maria Altmann, curatoarea expoziției. La expoziție participă cu lucrări Ştefan Câlţia, Sorin Dumitrescu, Sorin Ilfoveanu, Georgeta Năpăruş. Acestora li se alătură artişti din diaspora, precum Paul Neagu, Neagu Horia Damian, Geta Brătescu, Alma Redlinger, Marcel Iancu, Victor Brauner, Johann Mattis-Teutsch sau Heda Sterne, artistă care locuieşte în Statele Unite, a mai spus curatorul expoziţiei. Expoziția este deschisă până pe 15 iulie, mai aveți două săptămâni să-i admirați lucrările. Printre ele, și una semnată de românca Sofia Fränkl, graficiană la Muzeul Albrecht Dürer din Nürnberg.

Lucrarea Sofiei și-a găsit un loc de seamă în expoziție, pe un perete cu arcadă, care o pune perfect în valoare – o carte obiect, la a cărei realizare artista a folosit ca punct de reper „studiul de aripă pentru Melancholia lui Dürer”. Sofia nu e la prima carte de artist inspirată din temele lui Dürer. De data asta, sursa de inspirație a fost aripa unei păsări dintr-o specie dispărută, pe care marele artist medieval german a schițat-o în acuarelă. Pornind de la aceasta, artista noastră a construit o carte – simbol, din care, atunci când o deschizi, iese aripa din pene albe pe fond negru, un joc de contraste foarte rafinat și emoționant.

Sofia Frankl cu un prieten avocat, mare colecționar de artă. Muzeul Național Cotroceni, la expoziția „Aici-Acolo. Artiști din România și Diaspora. Estetica eternului acum”

Expoziția „Aici-Acolo. Artiști din România și Diaspora. Estetica eternului acum”. Pe peretele din fundal vedeți „Cartea” Sofiei Frankl

Cartea de artist a Sofiei Frankl, expoziția de la Cotroceni

Inspirată de creațiile lui Dürer, Sofia are un proiect ambițios, prin care vrea să aducă lucrările a 13 dintre artiștii români (în care are mare încredere) într-o expoziție la Lisabona. Ce legătură are Dürer cu Lisabona? Un rinocer celebru. Văzându-mi mirararea și curiozitatea, Sofia îmi spune povestea…

A fost odată ca niciodată un tânăr rege portughez (Manuel I), care a primit cadou de la maharajajul Indiei, un rinocer, în carne și oase. Impresionat de dimensiunile și aspectul rinocerului, Manuel s-a gândit întâi să organizeze o luptă în arenă, cu un elefant. După ce a evaluat însă situația, dându-și seama că elefantul, oricât de mare, n-ar avea nicio șansă împotriva cornului rinocerului, a renunțat la „spectacol”. Și a trimis „cadoul” mai departe, la Roma, papei. Pe drum, vasul pe care era transportat rinocerul s-a scufundat în mare, aproape de țărmul francez, în dreptul Marsilliei. Rinocerul a fost recuperat înecat de navigatorii portughezi, apoi împăiat și trimis la Roma, cum era în plan și unde a fost multă vreme expus mulțimii. Pe când era încă la Lisabona, viu și nevătămat, rinocerul a fost văzut de un om de afaceri german, care locuia la Nürnberg și era bun prieten cu Dürer. Astfel artistul, care era fascinat de animale exotice, a avut șansa unei descrieri în detaliu a rinocerului. Durer l-a gravat în lemn, într-o imagine de mare acuratețe, fără ca măcar să-l fi văzut vreodată! Iar rinocerul lui Dürer a devenit celebru.

Rinocerul lui Durer, gravură pe placa de cupru de Sofia Frankl, imagine din atelier

Imagine din atelierul lui Dürer, în care Sofia lucrează la o placä de gravură în tipar adânc

rinocerul lui Durer gravură în placă de cupru, Sofia Frankl

Sofia Frankl plănuiește să-l readucă în actualitate împreună cu 14 autori români de mare talent. „Am vorbit deja cu directorul ICR Lisabona, Daniel Nicolescu, și i-am spus că vor fi artiști români de valoare, cu lucrări ieșite din comun”, spune Sofia, care va fi și curatoarea expoziției. Iar ICR și Ambasada României în Portugalia au promis să-i sprijine demersul. Expoziția se va numi VIAGEM DO RINOCERONTE și are ca temă rinocerul lui Dürer, cel care a pornit de la Lisabona și a ajuns în lumea întreagă, imortalizat la Nurnberg. „Mi-am solicitat colegii din București cu interpretări foarte personale ale acestei teme, care marchează un moment important în istoria artelor. Le-am spus că eu, ca artist, nu le impun o tehnică anume, importantă este originalitatea lucrării. Am încredere în ei, sunt foștii mei colegi de Arte. Va fi o expoziție de grup, sper ca ea să se deschidă în aprilie anul viitor, la Lisabona și poate să ajungă mai departe, la Porto.”

Iată și lista cu cei 13 artiști alături de care Sofia Frankl (curator și participant) ne va reprezenta în Portugalia, în frumoasa călătorie a rinocerului, de la Lisabona la București via Nürnberg și înapoi la Lisabona: Ilie Rusu, Petru Lucaci, Cristina Bolborea, Gabriela Cristu, Ioan Iancut, Stefan Pelmus, Cristian Bădescu, Botez Doina, Darie Dup, Reka Csapo Dup, Suzana Fântinariu, Alina Gherasim, Bogdan Hojbotä.

Le dorim tuturor mult succes!

Mihaela Doina Radulescu
follow me
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 250 de cuvinte, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.