Ce poate fi mai bun și energizant decât un tort cu fructe de sezon, dulce-acrișor, ornat cu frișcă sau înghețată? Eu l-am făcut în septembrie, cu mere, pere, piersici și prune – combinațiile sunt nesfârșite, în funcție de anotimp și de ce fructe ai în casă. Practic, e un pandișpan cu nuci pisate, împănat cu fructe aromate. Se servește cu frișcă, spumă de fructe sau înghețată, după gust.
- Pentru stratul de fructe: 2 mere, 1 pară, 1 piersică, 6 prune, miezul de la 4 nuci, în sferturi, 50 gr unt, 3 linguri de zahăr brun, 1/2 plic zahăr vanilat.
- Pentru aluat: 8 ouă, 4 linguri de zahăr brun, 1 plic de zahăr vanilat, 5 linguri de făină, 3 linguri de nucă pisată
Preparare tort cu fructe răsturnat
Fructele se curăță de coajă (merele, para) și piersica și se taie felii, apoi se așează într-un strat generos pe fundul unei forme (vas smălțuit, ceramică sau sticlă termorezistentă) în care vom coace tortul, după ce în prealabil am uns-o cu unt din belșug. Printre feliile de fructe așezăm câteva sferturi de nuci. Presărăm zahărul și vanilia (opțional scorțișoară) și câteva bucățele de unt (din restul de la 50 gr cu care am uns forma) și dăm la cuptor cam 30-40 de minute, la 160 grade Celsius. La cuptor, fructele se înmoaie, se rumenesc, iar zeama scade și împreună cu zahărul se formează un sos gros.
Separat, se prepară aluatul de pandișpan, în care am înlocuit 3 linguri de făină cu aceeași cantitate de nucă pisată (linguri cu vârf). Se poate folosi și nucă măcinată, caz în care se simte doar ca aromă, nu și ca textură. Pandișpanul se face simplu: se freacă gălbenușurile cu zahărul și zahărul vanilat, se amestecă apoi cu făina și nuca și la urmă cu albușurile bătute spumă tare (se amestecă ușor, ca să nu se lase).
După ce amestecul de fructe scoase din cuptor s-a răcit, peste el se toarnă aluatul. Iar peste aluat se pun jumătățile de prună, ca în imagine. Se dă la cuptorul încălzit a 170 grade Celsius și se ține o oră sau până s-a copt (încercat cu scobitoarea).
Se scoate din cuptor, se lasă să se răcească și se răstoarnă pe o farfurie sau un platou de tort. Nu se taie decât după ce s-a răcit bine, altfel riști ca fructele să se desprindă de aluatul pufos. Se servește cu frișcă bătută, spumă de fructe sau înghețată de vanilie, eu l-am ornat cu înghețată de zmeură.
Enjoy!
- Casa Dusita lansează Pelagos, noua senzație parfumată a verii - May 24, 2024
- Primark va deschide un magazin și la Cluj-Napoca - May 14, 2024
- Fără azil: capitolul neștiut din povestea Annei Frank - April 12, 2024
Comments