O expoziție impresionantă, opera unui daltonist

Irina si Raportoru

Alături de pictorul Eugen Raportoru

Eugen Raportoru este un pictor român consacrat în țară și străinătate, puțini însă știu că lucrările sale uimitoare sunt opera unui daltonist. Nu-i ratați expoziția de la Palatul Parlamentului (până pe 29 februarie) una din cele mai impresionante colecții de pictură din ultimii ani!

În cei 1300 m.p. ai sălii Constantin Brâncuşi de la Palatul Parlamentului, Eugen Raportoru expune cele mai recente creaţii ale sale, reprezentând ipostaze expresive ale Bucureştiului, Veneţiei, Balcicului şi Parisului – locuri pe care le-a văzut în ultimul an, după cum a mărturisit pictorul. Majoritatea lucrărilor au fost realizate în 3 luni, special pentru această expoziție, Bucureștiul deținând un loc aparte.

Balcic

Balcic

4

Veneția

5

Autoportret

Tuşele viguroase, păstoase, alternează cu porțiuni pe care culoarea este aşternută delicat, sugerând suprafața diafană a apei. Văzute de aproape, tablourile par o însumare de tuşe de cărbune şi culoare, încărcate de tensiune. Pentru a le savura armonia, trebuie să faci câţiva paşi înapoi. Artistul foloseşte mult negru şi tonuri de gri, fără însă ca tablourile lui să fie sumbre, ceea ce este chiar  o performanţă! Cu atât mai lăudabilă cu cât artistul este daltonist! (nu poate deosebi roșul de verde – n.r) Lucru probabil unic în tagma pictorilor şi absolut insesizabil dacă îi priveşti tablourile, unde negrul, gri-urile şi accentele de alb, roşu şi galben alcătuiesc un echilibru perfect.

Cheia de boltă a expoziţiei o reprezintă o monumentală Veneţie de 9m x 3m, pictată chiar la faţa locului, cu trei zile înainte de vernisaj!

Venetia 2

Veneția

„Indiscutabil, Raportoru reprezintă un fenomen care îl îngemănează, într-un anume sens, cu acele excepții ale creației plastice, cum ar fi, de exemplu, un Modigliani, dar în alt plan, nu în cel al formei, ci în cel al culorii. Cert este că, pentru noi, care în România n-am avut o experiență a expresionismului, modul de a folosi și de a concepe griurile, negrul de Raportoru ne duce spre această idee”, a declarat pentru Agerpres criticul de artă George Radu Serafim.

Eugen Raportoru a fost recompensat în 2011 cu Premiul pentru Pictură al Uniunii Artiștilor Plastici. Lucrările lui au ajuns inclusiv la Vatican, în 2014. Expoziția de la Palatul Parlamentului este deschisă până pe 29 Februarie.

Irina Dimiu
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 250 de cuvinte, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.