Valentina Băicuianu, după 20 de ani în multinaționale: „Pictura e destinul meu”

E absolventă de Drept și are un master în PR la Londra. După 20 de ani de muncă în comunicare și PR, Valentina Băicuianu a renunțat anul trecut la jobul din multinațională și s-a apucat de… pictat. „Deocamdată pictez și stiu sigur ca voi picta toata viața mea, chiar dacă decid să-mi reiau jobul în comunicare sau nu.” Am vrut să aflăm mai multe despre această radicală schimbare de destin, cum i-a venit ideea și dacă se poate trăi din artă, iar Valentina povestește…

Valentina Băicuianu, în Atelier

Valentina Băicuianu pictoritaÎn urmă cu câțiva ani citeam în romanul lui Ernesto Sabato, „Între scris și sânge”, ceva ce avea să-mi schimbe radical destinul. „O operă de artă nu are doar o valoare de mărturie ci și o putere cathartică, exprimând tocmai neliniștile cele mai adânci ale artistului și ale oamenilor care-l înconjoară.” M-am surprins Într o stare asemănatoare cu ceea ce grecii numeau „metanoia” și în acel unic moment de răscruce a minții și sufletului mele am știut că pictura este destinul meu.

Am început să pictez la începutul anului 2018, cu pași mici, dar încăpățânată cum sunt, am mers tot înainte. Nu am absolvit vreo școală de artă, nici măcar cursul de pictură la care mă înscrisesem în ianuarie 2018 nu am apucat să-l urmez, neconștientizând că voi picta sau voi vinde picturi. Pictura a fost dintotdeauna ceva doar pentru sufletul meu, chiar dacă în ultimii 20 de ani m-am concentrat doar pe carieră.

Primii pași

Ca orice lucru la început, nici pictura n-a venit ușor. A fost o surpriză pentru toată lumea, dar și pentru mine. Înca sunt copleșită când văd ce-mi iese din pensulă.

Valentina Băicuianu, ”Won't Cry For You”, 50x40 cm, acrilic pe pânză, pensulă și cuțit, expresionism abstract

”Won’t Cry For You”, 50×40 cm, acrilic pe pânză, pensulă și cuțit, expresionism abstract

Am și vândut, chiar am un client care mi-a cumpărat 6 picturi. Dacă se poate trăi din artă în România? Poate da, poate nu, depinde de așteptările și prioritățile fiecăruia. Eu nu mi-am facut încă o părere. Sunt încă la început, îndrăgostită de pictură, mi-am transformat apartamentul într-o galerie de artă, și sunt copleșită de invitațiile pe care le primesc la concursuri și expoziții. Am fost invitată de către o revistă de artă să particip la concursul lor și, cu toate că n-am câștigat, s-au oferit să mă promoveze pentru că le-au plăcut lucrările mele. De asemenea, recent am primit un mesaj de la o companie care organizează expozitii internaționale care mă invită să particip la expoziția din 2019. Pentru a participa, trebuie să treci de juriu și apoi să plătești pentru închirierea spațiului.

Îmi place să surprind trăirile oamenilor

Încă sunt în căutarea stilului, îmi plac portretele și nudurile, îmi plac culorile și nu mă tem să le folosesc, mă inspir din toate sursele disponibile, fiind tot timpul sunt în căutarea inspirației.  Îmi place să surprind trăirile oamenilor, să analizez diferite tehnici de pictură pentru a fi în continuă dezvoltare a standardele mele de frumusețe și estetică.

Deocamdată nu mă atrag natura moartă și peisajele, îmi place foarte mult să combin pictura clasică cu elemente abstracte. Îmi place mult pictura clasică, dar nu mă mulțumește. Țin caietul de desen și creioanele lângă mine ca să pot schița imediat ceva ce-mi atrage atenția.

Lucrările mele preferate sunt cam toate, dar să numesc acum cateva: Frekled Girl, Nostalgic, Amelie, Choose me, Ursula, seria Madame Jardin, Kintsukuroi și Kintsukuroi I.

Nostalgic, 50×70 cm

Kintsukuroi I, 50×40 cm

Music man, acrilic pe panză, 40×50 cm

Cred că e apreciată creativitatea și unicitatea

Nu știu exact care sunt tendințele, dar din ce-am observat până acum, datorită schimbării obiceiurilor de a cheltui, cumpărătorii de artă privesc cu mai mult optimism artiștii în ascensiune (emerging artists), mai riscanți ce-i drept, dar cu prețuri mici spre medii. E doar o parere, o pură observație, bazată doar pe ceea ce se vinde pe site-urile de artă.

Kintsukuroi, 80×80 cm

Lily the unconventional beauty, acrylic on canvas, s60x80 cm, realizată în stilul clasic, îmi plac nuanțele și atitudinea teatrală

Madame Jardin, 50x70cm

Madame Jardin III, 50×70 cm

Valentina Băicuianu

Cele mai recente lucrari: Impulse, 140×100 cm, Louring 100×80 cm, Nessun Dorma 1, 160×140 cm, Escape into Life, 140×150 cm, Dashing me 100×100 cm

Cred că majoritatea cumpărătorilor de artă apreciază unicitatea și creativitatea. Până la urmă cred că funcționează principiul rezonanței. Mi-a plăcut, îl vizualizez acasă la mine, mă bucură, îl iau. Mai cred că sunt diferențe între americani și europeni, cei din urmă urmărind artiști consacrați, în timp ce americanii sunt înclinați către risc și cumpară artă facută de artiști în ascensiune.

În mai 2019 va fi prima mea expoziție în București, urmată de promovare în Social Media și participarea la expoziții internaționale. Plănuiesc, de asemenea, să urmez un curs de hiper realism.

Pe Valentina o găsiți pe pagina de facebook For the Love of Art

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 250 de cuvinte, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.