SAMAS lansează un program pentru mame cu covid-19 și bebelușii lor

SAMAS la bine și la greu. Asociația SAMAS lansează un program social pentru femeile diagnosticate sau suspecte de COVID-19 care nasc și le pune la dispoziție un număr de  telefon special, la care pot primi gratuit consiliere pentru menținerea lactației și consiliere psihologică. Mamele aflate în situații dificile de viață vor primi gratuit pompe de sân.

SAMAS lanseaza un program pentru mamele cu covid-19 şi bebeluşii lor

 ”SAMAS la bine și la greu – Program pentru alăptare în siguranță a bebelușilor născuți de mame cu COVID-19!” este destinat femeilor care trec prin naștere cu un diagnostic confirmat sau fiind suspecte de COVID-19. În aceste zile, atât gravidele care urmează să nască, precum și cadrele medicale din maternități sunt preocupate de modul în care pandemia de coronavirus și măsurile instituite de autorități pentru combaterea răspandirii infectării vor afecta protocoalele de naștere și îngrijire a lehuzei și a nou-născutului, mai ales în situația femeilor cu infecție COVID-19.

Astfel, Ministerul Sănătății a decis, prin Metodologia publicată în data de 30 martie 2020, ca bebelușii născuți de o mamă confirmată cu coronavirus să fie separați de aceasta până când testele demonstrează că mama este sănătoasă, iar asta înseamnă că alăptarea pentru o mamă afectată de COVID-19 poate fi o provocare.

”Deși recomandările OMS [6] susțin posibilitatea alăptării la lehuzele infectate COVID-19, având în vedere infrastructura secțiilor de obstetrică-ginecologie și neonatologie a maternităților din România, precum și amploarea pandemiei COVID-19 în România, se recomandă izolarea nou-născutului de mama infectată și hrănirea acestuia cu formulă de lapte. Recomandăm menținerea lactației prin stimulare (cu ajutorul unei pompe de muls); laptele astfel obținut se colectează, se depozitează și se dezafectează urmând circuitul obișnuit al deșeurilor infecțioase.”* (*sursa – Societatea de Obstetrică și Ginecologie din România)

Nou-născutul este, astfel, privat de beneficiile laptelui matern și de legătura profundă creată în momentul alăptării. Mama, la rândul ei, trece printr-o perioadă extrem de grea. Ea este nevoită să facă față stării dificile de lăuzie, dar și situației de incertitudine, fiind separată de bebelușul pe care tocmai l-a adus pe lume.

Paradoxal, în plină pandemie, cele mai multe programe publice de susținere a mamelor și sugarilor au fost suspendate, deși tocmai acest public este extrem de vulnerabil.

Asociația SAMAS pune la dispoziția mamelor afectate de COVID -19 numărul de telefon 0786 176 949,  la care acestea pot suna pentru a primi consiliere gratuită pentru menținerea lactației și consiliere psihologică de la specialiști.

De asemenea, pentru a ajuta la menținerea lactației, Asociația SAMAS va trimite prin curier pompe de sân manuale mamelor aflate în situații dificile de viață:

 • provenind din familii cu venitul mediu pe membru familie sub 500 lei
 • victime ale violenței în familie
 • mame tinere, sub 18 ani
 • femei din case de protecție, centre de îngrijire a copilului etc
 • femei în situații de risc (discriminate etnic, disponibilizate etc)

Asociația estimează că numărul maxim de beneficiare ale programului SAMAS la bine și la greu va fi aproximativ 16.020 de mame. Calculul a fost estimat în baza ratei de natalitate, precum și a datelor de proiecție epidemică și prevalență în rândul populației comunicate în Europa (36%).

Ne dorim să putem ajuta cât mai multe mame și, implicit, sugari. De aceea, o parte din fondurile strânse din serviciile online ale Asociației SAMAS vor fi direcționate către acest program. Asociația SAMAS deja susține din resurse proprii primele mame cu COVID-19, iar donațiile ne vor sprijini asiguram acest ajutor unui numar cât mai mare de sugari veniți pe lume în aceste vremuri tulburi și care merită să aibă un start bun în viață, bucurându-se de beneficiile pe termen lung ale alăptării.” – declară Dr. Marina Oțelea, Director Executiv al Asociației SAMAS.

150 de lei donați asigură sprijinul descris mai sus pentru o mamă beneficiară a programului SAMAS la bine și la greu.

