Depistează cancerul în stare latentă cu un test simplu

O analiză simplă de sânge care depistează cancerul în stadiu latent și unde este localizat în corp, înainte să existe vreun simptom – o scenă din filme SF? Nu, cea mai recentă realizare a cercetătorilor de la Spitalul Johns Hopkins (Baltimore, Maryland, USA). Noul test poate detecta 8 tipuri de cancer, dintre cele mai frecvente. Pentru asta nu e nevoie decât de o probă de sânge și de 500 de dolari, costul analizei.

depistează cancerul în stadiu latent

foto: Pexels

Deși analliza nu e încă disponibilă în spitale și centre de recoltare, va fi folosită anul acesta pentru testarea unui lot de 50 mii de femei americane de vârsta pensionării, care nu au fost niciodată bolnave de cancer. Studiul face parte dintr-o campanie mai largă de testare, desfășurată pe 5 ani. „Metoda trebuie să fie ieftină și neinvazivă, ca să aibă succes”, spune Nicolas Papadopoulos, unul dintre membrii echipei de cercetare de la Johns Hopkins.

Testul pare să fie un pas important în tehnologia de depistare în sânge a prezenței cancerului în organism înainte să fie vizibil, palpabil sau să fie anunțat de vreun simptom. Și asta e important pentru că, după cum se știe, șansele de vindecare cresc mult atunci când tumoarea e descoperită în stadii precoce. Cu cât mai devreme, cu atât mai bine.

Pentru realizarea acestei analize cercetătorii de la John Hopkins au studiat probe de sânge de la 1005 pacienți diagnosticați anterior cu tumori maligne ovariene, hepatice, gastrice, pancreatice, colorectale, pulmonare, de esofag și de sân. Ei au căutat o combinație de 8 proteine tipice și 16 mutații genetice legate de cancer. Analiza s-a dovedit imbatabilă în depistarea cancerului ovarian, pe care l-a detectat în 98 de cazuri din 100. A identificat corect o treime din cazurile de cancer de sân și 70% dintre cazurile de cancer pancreatic, boală recunoscută pentru evoluția rapidă și severă.

Riscul de alarmă falsă a fost extrem de scăzut, dar a existat, totuși: numai 7 din 812 persoane au avut rezultate pozitive, deși nu erau bolnave de cancer. Programul realizat de cercetători în cadrul acestui test poate determina cu exactitate și localizarea tumorii, în 83% din cazuri.

Simplitatea și costurile scăzute ar putea pune testul pe lista analizelor de rutină realizate în orice spital. „În sfârșit vom putea detecta cancerul înainte ca el să fie vizibil”, spune Len Lichtenfeld, director medical adjunct la American Cancer Society. Dar el ne avertizează asupra faptului că, uneori, testul poate face mai mult rău decât bine, atunci când este vorba despre o alarmă falsă. Sau când medicii ajung să trateze cancere care evoluează extrem de lent, fără să afecteze în vreun fel bolnavul și care nu au nevoie de tratament.

sursa: MIT Technology Review

Citește și Cancer de sân eliminat în 11 zile, fără chirurgie sau chimio

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 250 de cuvinte, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.