Coafurile vin și se duc, șuvițele decolorate – nu. Tehnicile diferă, culorile de păr sunt anul acesta mai aproape de nuanța părului din copilărie, deschise, luminoase, naturale și sofisticate, în același timp.
Cele mai noi tendințe susțin look-ul natural al părului. Care este acesta, mai exact? Păr ușor decolorat de soarele de astă vară, și care a crescut între timp, dezvăluind rădăcini mai închise la culoare și vârfuri mai deschise, cu un aspect lejer, studiat neîngrijit. Un păr mai deschis la culoare, în tonuri naturale, cam așa cum îl aveai pe la vârsta de 5 ani. Frumos și strălucitor, fără aerul că te-ai străduit prea mult să-l păstrezi astfel.
Culoarea mai închisă la rădăcină și din ce în ce mai luminoasă pe lungimea firului către vârfuri dă volum și textură părului. Un avantaj e că stilul se păstrează mai mult timp și nu ai nevoie să îl refaci la salon la fiecare două săptămâni. Stilul poartă și un nume – balayage – și se referă la baleiajul culorii, într-un mod cât mai aproape de natural. Așadar, am trecut în ultimul an de la ombre la sombre și am ajuns la balayage și babylights. Citește câte ceva despre aceste stiluri și cum poți să le obții, înainte de a ajunge la salon.
Ombre și sombre
Moda rădăcinilor mai închise la culoare a apărut cu ani în urmă și a fost purtată de toată lumea, de la Alexa Chung la Drew Barrymore. Ombre înseamnă virarea culorii de la închis la deschis luminos, în timp ce sombre (subtil ombre) e același lucru, dar cu nuanțe mai apropiate, într-un degrade mai subtil. Spre deosebire de ombre, care se potrivește mai bine brunetelor, sombre e pentru toată lumea.
Campioanele stilului sombre sunt Rosie Huntington-Whiteley și Jessica Alba. Șuvițele ușor mai deschise la culoare încep cam la 5 cm de rădăcină, apoi se îndesesc spre mijloc și vârfuri, nuanțând subtil. N-ai nevoie de vopsiri constante, de vreme ce nu există o linie clară de demarcație la creșterea părului – o soluție economică avantajoasă, mai potrivită cu vremurile. Merge de minune pe părul mai lung, tăiat în trepte, care pun în evidență jocul de lumini și umbre.
Șuvițele la folie au cedat locul tehnicii balayage
Ambele sunt tehnici prin care se obțin accente de culoare, dar cu rezultate subtil diferite. Cu foliile tradiționale, șuvițele (mai deschise la culoare) sunt uniforme și bine definite. Balayage vine din franceză și înseamnă a baleia, a mătura. Metoda este o tehnică de șuvițare liberă, prin care porțiuni de păr sunt separate de restul și vopsite manual, pe o placă așezată în spate. După vopsire, fiecare șuviță este acoperită cu folie de plastic. Cum prin „baleiaj” șuvițele sunt mai puțin ordonate și mai puțin egale, rezultatul e asimetric, iar stilul obținut – mai lejer, cu un look de „la plajă”.
Olivia Wilde e un bun exemplu de balayage. Acum se poartă părul lung, baleiajul arată cel mai bine pe păr de lungime medie, peste umeri, dar poți îl folosi și pe tunsori scurte, dacă îți plac șuvițele mai groase și mai puțin blonde.
Stilul Écaille
Concomitent cu balayage, a apărut o tehnică asemănătoare, dar în tonuri ceva mai închise, care pare să preia controlul asupra culorii de păr în 2015. Tehnica se numește écaille și s-ar traduce pe românește cu „baga”, denumirea fildeșului din carapace de țestoasă, ce împodobea în trecut ramele de ochelari și plăselele cuțitelor. Écaille înseamnă un mix de nuanțe caramel, adică o variantă de culoare mai bogată, ceva mai închisă și mai naturală decât clasicele nuanțe de blond. Stilul a apărut la Paris, include rădăcini mai închise la culoare și vârfuri mai deschise. Asortează șuvițe blonde la părul în degradeuri de caramel și vei obține o variantă mai sofisticată a stilului ombre, deja de mare succes.
Sfaturi pentru stilul écaille
- Dacă ai ajuns la salon, nu cere stilistului să-ți coloreze părul écaille, pentru că n-o să știe despre ce vorbești. Stilul e foarte nou în Occident, la noi nu-l știe nimeni – nu încă. În schimb, explică-i ce vrei și arată-i o poză (sau mai multe).
