Băile tradiționale secuiești – Sănătate din natură

Ținutul Secuiesc poate fi o destinație de vacanță minunată. Aici găsești stațiuni balneare cu ape minerale, servicii de wellness, tratamente pentru diverse boli, mâncare bună și aer curat. Aici poți încerca mofeta, tratament cheie în Metoda Covasna, poti petrece un sejur liniștit și odihnitor la Băile Hătuica sau te poți răsfăța la Grand Santerra SPA, la Balvanyos Resort, chiar în mijlocul pădurii.

Dacă toate acestea vă sună cunoscut, este timpul să aflați și ceva nou despre obiectivele turistice și balneare de vizitat în Ținutul Secuiesc. Pentru mine, cel puțin, a fost pentru prima oară când am auzit de băile tradiționale secuiești cu apă minerală.

Ce sunt băile tradiționale secuiești cu apă minerală?

Băile secuiești sunt nişte mici bazine din lemn, în aer liber, construite în apropierea izvoarelor de apă minerală. În acestea se captează apă minerală rece, iar scopul este ca dioxidul de carbon să se depună pe corp și să îmbunătățească circulația sanguină. În plus, în apropierea unora dintre aceste băi se află mofete sau saune.

Bpile Apor - bazin din lemn cu apă minerală

De ce-ar vrea cineva să se îmbăieze în aceste ape tulburi?

Un scop ar fi tratarea sau ameliorarea unor boli precum hipertensiune, dureri reumatice, insuficienţă cardiacă.

Aceste băi aflate în pădure se pot folosi gratis. Rețineți, însă, că nu există nimic amenajat, în afara acelor cadre de lemn care delimitează bazinele cu apă minerală. Dacă vreți să vă ștergeți după baie, va trebui să vă aduceți prosop de acasă. Eu n-am avut, așa că am stat o vreme să mă usuc, după baia minerală pe care am facut-o la picioare.

Unde te poți bucura de o baie tradițională secuiască?

Iată cele mai importante băi tradiționale secuiești:

Baia Apor – Băile Balvanyoș

Numele unguresc al acestor băi este Apor Lányok Feredője. Se pare că Apor a fost cel care a construit cetatea Balvanyos. Fetele din familia Apor obișnuiau să vină la scăldat în acest loc.

La băile fetelor Apor se găsesc cele mai rare tipuri de ape minerale, opt izvoare cu diferiți parametri fizico-chimici; pH-ul acestora variază între 1,82-4,28. Izvoarele și bazinele de aici sunt considerate unice în Europa, conținând pe lângă alaun și o cantitate mică de acid sulfuric (vitriol).

Aceste băi se află foarte aproape de drumul DN113, care leagă stațiunea Băile Balvanyos de Grand Hotel Balvanyos. Poteca este bine semnalizată, așa că este ușor de găsit. Dacă veniți la Băile Apor cu mașina, o puteți parca într-unul din refugiile de lângă drum (nu există parcare amenajată).

Pentru a ajunge la bazine, nu aveți nevoie de încălțăminte specială de drumeție, pentru că drumul prin pădure durează puțin și este bătătorit.

Baia Bugyogó – Valea Zălanului – Este o baie tradițională rustică, într-un sat mic – cu doar câteva zeci de locuitori. Locul este însă renumit, fiindcă aici este locul unde Prințul Charles, moștenitorul tronului Angliei, deține o proprietate. În plus, nu departe de baia tradițională se află și două izvoare de apă minerală, precum și o mofetă.

Baia Csiszár – Băile Bálványos – Zona a devenit cunoscută datorită izvoarelor de apă minerală.

Baia Fortyogó – Peteni – În mijlocul câmpului, într-un tinov (mlaștină) se află un bazin în care bolborosește apa. Un cadru parcă desprins dintr-un film. În depărtare se văd Munții Vrancei, ca într-un tablou care înconjoară această oază cu apă care depășește sfera băilor tradiționale secuiești. Aici, turiștii sau localnicii se pot răsfăța atât vara, cât și iarna, cu o saună finlandeză cu sistem de încălzire cu lemne.

