Daniel Ciobaca dă o nouă interpretare meșteșugului în lemn masiv de la noi

Daniel Ciobaca, meșteșugar în lemn masiv: „Lemnul înseamnă viața noastră. În lemn există energii ale pământului, energii purificatoare ale naturii, pe care noi le introducem în ambientul nostru contracarând noul sistem creat de tehnologizarea rapidă. Lemnul are menirea de a umple golul creat de materialele artificiale fără suflet sau esență.”

„Doresc să dau un aer tineresc meșteșugului în lemn masiv de la noi”

Daniel Ciobaca este un sculptor în lemn foarte talentat, care iubește meseria aceasta pentru că îi dăruiește bucuria muncii de zi cu zi. Cunoaște distanța istorică, simbolică și sensibilă a acestui meșteșug și crede că totul poate fi reinterpretat frumos, prin reînvierea motivului tradițional românesc.

Daniel Ciobaca, meșteșugar în lemn„Repertoriul” unui lemnar cu viziunea tradiționalismului. Reinterpretarea meșteșugului străvechi

„Doresc să dau o gură de aer tineresc meșteșugului de la noi. Știu că există nenumărate obiecte practice din lemn masiv, extrem de bune calitativ și foarte frumoase, care pot fi îngrijite și păstrate respectând lemnul.  Există o moștenire tradițională pe care ne-au lăsat-o înaintașii noștri, iar eu îi ofer o altă abordare. Este nevoie de acest lucru pentru că vremurile se schimbă, roata se învârte și ne dorim o reinterpretare a meșteșugului, chiar și în spirit artistic.”

Energia purificatoare a pâmântului trebuie să își găsească loc în casele noastre, pentru ca așa se întâmplă din vremuri vechi, iar ambientul va fi unic, la fel și decorul. Firma lui Daniel, „Ciobaca Art Furniture”, are multe vise mărețe…

„Pentru mine, ca slujitor al acestui material ominprezent în cultura noastră sacră, prin multitudinea de întrebuințări practice, lemnul înseamnă viața noastră. În lemn există energii ale pământului, energii purificatoare ale naturii, pe care noi le introducem în ambientul nostru contracarând noul sistem creat de tehnologizarea rapidă. Vă voi spune că lemnul are menirea de a umple golul creat de materialele artificiale fără suflet sau esență. Firma pe care o dețin are profil de producție de mobilier din lemn, iar fondul start-up este gândit pe creație de mobilier din lemn masiv, artistic-tradițional reinterpretat, pentru a convinge clientul că tradiționalul este chic -așa cum este, ca exemplu, și ia noastră dragă. Eu sunt un artist și aduc în prim-plan creație de obiect estetic din lemn. Mă ocup de nișa meșteșugului și fac porți tradiționale. Atunci când un proprietar de casă dorește o poartă tradițională, eu sunt cel care culeg motivele tradiționale și cel care le proiectez și construiesc. ”

De-ar putea vorbi un vechi mobilier din lemn masiv…

O mobilă veche are o poveste, iar Daniel Ciobaca știe că această poveste aduce cu ea căldură și personalitate

„Eu cred că lemnul ca material este pur, nobil, unic și încărcat de factori pozitivi energetici, care ne pot îmbunătăți viața fără ca noi să conștientizăm acest lucru. Nici nu avem cum, dacă nu încercăm. Lemnul este materie, plin de căldură și personalitate. În asociere cu metalul, lemnul poate contracara răceala și indiferența acestuia și poate duce povestea mai departe, peste generații…”

Mobilierul din lemn masiv nu are termen de garanție și este adaptat oricărei locuințe! Poate fi tăiat numai într-o anumită perioadă a anului.

„În stadiu de proiect, poate fi adaptat pentru fiecare casă în parte, poate fi sculptat, poate fi gândit ca element decorativ cu unicitatea sa, pe lângă scopul său practic. Poate fi mutat și readaptat oricând pentru o altă zonă a casei, tocmai pentru că lemnul masiv dă posibilitatea demontării și montării fără a fi afectată structura și rezistența mobilei.

Spre deosebire de mobilierul de serie, mobila din lemn unicat preia din personalitatea beneficiarului, i se potrivește perfect acestuia și mediului său. Va crește în valoare an de an și va fi tot timpul remarcată.

Mobilierul realizat de noi are ca finisaje lacuri pe bază de apă sau finisaje cu produse naturale, așa cum este ceara sau rețetele pe bază de miere de albine și gălbenuș de ou. Aceste produse nu afectează mediul și nu emană substanțe nocive în ambientul nostru. Mobilierul este foarte ușor de întreținut, cu produse de curățare specifice.

Este un material nobil, cu personalitate, iar dacă este tăiat la timpul său, atunci când seva pământului nu împinge prin venele sale, poate fi stăpânit și controlat, pentru că are rezistență maximă. Dacă însă tăierea sa este haotică, indiferent de perioada anului, atunci când el este plin de viață, lemnul va reacționa și va crăpa când te aștepți mai puțin. Va prelua umiditate din ambient, iar rezistența sa la intemperii și diferențe mari de temperatură va fi mult diminuată. Respectul cu care bătrânii noștri tratau lemnul se vede în rezistența pe care o au casele bătrânești, în grinzile vechi de peste sute de ani, din care sar scântei ca din metal în momentul tăierii. ”

Mobilierul pentru salon îmi oferă cele mai mari provocări, prin multitudinea de stiluri abordabile, de la rustic la eleganța mobilei clasice, de la nostalgia mobilei tradiționale românești până la mobilierul vintage, cu varietatea coloristică ce poate fi integrată în orice ambient. Ca structură, mobila construită de noi este din lemn de diferite grosimi, de la 7 cm la mobila rustică până la 2,5 cm pentru mobila vintage. Acest mobilier are o rezistență superioară, fiind realizat exclusiv manual.”

Echilibrul mobilei în ambientul casei este foarte important

„Înainte de a crea o piesă de mobilier este foarte importantă discuția cu clientul”, ne spune Daniel Ciobaca, „pentru a afla ce fel de casă are, pentru a putea prelua din elementele decorative deja existente, integrând astfel perfect mobilierul în ambientul casei. Într-un cuvânt, se caută obținerea echilibrului. Ca meseriaș respect, așa cum ar trebui să facem toți din breaslă, zicala – Clientul nostru, stăpânul nostru. Încerc să-l sfătuiesc argumentând prin experiența acumulată prin Europa, că nu tot ce e la modă se potrivește, că nu este în regulă să ai un mobilier din pal și să-l schimbi periodic în funcție de trend, chiar dacă îți permiți asta. Noi, românii, prin cultura noastră, suntem statornici. Transmitem frumosul din generație în generație, iar dacă am uitat, sau începem să uităm, ar fi bine să stâm strâmb și să judecâm drept și să revenim la valori”, încheie Daniel Ciobaca.

 

Mădălina Răcorean
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 250 de cuvinte, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.