Regretele sunt o parte firească din viaţa noastră. Cu toţii le avem, chiar dacă nu le vrem. Psihologii spun că regretele nu doar că ne distrag de la activităţile zilnice, dar s-a demonstrat că au şi un efect dăunător sănătăţii mentale. Şi asta din cauza tiparelor repetitive pe care le induc în mintea noastră: vină, gândire negativă, stresul unor evenimente trecute şi reacţii ce nu mai pot fi schimbate – toate legate de anxietate şi depresie.
Cum scapi de regretele inutile? Abordând trecutul mai degrabă din punct de vedere logic decât emoţional şi încercând să nu despici firul în patru. Iată cum:
- Adoptă o atitudine corectă la momentul evenimentului regretabil
- Nu mai face presupuneri negative asupra rezultatelor evenimentului în cauză
- Încearcă să corectezi ce poţi sau să rezolvi problema
- Trăieşte în prezent, nu în trecut sau viitor
Regretele sunt justificate? Sau doar o interpretare greşită a unei decizii rezonabile?
Consecinţele acţiunilor noastre sunt dificil de prevăzut. Poate că, dacă îţi petreci ore în şir studiind variante de răspuns la o situaţie dată, reuşeşti în cele din urmă să eviţi eventualele regrete. Dar cine face asta? Probabil că nu foarte mulţi dintre noi. Acţiunile noastre sunt limitate de necunoaşterea viitorului şi a tuturor consecinţelor posibile – de aici apar şi regretele, atunci când viitorul devine prezent, iar rezultatele acţiunilor noastre cât se poate de clare.
Nu-ţi judeca acţiunile trecute şi nu te învinovăţi pentru greşelile făcute după ce le-ai aflat rezultatul, ci conform a ceea ce ştiai atunci când le-ai făcut. Nu uita că, dacă regreţi felul în care ai acţionat atunci, este posibil să fi regretat şi dacă nu ai fi acţionat deloc şi nu ţi-ai fi încercat şansa.
Eu, de exemplu, mi-am pierdut 5 ani din viaţă cu o facultate tehnică, deşi îmi plăceau literatura şi desenul. Am studiat 5 ani de materii pe care le detestam şi apoi alţi câţiva ani de lucru într-un domeniu plictisitor pentru care nu aveam nicio chemare. Am luat această decizie din mai multe motive care păreau importante atunci, dar care după ani s-au dovedit a fi false şi lipsite de valoare. Mi-am reproşat asta mult timp, la mult timp după epuizarea acţiunii. Evident, aveam alte date când au început regretele, dar nu m-am gândit că asta ar conta. Mai târziu mi-am schimbat cu totul profesia, dar consecinţele timpului şi efortului pierdut au rămas şi mi-au bântuit liniştea, o vreme. „Cum am putut să greşesc într-atât? Cum am fost atât de superficială încât să nu-mi dau seama că acela nu era drumul meu? Cum am putut să pierd cu asta atâţia ani din viaţă?”
A fost nevoie de alţi câţiva ani să realizez că nu am de ce să mă învinovăţesc pentru ceea ce am făcut atunci. Să-mi regăsesc motivele şi circumstanţele de-atunci, în situaţia socio-economică dată. E uşor să te judeci la mult timp după ce ai ales o cale, după ce ai văzut că ea a fost greşită. Ştiam eu atunci când am luat decizia că se va schimba sistemul şi că în curând voi putea să profesez practic în orice domeniu mi-aş fi dorit? Că facultatea pe care o urmez e inutilă pentru ceea ce vreau să fac în viaţă? Nu. Era mai bine să nu fac nimic? Nu. Şi asta pentru că din fiecare experienţă învăţăm câte ceva.
În cele din urmă, studiul la o facultate tehnică mi-a deschis mintea şi m-a învăţat să văd lucrurile din perspectivă logică, într-un fel pe care poate nu l-aş fi deprins altfel. În timp, regretele s-au estompat, iar acţiunea şi-a dezvelit şi părţile ei bune. Fără efortul de a învăţa şi a lucra într-un domeniu care nu-mi place, nu aş fi văzut apoi diferenţa. Nu aş fi avut revelaţia muncii de drag şi din pasiune, pe care am descoperit-o mai târziu. Nimeni nu poate şti toate consecinţele propriilor acţiuni înainte ca acestea să se întâmple.
Care a fost impactul evenimentului regretabil asupra vieţii tale?