Pe lângă acestea, în pavilionul amplasat în apropiere, grupuri mici de vizitatori pot servi în liniște o gustare. Aici însă, este nevoie de o programare prealabilă.

Baia lui Moș Martin – Bățanii Mici – Așa cum o spune și numele, poți deduce că baia și-a căpătat numele după un vizitator fidel, numit de copii „Moș Martin”. Realitatea este că, din când în când, chiar și adevăratul Moș Martin mai vine să se bălăcească în bazinul cu ape minerale. Știe el ce știe!

În acest loc există, de asemenea, o fântână cu apă minerală, un bazin terapeutic, precum și o alee a poveștilor. Este un (alt) loc minunat!

Baia Nádika – Întregul Ţinut Secuiesc, în special judeţul Covasna, este deosebit de bogat în băi cu efect terapeutic pe care, înaintea dictaturii comuniste, localnicii le foloseau frecvent, însă după naționalizarea terenurilor, aceste facilităţi comunitare s-au degradat, devenind astfel inutilizabile. Prin iniţiativa Fundaţiei Ars Topia din Ungaria, în ultimii ani, mai multe băi de acest fel au fost renovate în mai multe localități din regiune. Astfel că, și această baie poate fi din nou utilizată.

Participanţii la clacă au construit o casă comunitară, un spaţiu pentru izvor acoperit cu şindrilă, un vestiar, un bazin de 3×3 metri cu o adâncime de 140 cm, un teren de joacă pentru copii, au amenajat şezlonguri şi au montat panouri de informare. Proiectantul şi executantul ideii „Dealul Spiral” a fost artistul Alpár Péter.

Baia Puturosu’ – Belin – Baia Puturosu’ (Büdös), aflată la 2 km de satul Belin a fost, de asemenea, reabilitată în anul 2016. Apa sulfuroasă a acestuia a fost utilizată pentru cură încă din sec. al 19-lea, iar celălalt izvor este introdus în Centrul Drumul apelor minerale din Belin.

Cum arată și ce găsim la Locul de scăldat al fetelor Apor?

La Băile Apor veți găsi o mulțime de bazine de diferite dimensiuni, cu margini de lemn (pe care vă puteți așeza ca să faceți băi la picioare), izvoare minerale la care se ajunge pășind pe un podeț din lemn și un cadran de ceas solar (care trebuie folosit în combinație cu propriul corp).

Diferite izvoare tratează afecțiuni ale diferitelor organe. Aceste organe sunt semnalizate prin pictograme pe pietrele din apropierea bazinelor.

La o primă vedere, am observat o pictogramă simbolizând un picior. În secunda următoare, eram deja desculță și cu picioarele în apa care bolborosea ușor sub acțiunea gazului care ieșea din pământ sub formă de bule mirositoare.

Baile minerale Apor din Balvanyos

Zici că fierbe, dar e rece, rece!

Am stat în apă, fără să mișc picioarele, vreo 10 minute, până când am simțit bulele de gaz cum mi se agață de piele. Senzația este asemănătoare cu cea de amorțire. Partea bună este că această amorțeală te face să nu mai simți cât de rece este apa.

Am și gustat din izvorul care avea desenată o gură. De fapt am clătit gura preț de 10 secunde, după care am scuipat apa. Gazdele ne-au explicat că apa din acest izvor are acțiune detartrantă. Nu știu dacă mi s-au albit dinții, dar știu sigur că gustul acestei ape este acrișor, destul de neplăcut.

Baile Apor, izvorul pentru gura

Baile Apor, izvorul pentru gura

N-a fost timp să mai încerc și alte izvoare, dar am făcut poze, ca să vă arăt și vouă ce găsiți la Băile Fetelor Apor de la Balvanyos.

Baile Apor, poteca delemn care leaga izvoarele

Baie minerală la Apor

Cadranul solar de la Băile Fetelor Apor, balvanyos

Cadranul solar de la Băile Fetelor Apor, Balvanyos

Voi ați încercat vreodată astfel de băi minerale?

Violeta Matei
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 250 de cuvinte, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.