Toți cei care doresc să susțină campania o pot face prin:

Persoană de contact: Ana Măiță ana.maita@programsamas.ro/ 0745.910.207                                                

Despre Asociația SAMAS

Asociația SAMAS este o organizație nonprofit, care a dezvoltat prima comunitate națională de educatori perinatali (din rândul asistenților medicali și moașelor), pentru a oferi cel mai extins program de sănătate și suport pentru mame și sugari în primele 1.000 de zile, înainte și după naștere, atunci când pot fi puse bazele unei vieți sănătoase a viitorului adult. Obiectivele Asociației pe termen lung sunt: creșterea ratei de alăptare exclusivă, informarea corectă a mamelor despre procesul nașterii, îmbunătățirea stării de sănătate a mamei, dar și a bebelușului, printr-o nutriție echilibrată din timpul sarcinii, cât și postnatal.

Activitatea educatorului SAMAS este inspirată din modelul occidental de educație și sprijin al gravidelor și proaspetelor mame. În țări precum Franța, Germania, Austria sau Elveția, peste 70% dintre mame apelează la servicii similare. Educatorul SAMAS este aproape de comunitate în cele 6 centre SAMAS din țară: București, Timișoara, Iași, Pitești, Bistrița și Cluj-Napoca, dar și în peste alte 27 de orașe din țară, echipe de educatori perinatali oferind cursuri, consiliere și sfaturi gravidelor și mamelor. Gravidele, mamele sau tăticii îi pot contacta pe site-ul www.asociatiasamas.ro, pe pagina de Facebook Școala Mamei SAMAS și în centrul SAMAS din orașul lor.

În paralel, Asociația SAMAS și-a propus extinderea Comunității de Educatori Perinatali SAMAS, oferind burse de formare cadrelor medicale (asistenți medicali și moașe), care, în urma cursurilor intensive și a perioadei de practică, devin Educatori Perinatali Certificați SAMAS, cu acreditarea Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România (OAMGMAMR).

Începând cu 2013, de când a început programul SAMAS și până la finele anului 2019, SAMAS :

 • a format 953 de Educatori Perinatali la nivel național
 • 972 de mame au participat la cursurile SAMAS în peste 27 de orașe, dintre care 6172 au fost prin proiecte sociale
 • prin activitatea zilnică a Educatorilor Perinatali SAMAS (majoritatea asistenți medicali sau moașe din maternitățile din România), informații actualizate despre alăptare, naștere, îngrijirea bebelușului au ajuns la o medie de 592.020 de mame care au născut din 2013 până în 2019, reprezentând un procent de 43,66% din totalul de nașteri. Această cifră este o estimare și reprezintă impactul indirect al cursurilor de specializare SAMAS asupra mamelor din România.
 • Asociația SAMAS a contribuit, prin cursurile de alăptare prenatală și consilierile în alăptare oferite de Educatorii Petrinatali SAMAS, la creșterea ratei de alăptare exclusivă. Conform Studiului Național ”Alăptarea și nutriția copiilor în primul an de viață”, desfășurat de Asociația SAMAS, Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului și Societatea Națională de Medicina Familiei, rata alăptării exclusive a crescut la 29,8% în 2016 vs. 12,6% în 2010.
 • difuzarea pe toate canalele TV și radio, în fiecare zi, începând din 2016, a mesajului de sănătate publică, introdus de SAMAS – “Hrănirea exclusivă la sân a copilului în primele șase luni este esențială pentru o viață sănătoasă”.
 • implementarea programului de educație nutrițională pentru preșcolari, Sănătos de mic, în 142 de grădinițe de stat cu program prelungit din București. 345 de cadre didactice și asistente medicale au urmat cursuri de nutriție, 21.300 de copii vor urma 10 lecții interactive de nutriție și 31.950 de părinți au fost implicați în program prin ateliere de gătit, conferințe de nutriție sau au primit Ghidul de nutriție Sănătos de mic.
 • 200 de mame din comunități defavorizate au primit în 2019 CUTIA Bebelușului împreună cu informațiile necesare pentru alăptare și îngrijirea copilului.
 • Proiectul CUTIA Bebelușului a fost premiat ca cel mai bun proiect de implicare socială la Gala CONAF din 2019.

Asociația SAMAS a fost înființată datorită extinderii și dezvoltării Programului SAMAS, inițiat de către Fundația Crucea Albă, Fundația Nutricia și Crucea Roșie – Filiala Sector 6, susținut de Danone Ecosystem.

Citeşte şi: Nutriția copilului, de Sărbători și în fiecare zi

24life.ro
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 250 de cuvinte, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.