Diferența între bogați și săraci stă în obiceiurile zilnice

Inteligența, tenacitatea, talentul și farmecul sunt grozave, dar aceste calități nu sunt suficiente pentru a deveni bogat și a rămâne astfel, restul vieții. Diferența între bogați și săraci stă în obiceiurile zilnice, spun specialiștii.

Tom Corley este de profesie finanțist. Are un master în audit și taxe și este președintele Cerefice & Company, una dintre firmele financiare de top în New Jersey. Este și autor de cărți, trainer motivațional și colaborator media. El susține că, dacă îți însușești obiceiurile zilnice ale celor bogați, ai mari șanse să devii unul. Diferența dintre obiceiuri este mare. Unele sunt evidente, altele surprinzătoare.Diferența între bogați să săraci stă în obiceiurile zilnice

  1. Săracii joacă la Loterie sperând să câștige potul cel mare, bogații își fac norocul singuri. Bogații nu-și pierd banii și vremea și banii cumpărând bilete la 6 din 49, pur și simplu pentru că nu-și bazează câștigurile pe noroc, ci pe efort, planuri și idei de succes. Ei sunt cei care-și fac norocul – singuri.
  2. În timpul liber, bogații citesc, săracii se uită la tv. Dintre cei bogați, 88% citesc timp de 30 de minute sau mai mult, zilnic: 63% ascultă audiobook-uri când sunt la volan, 79% materiale educaționale legate de carieră, 55% dezvoltare personală, 58% biografii ale unor oameni de succes, 94% știri, 51% istorie, 11% doar 11! – lecturi recreative. Oamenii de succes citesc pentru a-și îmbunătăți performanțele. Astfel reușesc să vadă mai multe oportunități, care se traduc prin mai mulți bani. Prin comparație, doar 1 la 50 dintre săracii americani reușesc să citească zilnic, nu cresc profesional și sunt primii dați afară. Două treimi din bogații americani stau mai puțin de o oră la tv, zilnic, iar cei mai mulți (63%) nu petrec mai mult de o oră pe zi online, cu excepția cazului în care serviciul presupune lucrul pe Internet și atunci, evident, sunt „conectați” mai mult timp. Oamenii de succes își folosesc timpul ”liber” muncind suplimentar, au unul sau mai multe joburi, fac networking și voluntariat. Asta în timp ce 77% dintre cei care se confruntă cu sărăcia stau peste o oră pe zi la tv și  74% mai mult de o oră pe net – în scopuri recreative!
  3. Bogații nu-și arată emoțiile și tac, săracii vorbesc mult și inutil. Tom crede că, dacă vrei să ajungi bogat, ar trebui să-ți ții gura. Că, dacă spui ce-ți trece prin cap, riști să-i superi pe ceilalți (în cazul când gândurile tale sunt constant negative – n.r.). 69% dintre săraci sunt „gură spartă”, în timp ce 94% din cei bogați tac. De ce e bine să taci? În primul rând, pentru că așa pari mai inteligent. S-ar putea să nu ai replică, dar dacă servești interlocutorului o privire smart, acesta o poate interpreta drept înțelegere, empatie, interes, acceptare, după caz. Dacă taci, scazi la zero riscul de a spune prostii. Omul va crede că ești discret, nu că habar n-ai despre ce vorbește. În plus, dacă tu taci, el e nevoit să vorbească mai mult și, cu puțin noroc, îți poate servi și toate informațiile de care ai nevoie.
  4. Persoanele lipsite de succes suferă de sindromul „nu e treaba mea să fac asta”. Nu li se dau responsabilități, salariile le rămân aceleași, spune Tom. Bogații, în schimb, știu cum să se facă valoroși pentru șefi, patroni sau clienți, muncesc din greu pentru a atinge obiectivele comune.
  5. Oamenii de succes își asociază numele cu cel al altor oameni de succes. Săracii, evident, vor avea prieteni asemenea lor. Suntem la fel cu persoanele cu care ne petrecem timpul, ne avertizează Tom. Sărăcia se ia. Ca și bogăția, de altfel. Poate suna mercantil, dar pare un sfat bun de urmat dacă vrei să te îmbogățești. Alege-ți cu grijă prietenii, nu după afinități intelectuale și emoționale, ci după contul în bancă și cu ce te pot ajuta. Cei mai buni prieteni? Persoane cu bani și relații, care îți deschid uși și pot să-ți facă rost de un job mai bun. Nu uita, persoanele sărace sunt toxice, spune Tom Corley.
  6. Săracii atrag ghinionul, bogații – norocul. Cum reușesc? Tom susține că eliminând din vocabular cuvântul ghinion, ai rezolvat jumătate din dilemă. Sărăcia devine o obișnuință (o investiție păguboasă, un faliment, chiar o problemă medicală) depusă în straturi, ca zăpada pe versanți. Când vine avalanșa, te poate mătura cu totul. Bogații în schimb, au acces la servicii medicale private și își fac analizele periodic, au asigurare dentară, obiceiurile lor bune atrag oportunități, promovări, bonusuri și sănătate.
  7. Și în fine, cel mai important obicei – bogații își urmează visul, săracii doar visează. Cei care au un scop în viață și îl urmează cu tenacitate sunt de departe cei mai bogați și fericiți dintre noi. Pentru că le place ceea ce fac, sunt bucuroși să-și dedice timpul lor acestui scop. Există o mare probabilitate ca, urmându-ți visul, să reușești să obții din asta și un venit rezonabil. Tu ți-ai definit scopul în viață? Ce îți dorești mai mult, o activitate care să te bucure sau una care doar îți aduce bani?
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 250 de cuvinte, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.