Neptun, orașul verde care așteaptă…

Rodica Plugaru

Pentru noi, Neptun înseamnă Marea, cu majusculă. Marea noastră dragă, cu vremea bună, apa caldă de scaldă și plaja cu nisip fin; unde avem hotelul nostru preferat, camera, restaurantul, barul și mâncarea, toate aflate la două ore și jumătate de casă. Este litoralul nostru, unde ne-am petrecut vacanțe și concedii minunate, veri memorabile, din copilărie și până astăzi. Dragul nostru Neptun, anul acesta parcă mai verde și mai promițător, pare că încă așteaptă… ziua în care va putea fi comparat cu orice altă stațiune de pe coasta grecească, croată sau măcar bulgărească. O zi pe care și noi o așteptăm de ani buni și care întârzie, încă.

Lacul Neptun

Am plecat pentru câteva zile din Bucureşti. Unde: Neptun. Când: început de august 2023, adică după un iulie fierbinte, în care aerul condiţionat a funcţionat non-stop ziua, iar noaptea adormeam cu greu şi ne trezeam parcă şi mai obosiţi. Am simţit din plin dorinţa decuplării de oraş şi am ales o destinaţie care ne place atât de mult: marea noastră, cu microclimatul ei superb de soare şi apă, aflată la doar două ore şi jumătate de casă.

Traficul pe autostradă a fost foarte degajat, maşini puţine şi disciplinate. Doar în Eforie Nord am înaintat cu greu prin oraş şi am avut nevoie de o oră ca să trecem de zona centrală.

Neptunul ne-a intampinat cu soare şi multă verdeaţă

Grădina Ambasador

La Neptun, iubesc copacii înalţi, teii, pinii, plopii din grădinile aflate de-a lungul bulevardului central al oraşului. Îmi plac trandafirii, gladiolele şi pajiştea englezească din faţa Restaurantului Ambasador, decorat recent într-o tonaliate de verde proaspăt. Ne-am propus sa testăm preparate tradiţonale şi să ascultăm live melodii de altădată, spre seară, după ce vom fi făcut o plimbare pe faleză până în Olimp.

Restaurantul-lounge Ambasador

Decorațiuni în restaurantul hotelului

Am parcat şi ne-am înregistrat la Hotel Doina. Ca întotdeauna, am regăsit camera curată şi răcoroasă pentru dormit, și biroul la locul știut, pentru lucru.

De câţiva ani (inclusiv în perioada pandemiei) ne-am bucurat de ospitalitatea acestui hotel, cu personal atent şi servicii bune şi de micul dejun cu „de toate”. Surpriza de anul acesta a fost bucătarul de top de care beneficiază de-acum restaurantul hotelului. Ne-am bucurat de preparate delicioase şi diverse, într-o atmosferă îmbietoare, plăcută și liniștită. După masă am petrecut clipe de linişte şi pace pe terasa umbrită şi plină de flori, la barul hotelului, numit „La Vasile”, în faţa unei ceşti de cafea şi a unui ceai cu mentă şi miere.

Neptun

Hotel Doina, barul „La Vasile”

Un alt punct forte al hotelului este apropierea de mare. Şi, deşi nu aşa extinsă ca în Grecia, plaja cu nisip fin şi marea învolburată, marea noastră pe care o ştim din copilărie sunt mereu aici, pentru noi. M-am bucurat sa văd copii, mulți copii, familii cu bunici şi nepoţi, cu un sentiment de siguranţă a continuităţii timpului şi a locului.

Castele de nisip, plaja de la Neptun

Dar, aş fi vrut să avem şi posibiltăţi să practicăm un sport, să facem mişcare, poate şi ceva cumpărături. Marea este întotdeauna cu noi, dar mi-aş dori ca spre seară, după plajă şi înot, să joc tenis, să merg la bowling, să mă plimb într-o zonă cu magazine cu produse “high-end”, pe care mi le imaginez întinse de-a lungul falezei din Olimp până în Jupiter, fie măcar şi pentru inspiraţie. Cât de plăcut ar fi să mă pot aşeza la o terasă cu muzică de jazz sau să dansez pe o muzică rock sau romantică! Toate posibilităţile sunt deschise, terenurile de tenis din zona centrală aşteaptă să fie amenajate, micile boutique-uri de la parterul hotelurilor sunt și ele în aşteptare. Ce așteaptă? Este nevoie de arhitecţi, investitori şi sponsori pentru a recâştiga eleganţa acestui loc minunat. Bazarul îşi aşteptă meşterii populari, terasele şi locurile pentru muzică încă există. Şi ca să fiu sinceră, nu înţeleg de ce sezonul ţine doar două luni, când vremea este fantastică din mai până în octombrie?! Ce fac cei care se ocupă de afaceri? Oraşul verde Neptun aşteaptă o infuzie de idei, modele, programe, dar mai ales aşteaptă paşi concreţi şi acţiuni, ca în afară…

 

Text și foto: Rodica Plugaru

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 250 de cuvinte, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.