- Explică-i că vrei o culoare de bază, mai închisă la rădăcină și mai deschisă la vârfuri. Peste care vrei șuvițe mai deschise, în nuanțe vibrante de caramel și blond, mai multe în partea din față, astfel încât să-ți contureze fața. Important e să ai mai multe tonuri de șaten și blond, mai închise la rădăcină și mai deschise gradual către vârfuri. Dacă ai tenul foarte deschis la culoare, mergi pe tonuri de castaniu-auriu. Dacă ai tenul măsliniu sau roz, mergi pe tonuri cenușii (șaten, blond cenușiu), care dau pielii look-ul ușor bronzat.
Babylights – sombre pentru blonde
Ei bine, acum că știm care e treaba cu șuvițele mai deschise la culoare, care formează pe păr degradeuri de culoare, aflăm că și șuvițele, la rândul lor, pot fi decolorate în diferite grade. Părul se împarte în șuvițe și pe fiecare grup de șuvițe se aplică decolorantul, care se lasă să acționeze pe rând, pe fiecare, mai mult de o oră. Metoda e consumatoare de timp și bani, dar efectul e mult mai aproape de look-ul natural. De fapt, metoda reface culoarea pe care o aveai în copilărie, dar nu e valabilă decât pentru blonde.
Colorare acasă
Acasă e dificil de obținut un păr în degradeuri de culoare. Pentru culori uniforme, vibrante, poți încerca o variantă cu un ton-două mai deschisă decât culoarea naturală a părului.
Schwarzkopf Palette Perfect Care Color, colorare permanentă, fără amoniac, în culori vibrante, rezistente la mai multe spălări. Proteina de mătase menține constant nivelul de hidratare îi îmbunătățește elasticitatea și reduce riscul deteriorării părului. Cu parfum delicat, cu arome de zmeură și mere cu note florale de trandafir și violete. 20 nuanțe intense de la blond rece la blond închis, tonuri pasionale de roșcat, nuanțe moderne de arămiu, tonuri naturale de șaten, nuanțe intense de cafeniu și ciocolatiu, negru sau negru albăstrui. Preț: 14 lei.
Schwarzkopf Innovation Nectra Color, vopsea permanentă fără amoniac, infuzată cu Nectar Floral & Uleiuri Botanice. Se găsește în 14 nuanțe strălucitoare, de la blond deschis până la roșcat sau nuanțe de şaten și negru. Preț recomandat: 23,99 lei.
Degradeuri fără folie. Color.Id de la Wella Professionals, cu tehnologia InvisiDivider, din produsele de colorare Koleston Perfect și Illumina Color – Color.Id creează o matrice în masa de culoare și acționează ca o barieră flexibilă, separând nuanțele. Pigmenții de culoare se mișcă liber în această matrice oferind posibilitatea ca masa de culoare aplicată pe păr să acționeze ca de obicei. Acum poți aplica nuanțe diferite una lângă alta, fără a folosi tradiționalele folii!
Illumina Color, cel mai nou produs de la Wella Professionals, cea mai mare inovatie în culoare din ultimii 20 de ani, o formulă specială, care urmează trendul natural în colorare și efectele lui subtile. Dispune de o tehnologie care protejează cuticula, păstrându-i transparența, strălucirea și claritatea. Preț serviciu salon: 120 lei
Special pentru blonde (sau șuvițe). Odată cu tehnica 3D, Wella Professionals lansează trei nuanțe noi de blond. Două sub umbrela Koleston Perfect – New Cool Roses ( 9/96 Very Light Cendré Violet Blonde, 10/96 Lightest Cendré Violet Blonde) si unul de la Color Touch – New champagne blonde (8/38 Light Gold Pearl Blonde). Se poate aplica tuturor nuanțelor de păr de la blond și roșcat. Preț serviciu în salon 100 de lei.
Gama Blondor, formată din 4 produse: Blondor Multi Blonde Powder, Blondor Soft Blond Cream, Blondor Extra Cool Blonde și Blondor Seal & Care – cu prețuri între 60 de lei și 135 de lei.
- 6 tehnici eficiente pentru a reduce stresul și a fi bine cu tine - December 5, 2024
- Piatra semiprețioasă norocoasă a lunii decembrie - December 3, 2024
- Misterele Bibliei și ale Noului Testament, în 3 documentare tv - November 28, 2024
Comments