Înainte să începi să te stresezi în legătură cu întâlnirea/la care n-ai ajuns, o gafă regretabilă sau o oportunitate ratată, întreabă-te care sunt rezultatele acestei întâmplări. După ce analizezi bine datele problemei şi consecinţele ei, gândeşte-te cum îţi influenţează ele viaţa. Ce este atât de drastic şi ireparabil? Ţi-ai pierdut serviciul? Sau doar te-ai certat cu un coleg, ceea ce este neînsemnat prin comparaţie? Ai provocat o pagubă sau un prejudiciu important unei persoane? Sau doar i-ai adus doar o ofensă neintenţionată? De câte ori nu ţi s-a întâmplat să-ţi faci griji inutile, descoperind în cele din urmă că totul e reparabil şi nimic foarte grav?
Ţi-ai pierdut actele sau telefonul? Ai lipsit de la un examen? Ai întârziat la o întâlnire importantă? Ai zgâriat portbagajul maşinii în parcare? Ai jignit fără să vrei o persoană pe care o respecţi? Panica e întotdeauna mai mare decât consecinţele reale ale acţiunii. Toate gândurile şi grijile pe care ţi le faci sunt despre ce se va întâmpla ca rezultat al acţiunii tale. Sunt doar presupuneri şi nu fapte. De fapt, dacă te gândeşti bine, principalul motiv pentru care îţi regreţi faptele este acela că te grăbeşti cu concluziile. Ok, si avut o zi proastă, nu te-ai putut concentra, te-ai trezit târziu etc. Dar nimic nu este ireparabil. Mi s-au întâmplat toate cele de mai sus şi probabil că şi ţie. Mi-am recuperat actele şi telefonul, mi-am reprogramat examenul, am reparat maşina şi m-am scuzat faţă de persoana pe care am jignit-o neintenţionat. Absolut toate problemele îşi au o rezolvare şi consecinţe neglijabile faţă de ceea ce anticipăm de obicei. Aşadar, fereşte-te să tragi concluzii pripite şi gândeşte-te la ce s-a întâmplat, de fapt.
Cum poţi să faci faţă rezultatelor negative ale unui eveniment regretabil
Pas cu pas. Cercetezi problema şi o rezolvi, fără să-ţi faci griji privind rezultatele. De cele mai multe ori temerile nu au o bază reală iar scenariile de groază pe care ni le imaginăm nu au loc niciodată. În zilele noastre, pierderea smartphone-ului echivalează pentru cei mai mulţi cu o catastrofă de diverse proporţii. Dacă ţi s-a întâmplat asta, gândeşte-te calm cum poţi să îţi recuperezi telefonul sau datele din el, în niciun caz nu dispera, gândindu-te la ce e mai rău, inclusiv că cineva îţi foloseşte informaţiile sau chiar îţi goleşte contul. Orice problemă are o rezolvare decentă, de cele mai multe ori chiar simplă, dacă reuşeşti s-o vezi. Iar grijile exagerate împiedică acest lucru.
Nu poţi schimba ce s-a întâmplat, poţi în schimba însă rezultatele. Respiră adânc şi nu uita că faci tot ce poţi mai bine în condiţiile date. Şi că poţi învăţa din greşeli astfel încât vei şti cum să acţionezi data viitoare.
Bucură-te de prezent!
În loc să te tot gândeşti la trecut şi să-ţi faci griji pentru viitor, trăieşte clipa! Oricum trecutul nu poate fi schimbat, iar viitorul e necunoscut, aşa că nu are niciun rost să te frămânţi degeaba.
Eckhart Tolle se referă şi la zbateri şi regrete în celebra lui carte „Puterea Prezentului”: „Unii oameni se înfurie când le spun că problemele sunt iluzii. Se simt ameninţaţi de faptul că vor fi deposedaţi de sentimentul a ceea ce sunt, de identitatea lor. Au investit mult timp şi efort într-un fals sentiment de sine. (…) Renunţaţi la negativismul pe care mintea dvs l-a creat în jurul situaţiei, pentru că acesta nu serveşte niciunui scop, cu excepţia întăririi unui fals sentiment de identitate. Negativismul nu este niciodată modul optim de a rezolva o situaţie. De fapt, în cele mai multe cazuri, vă face prizonierul acesteia, blocând orice schimbare reală. (…) Mare parte din lucrurile pe care oamenii le spun, le gândesc şi le fac sunt motivate de frică, aceasta fiind legată, desigur, de concentrarea asupra viitorului şi de pierderea contactului cu clipa de Acum”. El spune că pacea interioară şi fericirea pot fi atinse doar atunci când te eliberezi de gândurile negative care îţi bântuie mintea, inclusiv de regrete şi reuşeşti să te concentrezi pe aici şi acum.
- Menopauza și problemele uroginecologice - March 14, 2025
- Ser probiotic pentru regenerarea părului - March 14, 2025
- Primark prezintă Rita Ora noua colecție de primăvară/vară 2025 - March 11, 2025
Comments