Coronavirus: 10 mituri desființate de știință

Pe măsură ce noul coronavirus continuă să evolueze și să îmbolnăvească lumea, știrile legate de el continuă să curgă nestăvilit. Din păcate, abundența de informații face dificilă separarea realității de ficțiune, iar cea din urmă duce la dezinformare și riscuri. Aveți în continuare câteva mituri care circulă despre noul coronavirus, boala pe care o determină, cum au apărut zvonurile și de ce ele pot fi adesea periculoase.

noul coronavirus mituri desfiintate de știință

foto: pexels.com

Mit: Virusul este o mutație a unei simple răceli (viroze)

Nu, nu este. Coronavirusurile sunt o familie largă de virusuri care pot include mai multe boli. SARS-Cov-2 prezintă similarități cu alte coronavirusuri, 4 dintre acestea fiind cele care duc la banala răceală. Toate cele 5 virusuri au pe suprafața lor un fel de „țepi” numiți spike-uri și folosesc așa numitele proteine spike pentru a infecta celula gazdă.

Cele 4 virusuri de răceală – numite 229E, NL63, OC43 și HKU1- folosesc celule umane ca gazde primare. 90% din materialul genetic al SARS-CoV-2 este comun cu cel al coronavirusurilor prezente la lilieci, ceea ce sugerează că virusul provine de la aceștia, de unde s-a transmis la oameni.

Cercetările sugerează că virusul a trecut printr-o gazdă intermediară înainte de a infecta celulele umane. Deocamdată nu se știe care, dar avem dovezi legate de pandemiile anterioare: de exemplu, în cazul SARS, virusul a trecut de la lilieci la zibetă (un animal sălbatic nocturn, asemănător cu pisica, ce trăiește în pădurile tropicale ale Asiei și Africii) și abia apoi la oameni, în timp ce în MERS a infectat întâi cămilele și apoi oamenii.

Mit: Animalele de casă nu se pot îmbolnăvi de covid-19

Animalele (câini, pisici) pot contracta covid-19 în cazuri rare, dar nu există nicio dovadă că ele ar putea s-o transmită mai departe, altor oameni.

Au existat câteva cazuri de câini și pisici infectate cu noul coronavirus după ce au fost în contact cu stăpânii lor bolnavi de covid-19. Anul trecut, un tigru de la grădina zoologică din Bronx a fost infectat de îngrijitor și două pisici din New York au fost testate pozitiv pentru covid-19, proprietarul uneia dintre ele fiind confirmat cu covid-19 înainte ca pisica să prezinte simptome. „Felinele, în special, au receptori ACE2 omologi celor ai oamenilor, respectiv poarta de intrare în celulă folosită de SARS-CoV-2”, spune virusologul belgian Steven Van Gucht.

Într-un raport publicat în medrXiv, Hualan Chen de la Institutul de Cercetare Veterinară din Harbin (China), a descris modul de transmitere a noului coronavirus la pisici prin picături de salivă. Iar un alt articol din aceeași publicație menționează că, dintre cele 102 de pisici testate în Wuhan, 15% aveau anticorpi pentru noul coronavirus, ceea ce sugerează că au fost infectate de oameni sau alte pisici. În schimb, nu există dovezi că acestea ar putea transmite virusul oamenilor, spun studiile.

În orice caz, CDC (Center for Disease Control and Prevention) recomandă persoanelor bolnave de covid-19 să-și încredințeze altcuiva companionul patruped pe durata bolii. Și să ne spălăm pe mâini după ce am atins un animal, întrucât acesta ne poate contamina cu boli diverse, menționează CDC.

Mit: Copiii nu se pot îmbolnăvi de covid-19

Și copiii pot face covid-19, deși cazurile de grave de boală sunt rare. Un studiu CDC pe mai mult de 1,3 milioane de cazuri de covid-19 confirmate în SUA, din ianuarie până în mai anul trecut, a descoperit că rata infecțiilor cu noul coronavirus confirmate la copii sub 9 ani a fost de 52 de cazuri la suta de mii de copii din această categorie de vârstă, comparativ cu media de 400 de cazuri (de orice vârstă) la o sută de mii de locuitori (USA).

Un alt studiu a găsit că dintre cele 52000 de decese raportate de covid-19 din februarie până în mai 2020, doar 16 erau copii și tineri sub 18 ani.

Totuși, copiii nu sunt scutiți de covid-19. În cazuri rare, copiii infectați cu noul coronavirus pot dezvolta un sindrom inflamator multisistemic. Simptomele variază, dar bolnavii par să aibă manifestări similare cu sindromul toxic din boala Kawasaki. Este o reacție gravă, cauzată de toxinele produse de o anumită bacterie, iar Kawasaki este o boală care produce inflamația pereților vaselor de sânge, în cazuri grave afectând cordul.

Mit: Dacă ești bolnav de covid-19, „vei ști”

Nu în toate cazurile. Covid-19 duce la o varietate largă de simptome, multe dintre ele comune cu alte afecțiuni respiratorii, ca gripa sau răceala. Acestea includ febră, tuse, dureri de cap, dureri în gât, dureri musculare și articulare, dificultăți de respirație, greață și vărsături. În unele cazuri, boala se poate agrava și duce la pneumonie. Dar, înainte de asta, persoanele infectate pot să nu aibă niciun simptom, mai multe zile la rând. Iar altele pot să nu aibă niciun simptom pe toată durata infecției! Numărul exact de asimptomatici nu este cunoscut încă, deși cercetările avansează cifra de 40% dintre cazuri.

