Remedii homeopate împotriva tulburărilor tiroidiene

Problemele cu tiroida pot varia de la o mărire nesemnificativă a glandei, care nu are nevoie de vreun tratament, până la cancerul de tiroidă.  Cele mai multe se pot diagnostica prin analize simple de sânge pentru determinarea producției de hormoni tiroidieni: prea mulți, înseamnă hipertiroidism; prea puțini – hipotiroidism.  Există numeroase tratamente alopate pentru normalizarea funcției tiroidiene, dar uneori acestea nu duc și la dispariția simptomelor. Simptomele pot exista chiar dacă funcția tiroidiană (conform analizelor) e în parametrii normali. Pentru toate aceste cazuri, homeopatia ne oferă câteva soluții.

remedii homeopate pentru disfuncții tiroidiene

Foto: Pexels

Este recunoscut azi faptul că disfuncțiile tiroidiene afectează semnificativ statusul mental și emoțional. Atât hipertiroidia (producerea în exces a hormonilor tiroidieni), cât și hipotiroidia (insuficiența hormonilor tiroidieni) pot fi implicate în tulburări comportamentale. „Pacienții cu disfuncție tiroidiană sunt mai predispuși să dezvolte simptome depresive, dar și invers, depresia poate însoți diverse tulburări tiroidiene, predominant subclinice. Medicamentele antidepresive pot afecta și ele funcția tiroidiană.”, spune Diana Dragomir, medic homeopat și membru al Societății Române de Homeopatie.

Cauzele tulburărilor tiroidiene

Disfuncția tiroidiană nu este pe de-a întregul cunoscută, dar de-a lungul timpului, lumea medicală a identificat mai multe cauze ce pot declanșa boala tiroidiană, printre care: deficiențele de iod sau de seleniu, un nivel de stres ridicat pe perioade mai lungi sau mai scurte, în funcție de toleranța fiecăruia (datorat examenelor, jobului, pierderii unei persoane apropiate). În sarcină sau imediat după naștere se întâmplă frecvent să apară mai ales o hipotiroidie, adesea nediagnosticată. Aceasta este însoțită de simptomele caracteristice (oboseală, creștere în greutate, constipație, depresie etc) de cele mai multe ori puse pe seama solicitării crescute a mamei.

Simptome confuze? Cum scăpăm de ele prin tratament homeopat

Nu de puține ori se întâmplă ca un pacient care prezintă simptome de hipotiroidie să fie diagnosticat în urma analizelor medicale cu hipertiroidie sau invers. Medicul endocrinolog îi va administra un tratament conform protocolului terapeutic. Uneori, chiar dacă analizele arată o normalizare a funcției tiroidiene, problemele rămân. „Homeopatia poate ajuta în toate aceste situații. Scopul tratamentului homeopat este acela de a echilibra organismul. Pentru aceasta pacientului i se va administra un remediu ales în urma unei anamneze atente, luând în considerare toate simptomele precum și eventualele circumstanțe în care s-au dezvoltat acestea.”, spune Diana Dragomir, medic homeopat și membru al Societății Române de Homeopatie.

Am putea da exemplu câteva remedii homeopate utile în tulburările tiroidiene însoțite de depresie, cu marea rugăminte de a nu le administra singuri ci doar la recomandarea unui medic homeopat.

Remedii homeopate folosite în tulburările tiroidiene

  • Conium Pacient indiferent, depresiv, superstițios. Tiroida poate dezvolta o indurație, însoțită de exoftalmie.
  • Lycopus virginicus este un alt remediu frecvent utilizat în exoftalmia de origine tiroidiană.
  • Ferrum iodatum este un remediu care poate fi util în hipertiroidia persoanelor supraponderale, nemulțumite, iritabile, sensibile la zgomot, care prezintă și simptome de colon iritabil.
  • Iodum am putea spune că este remediul clasic pentru hipertiroidie. Pacientul mănâncă excesiv, dar greutatea lui continuă să scadă. Extrem de grăbit și neliniștit, poate dezvolta tulburări obsesiv-compulsive.
  • Spongia tosta este util în special la pacientul cu gușă tiroidiană, însoțită de o tuse cronică.
  • Calcarea carbonica este recomandată pacienților mai plinuți, cu o „consistență pufoasă, pastoasă”. Pot avea o multitudine de frici și dorințe alimentare diverse. Frecvent pot prezenta constipație, care nu-i supără prea tare.
  • Bromium este util pacienților cu tulburări respiratorii, cu indurație a glandei tiroide, atât hipotiroidieni cât și hipertiroidieni. Se simt foarte bine pe malul mării.
  • Fucus vesiculosus poate fi un remediu pentru pacienții obezi, hipotiroidieni, cu dureri de cap frecvente. Pot manifesta și exoftalmie.
  • Graphites pentru pacienți obezi, hipotiroidieni, anxioși, care prezintă și diverse probleme dermatologice.
  • Natrium muriaticum poate fi util în urma unei traume. Pacientul este slab, are dorință crescută pentru sare, are frecvente dureri de cap. Poate prezenta atât simptome de hipotiroidie cât și simptome de hipertiroidie.

Remediile homeopate stimulează puterea naturală de vindecare a organismului.

Înțelegerea fundamentală a homeopatiei este aceea că o substanță care, administrată unui om sănătos, determină un patern de simptome, poate duce la vindecarea acelorași simptome prezente la un om bolnav, atunci când este administrată celui din urmă, în formă homeopată. Această vindecare se va realiza prin stimularea forțe vitale a pacientului, tratând întreaga persoană: corp, minte și emoții.

Diana Dragomir

Medic homeopat

Membru al Societății Române de Homeopatie.

Citiți și Homeopatie pentru alergii solare și Remedii homeopate pentru răul de mișcare

 

 

 

Mihaela Doina Rădulescu
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 250 de cuvinte, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.