Mit: Covid-19 este mai puțin letal decât gripa

Deși rata de deces în cazul covid-19 pare să fie neclară, cele mai multe cercetări sugerează că este mai ridicată decât la gripa sezonieră, de 0,1%. Dintre cazurile de covid-19 raportate în SUA, în jur de 4% au murit, conform Johns Hopkins University, aceasta fiind rata de fatalitate, adică numărul de decese împărțit la numărut total de cazuri confirmate. Dar rata de fatalitate este dificil de aflat cu exactitate, întrucât covid-19 este masiv subdiagnosticat – nu toți cei care au simptome se prezintă la medic, mulți nu se testează și nici nu-și declară oficial problema medicală. Mai ales cei cu manifestări ușoare sau medii preferă să nu-și facă testul (din motive financiare, din comoditate sau de teama carantinei). Dintr-o familie de 4-5 persoane infectate, este declarată doar una. De aceea, dacă dublăm sau triplăm numărul de cazuri confirmate, atunci rata de infectare este mult mai mare și respectiv rata de fatalitate (decese raportate la cazuri) – mult mai mică.

Conform Nature News cercetătorii estimează că rata de deces este de 0,5-1%, aceasta însemnând de 10 ori mai mare decât în cazul gripei sezoniere.

De asemenea este important de menționat că nici în cazul gripei nu se cunosc exact cifrele. Nu știe nimeni câți oameni se îmbolnăvesc de gripă anual, câți merg la medic sau se tratează acasă. Raportările se fac în general luând în considerare cazurile spitalizate. Un raport publicat anul trecut de JAMA Internal Medicine susține că, în SUA, covid-19 a ucis de 20 de ori mai multe persoane într-o săptămână decât gripa sezonieră, în cea mai gravă (gripal) săptămână a anului.

Mit: Vitamina C previne îmbolnăvirea de covid-19

Vitamina C e bună la infecții, dar nu chiar atât de bună încât să le împiedice. De fapt, vitamina C nu previne nici măcar o banală răceală, deși poate să-i scurteze durata, în caz de îmbolnăvire.

Vitamina C are un rol esențial în organism și sprijină imunitatea naturală. Ca antioxidant, neutralizează radicalii liberi și ajută la sintetizarea hormonilor, fabricarea colagenului și vindecarea țesuturilor. Vitamina C este necesară în dieta zilnică, pentru un sistem imunitar puternic. Asta nu înseamnă că doze foarte mari de vitamina C te poate ajuta să nu iei virusul. Și nici mega doze de zinc, ceai verde sau echinacea, recunoscute pentru stimularea imunității.

Mit: Coletele din străinătate pot conține coronavirus

Cercetările arată că noul coronavirus nu supraviețuiește timp îndelungat pe obiecte, cum ar fi scrisorile sau coletele, indiferent de unde vin acestea. Similar cu ceea ce știm despre alte coronavirusuri, cum sunt MERS-CoV sau SARS-Cov, experții cred că nici noul coronavirus nu rezistă prea mult timp pe suprafețe. Pentru ca virusul să rămână viabil, are nevoie de o combinație de condiții specifice de temperatură, lipsa expunerii la radiații UV (soare) și umiditate – o combinație care nu se regăsește în cutii și pachete. În schimb, se știe că noul coronavirus se transmite mai ales prin picături în suspensie prin aer, prin respirație, tuse, strănut, vorbit, cântat etc.

Mit: Ingerarea de substanțe dezinfectante te poate proteja de covid-19

Înghițirea de apă oxigenată, diverși înălbitori sau substanțe dezinfectante este total contraindicată, inclusiv pulverizarea acestora pe piele. Substanțele sunt extrem de toxice și pot afecta ochii, pielea și mucoasele, conform OMS.

Atunci când este înghițit, hipocloritul de sodiu (din majoritatea înălbitorilor din gospodărie) poate duce la „necroză de lichefacție”, un proces care transformă țesuturile într-o masă vâscoasă. Înălbitorul poate de asemenea distruge celulele, întrucât sodiul reacționează cu proteinele și grăsimile din țesuturi printr-un proces numit saponificare, după cum se precizează aici.

În mod alarmant, au crescut în ultima vreme cazurile de intoxicație la animalele de casă din cauza folosirii produselor cu clor pentru spălatul pe jos. Și s-a constatat că 4 americani din 10 au început să-și spele mâinile sau diverse alimente cu dezinfectante casnice și să inhaleze intenționat vapori proveniți de la produse de curățenie! Nu faceți asta, pentru că riscați să vă intoxicați grav! Și fără vreun efect asupra coronavirusului.

Mit: Alcoolul și usturoiul te pot proteja de covid-19

Consumul de alcool sau de diverse alimente nu te poate proteja de infectarea cu noul coronavirus. Deși produsele dezinfectante pe bază de alcool sunt bune pentru mâini, alcoolul nu are același efect în organism, odată ce este înghițit, spun medicii. În schimb, abuzul de alcool poate să-ți slăbească sistemul imunitar și reduce abilitatea organismului de a face față diverselor infecții. Și deși usturoiul are proprietăți antimicrobiene, nu are niciun efect împotriva coronavirusului, spun experții OMS.

Mit: Expunerea la temperaturi înalte previne infectarea

Expunerea la soare sau căldură nu te poate proteja de covid-19, spune OMS. Poți în continuare să iei boala, indiferent de cât de cald este aerul din jur. O dovadă în acest sens este faptul că infectarea continuă și este chiar mai agresivă în unele zone foarte calde de pe glob, cum ar fi India, Mexic sau în statul Arizona (SUA). Nici băile fierbinți nu țin departe covid-19, așadar nu încercați să vă fierbeți în cadă, în caz că suspectați o infecție. Sunați medicul de familie, el e cel mai în măsură să vă dea sfaturi, în acest caz.

Citește și:

Pilula vaccin anticovid. 4 noi vaccinuri în faza de testare

24life.ro
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 250 de cuvinte, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.